Csernobil tele lett sorozatrajongó influenszerekkel

Egyesek vegyvédelmi ruhában, mások egy szál bugyiban fényképezkednek az erőmű mellett, Pripjaty szellemvárosában.

Pont a napokban írtuk meg, hogy Amerikától Iránig az egész világ odáig van a Csernobilért, azért az ötrészes HBO-sorozatért, ami a kritikusok szerint megdöbbentő, sokkoló, hátborzongató és szívszaggató módon mutatja be a hírhedt 1986-os atomerőmű-katasztrófát. A széria iránti rajongás viszont mostanra odáig fajult, hogy a CNN riportja szerint idén 35 százalékkal megemelkedett az ukrajnai szállásfoglalások száma a tavalyihoz képest, mivel a sok újdonsült, fiatal rajongó (akik valószínűleg még nem is éltek a 4-es blokk felrobbanásakor) személyesen is látni akarják a sorozatbéli erőművet.

Ezzel még nincs is akkora gond, hiszen kalandvágyó katasztrófaturisták már évtizedekkel ezelőtt is előszeretettel kóboroltak a szellemvárossá változott Pripjaty utcáin (ez volt az a városka, aminek a tipikus 70-es évekbeli panelházait, rendelőit és boltjait direkt az erőmű dolgozóinak és családtagjaiknak épített fel a szovjet vezetés). A nagy érdeklődésre és a fokozott balesetveszélyre való tekintettel 2011-től Ukrajna hivatalosan is megnyitotta az erőmű környékét a turisták előtt – de nekik is csak helyi idegenvezetőkkel együtt, szervezett csoportos túra keretében lehet belépni a Zónába.

Köztudott, hogy a turisták szeretnek fotózgatni – főleg manapság, amikor a közösségi médiának köszönhetően már mindenki influenszernek számít, akinek egyszer is megfordult a kezében egy okostelefon. Mostanra azonban már elképesztő mennyiségű, vagánynak (sőt, szexinek!!!) szánt, valójában eléggé otromba, ostoba és kegyeletsértő kép került fel az Instagramra. Íme néhány:

Forrás: Instagram

 

Forrás: Instagram

 

Forrás: Instagram

 

Forrás: Instagram

 

Forrás: Instagram

 

Abból, hogy egyesek vegyvédelmi ruhában, mások egy szál bugyiban fényképezkednek az erőmű szomszédságában, már olyan hollywoodi nagyágyúknak is elege lett, mint Craig Mazin. A Csernobil forgatókönyvírója és producere Twitter-üzenetben hívta fel a sorozat rajongóinak figyelmét arra, hogy ha a Pripjatyban és Csernobilban járnak, legyenek egy kicsit tekintettel a tragédia áldozataira:

Csodás érzés, hogy az HBO Csernobilja fellendítette a turizmust a robbanás után maradt Zónába. De láttam, milyen fotók készültek ott. Ha oda látogattok, kérlek benneteket, emlékezzetek arra, hogy az ott egy szörnyű tragédia helyszíne! Legyetek tisztelettel mindazok iránt, akik ezen a helyen szenvedtek és feláldozták az életüket!

(via Consequenceofsound.net)