Csak vidáman! -Vígjátékok hétvégére

Várjuk már az igazi tavaszt, nem ezt a kamu izét, ami sok hóval jött, és ehhez jól jön pár vígjáték a hétvégére, köztük egy kevésbé ismert és két már-már klasszikus darabbal.

Péntek: Üss vagy fuss (2012)

Dax Shepard Hollywood egyik szorgos munkása, nem sztár, de jól ismert arc, nem túl jóképű, de vicces és szorgalmas, játszik, ír és rendez – ennek a filmnek is társrendezője, ráadásul most (is) kedves feleségével, a nála felkapottabb Kristen Bellel készített közös filmet. Persze, hogy egy párt alakítanak, ahol a pasi egy, a tanúvédelmi programban védelmezett volt bankrabló, de ezt csak azután árulja el kedvesének, hogy volt társai váratlanul előbukkannak, és számon kérnek rajta pár dolgot – hiszen nem volt véletlen az a tanúvédelem. A volt kollégákat egyébként a rasztahajú Bradley Cooper vezeti, aki nagyon vicces, és akinek privát elszámolnivalója is van főhősünkkel, akit Charlie Bronsonnak hívnak.

Szombat: Galaxis útikalauz stopposoknak (2005)

Hogy Douglas Adams zseniális sci-fi klasszikusa megfilmesíthetetlen, azt mindenki tudja, aki elolvasta, és vannak ilyenek pár millióan. Garth Jennings (Énekelj!) azonban megpróbálta a lehetetlent, és az eredmény nem is lett olyan rossz, pláne a lehetetlenhez képest. Például nagyszerű és nagyon lökött színészgárdát szedett össze, akik közül Martin Freeman játssza a hamarosan rázúduló kalandhömpölyről mit sem sejtő Arthur Dentet, az azóta Yasiin Bey néven futó Mos Def a legjobb barátját, az űrbéli stoppos Ford Prefectet játssza, és ott van Zooey Deschanel, mint Trllian, illetve a zseniális Sam Rockwell Zaphod Beeblebroxként. Akik ismerik a könyvet, tudják, milyen fantasztikus karaktereket rejtenek ezek a nevek, és Jenningsnek sikerült életre kelteni őket és egy káprázatos világot teremteni köréjük.  

Vasárnap: Könnyű nőcske (2010)

Nem mondom, hogy Emma Stone (Kaliforniai álom) tök ismeretlen színésznőcske volt, hiszen tök sikeres vígjátékban is láthattuk előtte, például a Zombielandben, de ez a film alapozta meg igazán a hírnevét, és ezt elsősorban a rendezőnek, Will Glucknek köszönheti, aki meglepően most animációs filmet forgatott, a napokban bemutatott Nyúl Pétert. Gluck egészen eredeti sztorit hozott össze, ami némiképp meglepő módon egy nagy irodalmi klasszikus A skarlát betű modern és vicces újraértelmezése. Hősnője, Olive hétköznapi gimis csaj, aki amúgy is kicsit más, mint a többiek, ám egy szép napon egy jókora hazugságspirál közepén találja magát, mert jófejségből azt füllenti, egy lúzer srác az este vele volt. Innentől kezdve minden fiú, akinek nem jutott barátnő, és ezt cikinek érzi, vagy eleve nem barátnőt akar, hanem barátot, de nem szeretné, hogy ez kiderüljön, hozzá fordul „alibiért”. Van a suliban, aki ezért menőnek, van, aki egy cafkának tartja.