Az Agymenők 7 legkellemetlenebb, viccesnek szánt jelenete

Howard webkamerát rejtett Penny plüssmackójába, Raj szexelt Howard anyukájával... Olykor még egy kultikus sitcomban is előfordulhatnak ultragáz poénok.

A 2007 és 2019 között futó Agymenők méltán lett népszerű az egész világon, és azóta is sokan gondolnak rá nosztalgiától elfelhősödött szemmel – nem véletlen, hogy itt a PORT.hu hasábjain mi is szinte hetente írunk valami izgalmas érdekességet erről a tévésorozatról.

Mennyire ismered az Agymenők tévésorozatot? – KVÍZ

Vagy-e annyira agyban nagy, mint Sheldon és a szupermenő geek barátai? Teszteld a tudásod!

Tovább

 

Kétségtelen tény azonban, hogy a széria néha küszködött azzal, hogy a nézők a karakterekkel együtt nevessenek, ne pedig rajtuk. Sajnos ki kell mondani: túl sok poénpetárda durrant el a karakterek kárára a nemükkel, a származásukkal vagy épp mentális betegségeikkel kapcsolatban, ami egészen biztosan nem esett jól egy-egy etnikai kisebbség vagy marginalizált társadalmi csoport tagjainak. A sorozat készítői ráadásul arra is hajlamosak voltak, hogy eltúlozták az egyes karakterek rossz tulajdonságait, ha abból valami olcsó poén születhetett,

csakhogy ennek rendszerint nem térdcsapkodós, hanem inkább kényelmetlen nevetés lett a vége...

Az Agymenők persze összességében egy nagyszerű sitcom volt, és általában sikeresen lavírozott a kedves szurkálódások és a geek szubukultúrára kikacsintó, önironikus viccek között. De a poénok időnként eléggé kellemetlenné váltak – ezekből szedtünk most össze egy csokorra valót.

 

1. Howard és Raj szupermodellekre csorgatja a nyálát

Howard és Raj egyik legkellemetlenebb pillanata minden kétséget kizáróan a 2. évad The Panty Piñata Polarization című epizódjában volt. A két cimbora ugyanis az America's Next Top Model című reality sorozat megszállott rajongójaként nem elégedett meg annyival, hogy csak úgy bámulják a modellcsajokat a tévében:

inkább távirányított kamerás drónnal kémkedtek a műsornak helyt adó luxusvillában, majd azt hazudták, hogy tévészerelők, és fizikailag is bekönyörögték magukat a bikinis bombázók közé!

 

2. Howard webkamerát rejtett Penny plüssmackójába

Igen, volt egy ilyen rész is, Howard ugyanis így akart olyan képekhez jutni, amelyeken a szomszédban lakó lány épp öltözik vagy vetkőzik... De mivel Penny rájött a „turpisságra”, Howardnak nem sok öröme volt a svindliben, főleg, hogy igen nagy trauma érte nem sokkal ezután:

kiderült, hogy a női karaktert, akinek a World of Warcraft nevű online játékban afférja volt, valójában egy férfi, egy New Jersey-i kamionos irányította...

 

3. Amy átveri Sheldont, hogy rávegye az intim közelségre

Sheldon köztudottan nehezen visel el bármilyen fizikai kontaktust, még egy baráti öleléstől is teljesen kikészül. Épp ezért a barátnője, Amy, talán részben jogosan volt frusztrált a testi intimitás teljes hiánya miatt a randizásuk korai időszakában. Amikor Amy influenzás lesz, és Sheldon átjön, hogy ápolja őt, az Asperger-szindrómás geek a '90-es évek magyar reklámjaiból is ismerős Wick VapoRubbal kezdi el kenegetni a lány mellkasát.

Amy annyira megörül Sheldon intim közelségének, hogy még akkor is betegnek tetteti magát, amikor már kutya baja, nehogy elmaradjon a kenegetés!

Ráadásul amikor lebukik a trükkjével, egy extra kellemetlen fenekelős jelenetben csúcsosodnak ki az események...

 

4. Howard és Raj barátsága gúnyt űz a meleg férfiakból

A '90-es évek népszerű sitcomjait, amilyen például a Jóbarátok is volt, gyakran megvádolták azzal, hogy előszeretettel használták humorforrásként a melegvicceket. Ezekben a sorozatokban visszatérő geg volt ugyanis, hogy egy csajozásban nem nagyon jeleskedő szereplő sértésnek veszi, amikor meggyanúsítják, hogy meleg, és látványosan nem tud semmi frappánsat mondani egy ilyen szituációban. Az Agymenőkben is szép számmal akadtak ilyen jelenetek, különösen Raj esetében, ami igen szomorú, hiszen ez a tévésorozat már nem a '90-es évek tipikus terméke volt, hanem 2007 és 2019 között került adásba,

amikor már régen túlhaladta a korszellem azt a fajta humort, hogy ki kell nevetni egy férfit amiatt, mert érzékenyebb vagy nőiesebb a többi férfinál.

Howard és Raj a sorozatban mindig jól érezték magukat együtt, ám amikor humorforrásá válik, hogy mennyire közel állnak egymáshoz, ők is inkább látványosan megsértődnek rajta. A The Deception Verification című epizódban például Howard diszkomfortosan érzi magát a saját teste miatt, ezért Raj megnyugtatásul szintén leveti előtte a ruháját, és megérintik a másik mellkasát. De ahelyett, hogy ez egy gyengéd pillanat lenne két jó barát között, az egész jelenet vége az lesz, hogy a rájuk nyitó Bernadette teljesen ledöbben, és homoszexuálisnak hiszi őket.

 

5. Szerelmi affér miatt ment tönkre a NASA Mars-járója

A 2. évad 8. epizódja (ami a The Lizard-Spock Expansion címet viselte, utalva arra, hogy Sheldonék egy gyíkkal és a Star Trek Spockjával is kiegészítették a kő-papír-olló játékot) arról szólt, hogy Howard, a NASA-nak dolgozó, sci-fi rajongó mérnök óriási bajba került:

tönkretette a méregdrága Mars-járó egységet, miközben egy Stephanie nevű lánynak akart imponálni, akit korábban egy bárban szedett fel...

Miután Sheldon és Raj is bemennek titokban a NASA-központba, megállapítják, hogy sehogyan sem tudják megoldani a helyzetet, ezért törlik a Mars-járó által begyűjtött információkat tartalmazó lemezeket, és ellopják a biztonsági kamerák felvételeit. Később a híradóban bemondják, hogy „egy váratlan adatvesztés miatt” a NASA nem tudja megállapítani a Mars-járó meghibásodásának pontos okát – hőseink tehát fellélegezhetnek. Az epizód slusszpoénja azonban nem ez, hanem hogy a legvégén a híradóban azt is bemondják, hogy a Mars-járó a meghibásodásnak köszönhetően véletlenül megcáfolhatatlan adatokat talált arról, hogy a Marson valamikor volt élet – ám az már soha nem fog kiderülni, hogy kinek volt köszönhető ez a korszakalkotó felfedezés...

 

6. Raj szexelt Howard anyukájával?!?

A sorozat rendszeresen visszatérő humorforrása volt, hogy a tévénézők sosem láthatták Howard anyukájának az arcát, mindig csak a harsány hangját lehetett hallani. Néha persze láthattuk a terebélyes alakját elcsoszogni a háttérben – például amikor Raj nála evett.

Csakhogy a vacsora után Raj és Howard anyja iszogattak is, Raj pedig másnapra is ott maradt a családi házban Howard régi holmijai között, ráadásul „valaki” át is öltöztette őt tiszta ruhába...

 

7. Leonard és Penny úgy viselkednek, mintha Sheldon szülei lennének

Sheldon egy felnőtt férfi, de sok szempontból olyan, mint egy gyerek. Leonard és Penny így aztán idővel úgy tekintenek Sheldonra, mint a gyerekükre, és amikor a 3. évad 20. epizódjában a páros viszonya épp megromlik,

Sheldon pánikba esik, hogy melyikük oldalára álljon, mintha tényleg egy válófélben lévő házaspár gyereke lenne.

Végül Leonard és Penny megegyeznek abban, hogy személyes nézeteltéréseik nem hathatnak ki Sheldonra. Penny, mint valami pótanyuka, elviszi Sheldont Disneylandbe, mire Leonard atyaian figyelmezteti a lányt, hogy ne engedje Sheldont gyorskaját enni, mielőtt felül a Space Mountainre, máskülönben rosszul lesz. Miután Sheldon és Penny visszatérnek, a bizarr családi dráma tovább folytatódik: Leonard azt mondja Sheldonnak, hogy vegye fel a pizsamáját és mosson fogat, majd emlékezteti, hogy köszönje meg szépen Pennynek az utazást...

 

(via Looper.com)