Bírod Adam Sandlert? Nem baj!

Simán végignyomhatjuk a hétvégét jó, közepes és gyenge Adam Sandler filmekkel. Már ha kedvünk van hozza!

A vizesnyolcas (1998)


A mamlasz Bobby (Adam Sandler) lassan krisztusi korba lép, de képtelen önálló életet élni. Még mindig ő a mama (Kathy Bates) pici fia, majd megfullad az anyai szeretettől. A helyi főiskola futballcsapatának vizesfiúja, ő gondoskodik a játékosok folyadék-ellátásáról. Miközben nagyon is komolyan veszi a feladatát, állandóan szívatják, végül pedig kirúgják. A gyámoltalan fickó a bajnokság leggyengébb csapatához kerül. Az edző a védőszárnyai alá veszi, és megmutatja neki, hogy kell a csúfolódókkal elbánni. Azzal, ahogyan a dühét hatékony védőjátékká alakítja, Bobby akaratlanul is sztár lesz. A csapat meg elkezd felfelé kapaszkodni a tabellán. És lesz csaja is – az azóta eltűnt Fairuza Balk.

Apafej (1999)

A 32 éves Sonny (Sandler) legfontosabb feladatának azt tartja, hogy olyan távolról kerülje el a felnőtt életet, amennyire csak lehetséges. Aztán a sors közbeszól: barátnője megelégeli idétlenségét, és faképnél hagyja, mire Sonny, hogy imponáljon, magára vállalja nősülni készülő barátjának ötéves fiát. Ám lehetetlen életmódján továbbra sem változtat, gyereknevelési módszerei pedig enyhén szólva is meghökkentők. Hamarosan összecsapnak körülötte az óvodástársak, az idétlen gyerekdalok és az örök kialvatlanság keltette hullámok. És ezzel a történettel talán ez Sandler egyik legjobb vígjátéka, amihez kellett az is, hogy olyan színészek segítsenek be, mint Jon Stewart, Leslie Mann vagy Steve Buscemi .

Az 50 első randi (2004)

Henry a paradicsomi Hawaii-on éli az unatkozó playboyok édes életét. Egyik reggel azonban találkozik a csinos Lucyval (Drew Barrymore, Sandler kedvenc partnere a Nászok ásza óta), akinek remek a humora, bájos a mosolya, és palacsintájából épp meseházat épít a tányérján. Egyszóval teljesen belehabarodik a lányba. Minden nagyszerűen alakul, de másnap kiderül, hogy Lucy semmire sem emlékszik a vidám randiból, mivel rövid távú memóriája egy autóbalesetben jóvátehetetlenül megsérült. Így Henrynek nem marad más választása: minden nap újból nekiveselkedik, hogy meghódítsa Lucyt.

 

Csontdaráló (2005)

Egy sztársportoló is kerülhet nagyon mélyre. Ennél mélyebbre azonban biztosan nem. Paul Crewe (Adam Sandler) egykor az amerikaifoci bajnokság ünnepelt játékosa volt, ma csak egy a rabok között. Ám a fegyencek között akad egy régi ismerős: egykori edzője (Burt Reynolds) is itt tölti életfogytig tartó büntetését. A börtönigazgató biztatására a rabok edzeni kezdenek, és a szedett-vedett társaság hamarosan kihívhatja legnagyobb ellenfelét: az őrök válogatottját. A pályára kifutó csapatok mindennél jobban gyűlölik egymást. A film természetesen egy remake, a Hajrá, fegyencváros! (1974) újrázása, amiben Reynolds volt a főhős.

Távkapcs (2006)

Sandler egyik leggyengébb vígjátékában egy lusta, de szerethető pasast alakít – döbbenetes meglepetés – akit egy titokzatos feltaláló megajándékoz egy univerzális távkapcsolóval, amelynek tulajdonosa előre-hátra járkálhat az időben, lelassíthatja a szembejövő nőket, és ha túlságosan zajosnak tűnnek, átmenetileg kikapcsolhatja a gyerekeit. Elbizakodottságra azonban semmi oka: nem volt még távkapcsoló a világon, mely egy idő után át ne vette volna az irányítást. És attól kezdve hősünk kiszolgáltatottabb, mint valaha, hiszen oly sokszor döntött rosszul. A tét a családja, feleségével és a gyerekeivel való viszonya.

Ne szórakozz Zohannal (2008)

Van olyan, hogy attól lesz jó valami, hogy túltolják, és a Moszad szuperügynökének történetét, aki világ életében női fodrász akart lenni, jócskán túltolták. Zohan nem véletlenül az álcázás nagymestere, ügyes trükkel megrendezi saját halálát, majd felül az első New Yorkba tartó repülőgépre. Hamarosan állást kap az egyik fodrászüzletben, és bár az idős hölgyek odavannak érte, gyorsan kiderül, hogy a régi beidegződésektől nem is olyan könnyű megszabadulni. Ugyanakkor felbukkan néhány régi ellensége is, köztük az elmaradhatatlan, de most kevésbé idegesítő Rob Schneider is.