Az RTL és a TV2 is élőben közvetíti II. Erzsébet királynő temetését

Szellő Istvánt Londonból kapcsolják a Fókusz különkiadásában, ahol történészek és a brit királyi család szakértői beszélgetnek majd a királynőről, Gönczi Gábor a TV2 stúdióban hallgatja a vendégeivel a Tények és a Mokka riportereinek angliai bejelentkezését.

Az RTL Klubon szeptember 19-én, hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődő Fókusz különkiadásban Gál Petra és stúdióvendégei kommentálják majd II. Erzsébet élőben közvetített temetését az RTL Klubon, valamint online az rtl.hun futó streamen is. Az adásban több alkalommal is kapcsolják majd Londonból a helyszínen tartózkodó Szellő Istvánt.

A stúdióvendégek Görög Ibolya protokollszakértő, Németh Linda történész, Dr. Szatmári Judit Anna muzeológus, divattörténész és Bukovszky Zoltán Ákos, a brit királyi család szakértője lesznek, akik többek között arról is beszélgetnek majd, hogy mit jelentett a briteknek és mit a világnak a szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő. A temetési szertartást követően, 14 órától a közvetítés az rtl.hu oldalán folytatódik tovább, de ugyanitt számos további cikket, érdekességet lehet majd olvasni a királynőről és a gyászszertartásáról.

Forrás: RTL Klub

 

A TV2 is élőben közvetíti II. Erzsébet királynő temetését, szeptember 19-én 11 óra 15 perctől. A Tények háromórás különkiadásában a nézők az Egyesült Királyság elhunyt uralkodónőjének utolsó útját követhetik figyelemmel. Gönczi Gábor és vendégei nemcsak percről percre kommentálják az esemény történéseit, de a brit uralkodóház múltjának és jelenének számtalan érdekessége között is elkalauzolják majd az érdeklődőket.

Pallavicini Zita őrgrófnő, az Andrássy és Zichy család leszármazottja is csatlakozik a közvetítéshez, de megszólal majd Katona Csaba történész, Forgács Mariann közösségi média szakértő és Csorba Katalin protokoll szakértő, aki évek óta követi a királyi család életét. Eközben a Tények és a Mokka riporterei élőben is bejelentkeznek a nap folyamán Londonból és Windsorból a TV2 élő közvetítésébe.

Forrás: Tv2

 

A hétfői napot az Egyesült Királyságban szabadnapnak nyilvánították, így a britek akár Londonba is utazhatnak, hogy élőben nézzék a temetést – írja a Blikk. A lap részletes menetrendet is közölt a gyászszertartás menetéről, amelynek magyar idő szerint így néz ki a pontos menetrendje:

  • 7:30: Bezárul a Westminster-palota kapuja, az utolsó gyászolónak is el kell hagynia II. Erzsébet királynő ravatalát, ahol az elmúlt napokban milliók álltak sorba, hogy leróják tiszteletüket.
  • 11:44: A királynő koporsója elindul a Westminster-palotából a Westminster-apátságba. A koporsót egy ágyútalpon húzzák majd haditengerészek, a menetet a királyi család vezeti, mögöttük haladnak a legfontosabb gyászolók.
  • 11:52: A koporsó megérkezik a Westminster-apátságba.
  • 12:00: Elkezdődik a temetési szertartás, amit David Hoyle, westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezet. Az imádságokon kívül felszólalnak világi szereplők, beszédet mond többek között Liz Truss brit miniszterelnök is.
  • 12:55: A Westminster-apátságban és Nagy-Britannia-szerte két perc néma csenddel emlékeznek meg a királynőről.
  • 13:00: A szertartás véget ér, eljátsszák a brit himnuszt, amelynek szövege szerint most már Isten óvja a királyt! kell mondani Isten óvja a Királynőt! helyett. A koporsó elindul az apátságból Londonon keresztül, miközben a Big Ben harangjait folyamatosan félreverik.
  • 14:00: A koporsó megérkezik a Wellington-diadalívhez, ahol halottaskocsiba rakják. Innen a gyászolók és a kocsi is elindulnak a királyi család nevét adó Windsor-kastélyba.
  • 16:06: A halottaskocsi megérkezik Windsorba, ahol újabb gyászmenet indul. A király és a családjuk gyalogosan kísérik majd a koporsót a windsori kastélyban található Szent György-kápolnához.
  • 17:00: Elkezdődik a gyászszertartás a Szent György-kápolnában.
  • 20:30: Lezárul a temetés. II. Erzsébetet néhai férje, Fülöp született dán és görög királyi herceg, halálakor edinburgh-i herceg mellé temetik.