Belassult a net, mert a fél világ HD-ben nézi a Netflixet a koronavírus idején

Az EU belső piacáért felelős európai biztos kérése: tessék lentebb csavarni a sorozatok képminőségét, hogy más is használhassa a netet a karantén alatt.

A koronavírus világméretű járvánnyá válása miatt mostanra több országban (többek között nálunk is) bezártak a mozik, nincsenek koncertek, elmaradnak a szabadtéri fesztiválok és nem rendeznek sporteseményeket. Aki csak teheti, és a munkája lehetővé teszi, otthonról dolgozik (mi is home office-ból írjuk a cikkeket a Port.hu-ra), és csak akkor megy ki az utcára, ha nagyon muszáj. Ebben a járványidőszakban érthető, ha többen néznek napközben tévét, mint egyébként, és érezhetően megugrik az olyan streaming szolgáltatók adatforgalma, mint a filmek és sorozatok garmadáját kínáló Netflix, Hulu, Amazon, Disney+ vagy az HBO GO (valamint a mobiltelefonokra optimalizált, fiatalokat megcélzó Quibi).

Forrás: Netflix

 

Mivel azonban most a szokásosnál is többen szabadultak rá az internetre, az Európai Unió felszólította a Netflixet és a többi streaming platformot, hogy állítsák le a HD felbontású sugárzást, különben szó szerint felrobban az internet. A HD felbontás ugyanis nem létszükséglet, sőt, ezekben az időkben csak egy felesleges kényelmi luxus, és könnyen lehet, hogy amíg mi Henry Cavillért aggódunk a Vaják darálása közben, és lefoglaljuk a sávszélességet, valakinek közben olyan szakadozó lesz az internete, hogy nem tud online konzervet, lencsét és WC-papírt házhoz rendelni.

Thierry Breton, az EU belső piacáért felelős európai biztos már beszélt a Netflix vezérigazgatójával, Reed Hastingsszal, majd a Twitteren szólította fel az embereket és a cégeket, hogy a mindenki számára elérhető internet hozzáférés érdekében csak az alapbeállítást használják (#SwitchtoStandard), amikor a HD nem szükséges. A csütörtökön tett nyilatkozatában Breton kijelentette: a példa nélküli helyzet miatt az adatátviteli platformok, a távközlési szolgáltatók és a felhasználók együttes felelőssége, hogy lépéseket tegyenek az internet zökkenőmentes működésének biztosítása érdekében a vírus elleni küzdelem során. (via Uproxx & CNN)