Boldog születésnapot, Gálvölgyi János! – 5 méltatlanul elfeledett paródia a késői 90-esekből

Az olyan Gálvölgyi-paródiák, mint a Kapcsoltam, a Van benne valami vagy az Isaura nemcsak, hogy klasszikusok, de már-már az általános műveltség részének tekinthetők. Ezért a Kossuth-díjas színész 75. születésnapján későbbi - talán már méltatlanul el is feledett - műsorszámaiból állítottunk össze egy válogatást, melyek anno a Gálvölgyi Show RTL Klub-beli fénykorában debütáltak.

Nótashow

A Jó ebédhez szól a nóta a magyar szórakoztató műsorok válasza az ételízesítőre: bár egészségkárosító hatása nyilvánvaló, emberemlékezet óta a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan része. Gálvölgyi megtévesztően hitelesen hozza a traktorfelni-javítóból nótaénekessé avanzsált művészeket, akik zakójukkal képesek elhangolni a televízió színbeállításait. A színpadi mozgás pedig önmagában megér egy Arany Higany-életműdíjat.

 

Anyátok közt

Bár Thália istennő fájdalomküszöbét korábban is próbára tették egyes hazai sorozatok, a kalodát és a spanyolcsizmát a Barátok közt hozta el számára. Ez volt az első szappanopera, ahol az alkotók egyenesen megkövetelték a színészektől, hogy mimikai terén a Szimat Szörény, a szuperebre, mondathangsúlyok szempontjából pedig óvodai versszavalói emlékeikre hagyatkozzanak. A Gálvölgyi-féle interpretáció ennek fényében több mint tökéletesre sikeredett, Hoffer Józsi karaktere pedig kiváltképp a szívünkhöz nőtt.

 

Uhrin Benedek

Sajnos Uhrin Benedek amolyan kétslágeres előadóként maradt meg az örökkévalóságnak, pedig a Kispatakon és a Rebekán kívül megannyi örökérvényű szerzeményt hagyott hátra. (Halld a Nagyon izgalmas játék, a Rokonlátogatás vagy Az éj sötétje elszállt c. műveket!)  Persze, csupán a két legnépszerűbb dal ismeretében is szembetűnő lehet, hogy Gálvölgyi Benedek bácsi összes védjegyét felvonultatta az alábbiakban, az egzotikus témaválasztástól az ABCD-rímképleten és a prozódiai diszkóbaleseteken át egészen a tökéletesen egyedi playbacktechnikáig.

 

Dáridó

Még mielőtt a legpopulárisabb óraátállításos mémmé változott, Lagzi Lajcsi történelmet írt azáltal, hogy elhozta az Oktoberfestet a magyar háztartásokba. Más kérdés persze, hogy a sramlirajongók jelentős részének élete már korábban is egy nonstop sör- és mulatósfesztivál volt. Igaz, utóbbiak költségvetéséből – azaz a havi fizetésből – aligha futotta volna Zámbó Jimmy gázsijára. Gálvölgyinek mindenesetre hálás témának bizonyult a zakójába Niagarát izzadó műsorvezető és ötszázoktávos sztárvendége. Ugyanakkor a paródiája adott reakciójuk is merőben eltérő volt: Lajcsi meghívta a doppelgangerét játszó színészt a Dáridóba, az árnyaltabb humorérzékkel bíró Jimmy pedig a legenda szerint pisztolygolyót helyezett kilátásba neki.

 

100-ból egy

Nem lenne igazságos kijelenteni, hogy az ősbűn a 100-ból egynél fogant, korábban is voltak már tévés vetélkedők, melyek szellemi atyjai a nézői intelligenciahányados 60-asra redukálására esküdtek fel. De a 100-ból egy alkotói nem elégedtek meg ennyivel: ragaszkodtak hozzá, hogy a közönség és Vízy András műsorvezető az adások során egyaránt azt az érzetet keltse, mintha a háttérmelósok frissen lakkoztak volna a stúdióban. A szépemlékű Gálvögyi-paródiában mind a toronymagas debilfaktor, mint a megkövetelt instant jókedv maradéktalanul jelen van.

@roki763

Gálvölgyi János ? 100bóol 1?

♬ eredeti hang - róbert lovàszi