De Niro kegyetlenül szívatta Ben Stillert a forgatáson - Apádra ütök

A kétezres évek egyik legjobb vígjátéka lett az Apádra ütök, ez nagyban köszönhető Robert de Nirónak, akinek ez volt életének második komikus szerepe, valamint Ben Stillernek, aki kapta az ívet a forgatáson rendesen.

Azt is fontos megjegyeznünk, hogy a film egy 1992-es, azonos című függetlenfilm feldolgozása, Greg Glienna és Mary Ruth Clarke voltak a főszereplői, illetve a rendező. Nem találtak forgalmazót a filmnek, viszont az alapötletet eladták a Universalnak, aki leforgatta a filmet.

 

Eredetileg szó volt arról, hogy Steven Spielberg rendezi, és Jim Carrey alakította volna Ben Stiller karakterét, de végül minden másképpen alakult. Sőt, a forgatókönyvet is át kellett írni Carrey kiesése miatt: a vígjáték sokkal inkább fizikai helyzetkomikumokra alapult volna, de Stiller képbe kerülése miatt ezen sokat változtattak, mivel az ő személyére nem jellemző ez a burleszkszerű viccelődés. De Niro sem volt egyértelmű választás, az ő szerepére Anthony Hopkins és Christopher Walken is esélyes volt, végül mégis De Niro lett a befutó.

 


A figyelmesebb nézőknek feltűnhetett, hogy Pam húga csak ebben a filmben szerepel, a folytatásokban már csak hivatkoznak rá, személyesen sosem jelenik meg. Ez abból a szomorú okból alakult így, hogy Nicole DeHuff, a színésznő, aki a húgot játszotta, 2005-ben, mindössze 30 évesen meghalt.

A film ugyancsak fontos szereplője volt Mr. Jinx, a macska, akit imádott De Niro. Olyannyira, hogy azt tervezte, majd ő betanítja az állatot, de aztán rájött, hogy az minimum fél évet venne igénybe, úgyhogy inkább gyakorlott szakemberekre bízta az idomítást. Viszont – tekintve, hogy a macska fajtája himalájai – a trénerek is kérlelték Jay Roach-t, a rendezőt, hogy válasszon inkább más macskafajtát, akit könnyebb betanítani. A rendező azonban ragaszkodott hozzá, így egy kicsit tovább tartott a tanítási folyamat. A forgatáson pedig mindig volt egy tartalékmacska is, aki készenlétben állt arra az esetre, ha a másik cica nem lenne együttműködő a stábbal. De Niro annyira megszerette Mr. Jinxet, hogy szerette volna, ha több jelenete van a macskával, de a rendező ebbe nem ment bele. De Niro azért a forgatási szünetekben is sokat játszott a cicával, és a zsebében mindig volt egy kis macskakaja, amivel egészen jól tudott hatni Jinxre.


A film felvételekor Ben Stillert viszont nem kényeztették el, sőt. Lelki hadviselést folytattak ellene: De Niro mindig két lépés távolságot tartott Stillertől a forgatási szünetekben, amivel segítette a filmbéli távolságtartásukat is. A rendező csupa olyan ruhát választott Stiller számára, amikben a színész kényelmetlenül érezte magát, de volt ennél egy kicsivel gonoszabb húzása is. Soha nem mondta el Stillernek, hogy az adott jelenet tetszett-e De Nirónak, így tartva fenn az állandó bizonytalanságot Stillerben.

Az utókor macskatulajdonosai számára is hasznos volt elkészíteni a filmet, ugyanis az Apádra ütök ihletett meg egy olyan alkalmatosságot (Litter Kwitter), amivel a cicát meg lehet tanítani az emberi vécé használatára.