Amikor még bírtuk Kevin Spacey-t... - 21 - Las Vegas ostroma

Volt idő, amikor még Hollywood legjobb karakterszínészének számított, bár legjobb alakításai akkor is egy sötét oldalát mutatták meg. Ezúttal egy csapat fiatal egyetemistát visz bűnbe.

Bár Robert Luketic (Doktor Szöszi) megtörtént eseményeket feldolgozó filmje nagyjából a jelenben, pontosabban a 2008-as bemutató idejében játszódott, az alapjául szolgáló „kaszinó meló” egy két évtizeden át húzódó, egy időben mintegy 80 játékost érintő átveréssorozat volt, amivel egy rakás zöldfülű egyetemista jócskán megkopasztotta a Las Vegas-i szerencsejáték intézményeket. Persze van itt még egy lényeges különbség is a filmben látható és a valós szereplők között: utóbbiak szinte kizárólag ázsiai diákok voltak, nem jóképű és/vagy csinos amerikaiak, vagy, mint a főhőst játszó Jim Sturgess esetében, amerikai akcentussal beszélő angolok. Lett is ebből egy kisebb szerecsenmosdatási botrány, de tegyük a kezünket a szívünkre: melyik stúdió adott volna pénzt rá, és ki nézte volna meg a csakis ázsiai színészekkel készült 21 - Las Vegas ostromát?

Miről is van szó? Mickey Rosa egyetemi professzor felfigyel a zseniális matematikai képességekkel rendelkező hallgatójára, Ben Campbellre, akinek viszont sok pénzre van szüksége, mert felvették ugyan az orvosira, de nincs miből fizetnie a tandíjat. A prof meghívja a srácot különóráira, ami tulajdonképpen egy black jack foglalkozás, ahol a legvagányabb tanítványaival a kártyajátékok törvényszerűségeit tanulmányozzák. Kidolgoznak egy teljesen, vagy legalábbis nagyjából legális módszert, amelynek segítségével meg lehet kopasztani a kaszinókat. Ebben a szisztémában két csapat játszik, a figyelők kis tétben játszanak és számolják a kimenő kártyákat, majd ha jók az esélyek, jeleznek a játékosoknak, akik már nagy tétet tesznek meg, és rendszerint nyernek is.

Egy idő után azonban a biztonsági szakembereknek szemet szúr a sikercsapat ténykedése. A nyomukba erednek, hogy kiderítsék, hogyan dolgoznak. A társaság azonban nem hajlandó lemondani a nagy pénzről, ami nyilván belső feszültségeket is szül, különösen azután, hogy az új srác és a csapatból az egyik lány összejön, a prof pedig a saját gesztenyéjét sütögeti. Mindez tökéletesen követi az ún. heist filmek klasszikus receptjét, kezdve a csapat verbuválásától a kifinomult és összetett terv kidolgozásán és megvalósításán át a szükséges rögtönzésekig és a nagy pénz megszerzéséig. Ha mindez nem is a legeredetibb, de izgalmas és fordulatos, pláne tudván, hogy ez nagyjából tényleg megtörtént, bár néhány trükköt az érintett kaszinók kérésére nem árultak el. És persze különös az azóta komoly zaklatási ügyekbe keveredett Kevin Spacey-t nézni egy rakás fiatal között, és elgondolkodni azon, történhetett-e vajon olyasmi a forgatáson, amiről mélyen hallgatnak az érintettek azóta is. Ami persze mit sem von le Spacey színészi érdemeiből – aminek mindig is megvolt a maga sötét oldala.