Antal Imre 8 legemlékezetesebb tévés pillanata

Összeszedtük a legjobb műsorait a Halló fiúk, halló lányok!-tól a Borson át a Szeszélyes évszakokig.

1935. július 31-én, 83 éve született a hazai tévézés egyik legnépszerűbb alakja, a nagy nevettető, a közönség örök kedvence, Antal Imre. Sokoldalú előadóművész volt, aki nemcsak Nyomasek Bobó kínrímeit tudta fanyar humorral előadni a Szeszélyes évszakokban, de kitűnően zongorázott, és minden mozgóképes műfajban megállta a helyét, legyen szó Ki mit tud?-döntőről, szilveszteri tévéadásról, puskaropogástól hangos, kosztümös kalandfilmről vagy köztisztasági propagandavideóról. Összeállításunkban a 2008-ban elhunyt Antal Imre legemlékezetesebb tévés pillanatait mutatjuk be.

Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

 

1. Halló fiúk, halló lányok!

1968-ban Antal Imre vezette az MTV népszerű zenés-táncos ifjúsági műsorát, amiben a korszellemnek megfelelően mindig volt némi vonalas politikai maszlag a szovjet elvtársakról, a Világifjúsági Találkozók fontosságáról meg a polbeat erejéről. A kötelező körök után viszont olyan népszerű előadók ragadtak mikrofont, mint a lenti videóban is látható Zalatnay Cini, Koncz Zsuzsa, Ambrus Kyri, Halász Judit valamint az Illés, a Metro és az Atlantis együttesek – vagyis a jó bulihangulat mindig garantálva volt!

 

2. Bors tévésorozat

A Bors volt A Tenkes kapitánya mellett az MTV aranykorának második legnépszerűbb kosztümös-történelmi sorozata, amiben a legapróbb mellékszerepeket is a legnagyobb magyar színészóriások alakították. A fordulatos történet egy csapat minden hájjal megkent katonaszökevényről szólt, akiknek a kalandos életét az első világháború orosz frontjától egészen az 1940-es évekig követhettük végig, amint megpróbálják ügyeskedve túlélni a Horthy-korszakot. A címbéli Bors Mátét Sztankay István, a kifinomult műveltségű latintanárt, Dániel Edét Antal Imre alakította, de Bujtor István és Koncz Gábor is emlékezetes alakítást nyújtott a hőseinket üldöző, ádáz Horthy-csendőrök, Oszi és Dezső szerepében. Ha a sorozatról lefejtjük a didaktikus nyugatellenességet, egy mai szemmel is nézhető, jól megírt, kiválóan rendezett és fényképezett kalandsorozatot kapunk, hiszen az alkotók között olyan elismert művészek voltak, mint Szabó István, Herskó János és Simó Sándor.

 

3. Szép, tiszta Budapest

1974-ben az FKF mai jogelődje, a Fővárosi Köztisztasági Hivatal forgatta le Antal Imrével ezt a szórakoztató kisfilmet arról, milyen fontos, hogy ne szemeteljünk, inkább óvjuk, védjük környezetünket!

 

4. A Második otthonunk sorozat

Antal Imre 1977 és 1978 között futó, önironikus szkeccssorozata kikacsintós poénok és kiváló sztárszínészek sorával mutatta be az emberarcú Kádár-rendszer árnyoldalát a sok fusizással, lehúzással, felesleges adminisztrációval és a kiváltságosok rendszer felett állásával. A Második otthonunkban a mindig jól öltözött Antal Imre az áruházak, az SZTK-k, a munkahelyek és a bulik, avagy házi mulatságok izgalmas világába kalauzolt el bennünket, olyan zseniális mellékszereplők segítségével, mint Psota Irén, Rátonyi Róbert, Csákányi László, Bodrogi Gyula, Balázs Péter, Gálvölgyi János és Szombathy Gyula.

 

5. Szeszélyes évszakok

Antal Imre legismertebb és legnépszerűbb műsora, amit ma is sokan szívesen újranéznek. 1980-tól egészen 2008-ig futott, bár az utolsó adások a műsorvezető betegsége miatt már inkább nyomasztóan szomorúak, semmint harsányan vidámak voltak. A korábbi évtizedekben viszont Antal Imre szinte lubickolt a rengeteg különböző szerepben: az elegáns showmantől és a botcsinálta költőtőtől kezdve a rafinált komornyikon és a felszarvazott, lúzer férjen át az alkesz melósig minden karaktert profin el tudott játszani a kabaréjelenetekben és villámtréfákban! Még azt is hajlandóak vagyunk megbocsátani a drága jó Imruskának, hogy a legendás főcímhez egy az egyben lenyúlták Rick Wakeman Pedra da Gavea című dalát!

 

6. Déri János és Antal Imre „vitája”

Ez az egyik személyes kedvencem a fellelhető archív tévés anyagok közül: Antal Imre és Déri János poénból olyan életszagú vitát hozott össze egy ártalmatlan utcai forgatáson, hogy szinte biztos vagyok benne, valóban voltak konfliktusaik a közös munka során. Vagy mindketten zseniális színészek!

 

7. Antal Imre a McDonald's-ban!

A másik személyes kedvencem ez az egészen elképesztő videó a '90-es évek elejéről. Antal Imre ekkoriban az Ebédeljen nálunk házigazdája volt a közszolgálati tévén, ahol gyakorlatilag egy egyórás(!!!) potya reklámfilmet(!!!) készített a McDonald'snak! Érdekes, hogy a bűnös Nyugat lesajnált, szemétre való gyorskajáját ekkoriban olyan menő arcok habzsolták két pofára, mint Szandi vagy Ákos, aki még a Bonanza Banzai számára is kibulizott egy kis anyagi támogatást a neves hamburgerlánctól!

[A videót sajnos már mindenhonnan letörölték...]

 

8. Antal Imre a Friderikusz Show-ban

A '90-es években Antal Imre és a többi legendás tévés (Vitray Tamás, Vágó István és társaik) trónja már igencsak kezdett meginogni, hiszen olyan ifjú titánok követeltek maguknak adásidőt és népszerűséget, mint az ekkoriban berobbanó Friderikusz Sándor. Legendák nagy találkozása volt tehát az a Friderikusz Show, amiben a házigazda a veterán kollégáját, egyszersmind nagy példaképét, Antal Imrét látta vendégül a műsorban, bepillantást engedve kedvenc tévésünk hétköznapjaiba is.