Arnold itt lesz velünk!

Jó nagy rakás Schwarzenegger film kerül a tévébe a hosszú hétvégén, van köztük klasszikus, vígjáték és klasszikus darab folytatása, amin az Osztrák Tölgy izmosra kereste magát.

Terminátor 3.: A gépek lázadása (2003)

Hosszú évekig győzködték Arnold Schwarzeneggert, hogy csináljon egy újabb Terminator filmet, de ő csak azzal a feltétellel vállalta volna, ha azt is James Cameron rendezi. Aki viszont erre nem volt hajlandó, és végül azt tanácsolta Arnoldnak, hogy „Csináld meg, és kérj érte rohadt sok pénzt!" Ez is történt, a gázsija rekordnak számító 29.25 millió dollár volt (majdnem 8 milliárd forint), amihez járt 20 százalék részesedés a profitból és egy rakás méregdrága szolgáltatás, saját szakács, orvos, limuzin és miegymás. A felejthetőre sikerült filmből mégis inkább az azóta eltűnt Kristanna Loken életveszélyes, hideg T-X-ére emlékszünk, a tökéletes gyilkológépre, és nem a vállán koporsóval tüzelő Schwarzira.

Conan, a barbár (1982)

Robert E. Howard az 1930-es években íródott ponyvaregényfolyamából a szárnyait próbálgató Oliver Stone írt jócskán elszállt forgatókönyvet, amit maga a rendező, a fegyverbuzi John Milius, A cápa és az Apokalipszis most! írója rázott gatyába, és készített belőle egy olyan klasszikust,  aminek a bemutatója napján a legtöbb mozi esetében körbeérte a háztömböt a jegyekre várók sora. A siker kulcsa pedig nagyrészt az Osztrák Tölgy volt, aki tökéletesen készült fel a szerepre, igazi kardokkal tanult meg vívni, és szinte minden készséget elsajátított, amire a kimmériai barbár szerepére szükség volt – még a haját is megnövesztette hozzá. És lesz itt minden, sötét varázslat, kíméletlen harc, és ami csak kell.  

Arnold

Ikrek (1988)

A '80-as évek vége felé Schwarzenegger már szeretett volna kicsit kilépni az akcióhős szerepkörből, vígjátékkal próbálkozott volna. Így hozta össze a sors a műfajban már nagy névnek számító rendező Ivan Reitmannal, akivel hamar egymásra is találtak, és Arnold tanácsára beszervezték harmadiknak Danny DeVitot, egy kocsmában kitalálták, mi legyen a sztori, és egy papírszalvétára lefirkantották a szerződésüket. Amivel jelentős kockázatot vállaltak, mert akkoriban szokatlan módon lemondtak az előlegről és a gázsi egy részéről, cserében a profitból biztosítottak maguknak részesedést. És baromi jól jártak vele, Schwarzenegger például többet keresett vele, mint bármelyik Terminátor filmmel, mert az emberek imádták a nagy melák izomember és a rajkós seggdugasz történetét, pláne, hogy ők ketten egyformán öltözködtek. Mint az igazi ikrek.

80 nap alatt a Föld körül (2004)

A jól ismert Verne-regény sokadik feldolgozása a filmtörténet egyik legnagyobb bukása lett, ami tulajdonképpen borítékolható volt, hiszen Steve Coogan nem akkora sztár, hogy elvigyen egy ilyen filmet a hátán, az meg kissé bizarr, hogy hű szolgáját, Passepartout-t pont Jackie Chan játssza, a női főszereplő pedig a tök ismeretlen Cécile De France volt. Arnold, aki nagyrészt csak szívességből és poénból vállalt el egy kisebb szerepet, végigbohóckodja a saját részét: az utazás törökországi szakaszán ő az a beképzelt, ostoba Hapi herceg, aki feleségeként ott akarja tartani a főhősnőt, de olyan hiú, hogy simán rászedik. Hosszú, göndör hajával még akkor is bizarr jelenség, amikor nem énekel és muzsikál. A film San Francisco-i részében látható egy plakát, amin a Hunyadi János név szerepel – sokan azt hitték, ez biztos egy színházi poszter, de egy Amerikában is népszerű ásványvíz hirdetése.

Arnold

Ovizsaru (1990)

Az Ikrek sikere folytatásért kiáltott, és meg is voltak hozzá a tervek – Eddie Murphy lett volna a harmadik tesó, de nem jött össze a dolog -, Reitman és Schwarzenegger azonban még két közös vígjátékot hozott össze, és az Ovizsaru volt a soron következő. Hőse a kemény zsaru, aki már évek óta hajszol egy gátlástalan drogdílert, aki frissen végzett a rá valló koronatanúval, és az egyetlen módja, hogy rács mögé juttassák, ha megtalálják a volt feleségét és a fiát. És ehhez kell kissé nyakatekert módon hősünknek óvóbácsinak állnia. Ami elsőre kemény meló, de a rendőrségi kiképzés ilyenkor is hasznos, meg az is, ha van az embernek egy szelíd vadászgörénye. És Arnold szerencsére nem cukiskodja végig a filmet, ezt meghagyja a gyerekeknek.