Amikor még Wesley Snipes nem adócsaló volt, hanem egy cool akciósztár

Hurrá, szerda este leadja a tévé Az 57-es utast!

Charles Rane (Bruce Payne),

a világ egyik legveszedelmesebb bűnözője

az FBI kíséretében a 163-as járat utasa, akárcsak John Cutter (Wesley Snipes) antiterrorista-szakértő, aki épp új állomáshelyére tart.

Cutter nem is sejti, hogy egy gépen utazik Rane-nel, ahogy azt sem, hogy az utasok közé a terrorista jól értesült, állig felfegyverzett társai is elvegyültek. Röviddel a felszállás után a fegyveresek hatalmukba kerítik a gépet, megölik az FBI embereit és kiszabadítják főnöküket. És ekkor az egyik átlagosnak tűnő utas, aki a gép 57-es ülésén utazik, kezébe veszi az ügyet.

 

A kilencvenes évek igazi aranykora volt az akciófilmeknek,

és Az 57-es utas is jóféle mulatság – még ha kicsit túlságosan is emlékeztet a Drágán add az életed!-re. Ennek megfelelően egyébként (ahogy arról ebben a korábbi cikkünkben már írtunk) a főhős szerepét a kor több meghatározó akciósztárjának is felajánlották.

Az eredeti tervek szerint Sylvester Stallone lett volna Cutter (sőt, eleve rá írták a szerepet), majd Steven Seagalnak is felajánlották a filmet. Illetve az ő esetében egészen pontosan az volt a deal, hogy választhatott, hogy vagy Az 57-es utast csinálja meg, vagy az Úszó erődöt, és ő az utóbbit választotta – ami egyébként ugyanez a sztori, pepitában.

 

További érdekességek a filmről

5+7 érdekesség, amit nem tudtál Az 57-es utasról

A filmnek, amelyet sokáig csak úgy emlegettek, a Drágán add az életed egy utasszállító repülőgépen, eredetileg Sylvester Stallone lett volna a főhőse, és éjszaka játszódott volna, de Steven Seagalnak is felajánlották a lehetőséget

Tovább


Szóval ezek alapján abban azért megállapodhatunk, hogy Az 57-es utast nem az eredeti sztorija miatt szeretjük.

Na de akkor mi a titka?

Abban még a filmet egyébként annak idején alaposan lehúzó kritikusok is egyetértettek, hogy a két főszereplő játékában nem nagyon lehet hibát találni.

Az alkotás azután készült, hogy Wesley Snipes már nevet csinált magának Spike Lee filmjeivel (Mo’ Better Blues, Dzsungelláz), illetve olyan jóféle blaxploitationökkel, mint a New Jack City, de a Zsákolj, ha tudsz! mellett ez volt az első mainstream sikere. Amit egyértelműen kiérdemelt, hiszen nagyon karizmatikus az 57-es utas szerepében.

Ráadásul olyan kiváló párost alakít a kegyetlen pszichopatát megformáló, azóta sajnos eltűnt Bruce Payne-nel, hogy azt tényleg öröm nézni. Szerda este meg is tehetjük!