De szépen megnőttél, Godzilla!

Amikor megjelent még feleakkora sem volt, mint most, de lehet, hogy a jövőben komoly fogyókúra vár rá.

A japán kaiju-, vagyis óriásszörnyes filmek legismertebb alakja, Godzilla már 1954 óta van velünk, megszámolni is nehéz, hogy mennyi jobbnál rosszabb film, tévéfilm, rajzfilmsorozat készült a főszereplésével. Az első inkarnációja még csak Japánban volt ismert, az 1954-es filmet viszont két évvel később, vagyis idén 60 éve bemutatták a nemzetközi piacokon is, azóta töretlen a hidegháború és a fenyegető atomkatasztrófa miatt életre hívott gigagyík népszerűsége.

 

Az eredeti Godzilla

De mekkora is Godzilla valójában?

A kérdés azért is érdekes, mert a mozis világot alapvetően meghatározó megfilmesítési jogok most éppen úgy állnak, hogy a Warner Brosszal szoros együttműködésben dolgozó Legendary Picturesnél vannak Godzilla jogai mellett King Kong jogai is, és az a pletyka járja egy ideje, hogy 4-5 év múlva összecsaphat a filmvásznon a két karakter.

Ennek érdekében már elkezdték erősen felhízlalni King Kongot, a kezdeti kb. 7 méteres magasságának a sokszorosa lesz a jövőre érkező Kong-filmben.

De nemcsak King Kongot kell megnövelni egy esetleges közös mozihoz, Godzillát is nagyon csúnya fogyókúrára kellene fogni, ugyanis már az első megjelenésekor annyival nagyobb volt mint King Kong, hogy igazán szép feladat egy képre komponálni őket úgy, hogy mindketten látszódjanak.

Ugyanis már az 50-es évek Godzillája is 50 méter magas volt. A számításoknál több forrást is összevetve arra jutottunk, hogy a Wikizilla adatainak hihetünk, náluk alaposabban senki sem járta körbe még ezt a kérdést.

Gyorsan növekedni kezdett

Szóval 50 méterről indultunk, és ha nem nézzük a 70-es évekbeli Godzilla-rajzfilmet, akkor azt látjuk, hogy Godzilla az évek során szépen felnőtt bő 100 méteres magasságig. A rajzfilmben 121 méter magas volt, amihez nevetséges 500 tonnás súly társult, ami egészen karcsúvá tette. Az eredeti Godzilla ugyanis az 50 méteres magasságához 20000 tonnát nyomott, ami méterenként 400 tonna! Godzillának nem is igazán a magassága, de a súlya a durva szám, de az ugye nem annyira látványos, mint az, hogy kikandikál a feje a felhőkarcolók között.

A 90-es évekre megvolt Godzilla első növekedési hulláma, az 1995-ös, csodálatos című Godzilla vs Destoroyah filmre elérte a 100 méteres magasságot. Egy kicsit hízott is közben, a 100 méteres magassághoz 50 ezer tonnás súly társult ebben az időszakban, ami méterenként 500 tonnát jelent.

Nálunk talán az 1998-as Godzilla a legismertebb, amit Roland Emmerich rendezett és Matthew Broderick, valamint Jean Reno voltak a főszereplői, ez a film viszont annyira rosszul sikerült a Godzillát kitaláló Toho cég szerint, és annyira távol állt Emmerich Godzillája bármitől, amit ők a karakterről gondoltak, hogy gyakorlatilag kánonon kívül helyezték Emmerich alkotását, miután visszaszerezték  2004-ben a karakter jogait. A Toho részéről azt mondták, a 1998-as filmben igazából csak Zilla van, nem Godzilla, mert Emmerich kiszedte a karakterből a Godot (Istent).

Természetesen annak ellenére, hogy fekete bárány, attól még ő is Godzilla volt, a szakértők szerint a magassága 60 méter volt, a súlya pedig nevetséges 500 tonna, bár ezt senki sem erősítette meg.

Japánban ezután továbbra is szakmányban készültek a Godzilla-filmek, de nemzetközi szinten egy időre kikopott a mozikból. Mindenesetre a 2000-es években megint felkúszott a magassága 100 méter környékére, viszont elkezdett karcsúsodni, mert már csak 25 ezer tonnát nyomott, ami méterenként 250 tonna, majdnem feleannyi méterenként, mint az ősfilmben.

Az 1998-as vézna Godzilla

Közben a Toho megállapodott a Legendaryvel, hogy ők készítenek a nemzetközi piacra szánt Godzilla-filmeket. Ennek a közös munkának az első gyümölcse a 2014-es, remek kritikákat kapó Godzilla lett, amit az a Gareth Edwards rendezett, akinek korábban csak egy mozifilmje volt. Igaz, az a 2010-es a szokatlansága miatt meglepően jó kritikáka kapó Monsters című szörnyes film volt. Edwards filmográfiája egyébként egyelőre elég menő, a harmadik mozirendezése ugyanis a Zsivány Egyes.

Aztán csúnyán elhízott

A 2014-es Godzilla több szempontból is különleges volt. Egyrészt ez volt az első olyan film, amiben Godzilla pozitív hősként jött ki a sztoriból, már amennyiben nem puszított el szándékosan sem épületet, sem embert, sőt az emberek oldalára állt. Másrészt a Legendary szörnye volt az első, ami átlépte a 100 méteres magasságot a filmes Godzillák közül. Egészen pontosan 108 méter magas Edwards szörnye, ráadásul akkorát hízott, mint Godzilla korábban még soha. Összesen 90 ezer tonna tartozik a 108 méteres magassághoz, vagyis méterenként bő 830 tonnát nyom.

Azóta egy Godzilla film készült, idén mutatták be Japánban a Godzilla: Resurgence című filmet, amiben a gyík tovább hízott, megközelítette a korai rajzfilmes méreteket, ebben 118 és fél méter magas szörny okoz bonyodalmakat, ezzel ez a legmagasabb filmes Godzilla.

Ő pedig a 2014-es szuperdagi

Itt tartunk most, illetve ott, hogy a közel 120 méteres szörny a növekedési, hízási, csökkenési, fogyási hullámban valószínűleg egy újabb fogyókúrás időszakot kezd meg, hogy ne legyenek tényleg gigantikusak a méretkülönbségek a pár év múlva várható King Kong vs Godzilla filmben.