Doktor Balaton - Jó címszereplővel, de zavaros sztorival indul a TV2 új sorozata

Két epizód után még nem tudni, mennyire veszi magát komolyan a TV2 vicces című, de az átlagnál kicsit komorabb új sorozata, de Mészáros András személyében jó főszereplőt találtak.

Felejtsük el Pajkaszeget és Ökörapátit, vigyázó szemeteket Balatonmeggyesre szegezzétek – itt játszódik ugyanis a Doktor Balaton, a TV2 új „hétköznapi” sorozata. Ide érkezik Dr. Balla-Tóth András (Mészáros András), hogy édesanyja hamvait a Balatonba szórja, és rögtön rá is ragad a Balaton név – értik, a Balla-Tóth hangzása miatt, és ez pont az a poén, amit a Valami Amerika 3-ban szinte szóról-szóra elsütöttek már. De ne szaladjunk előre.


 Dr. Balla-Tóthról hamar kiderül, hogy rendes ember, mert missziós orvos, vagyis távoli, szegény, és jelen esetben kitalált országban gyógyít, de a gyógyszer lobbi keresztbe tesz neki, és elveszíti a kórházi praxisát. Amikor aztán édesanyja hamvait a tóba szórni Balatonmeggyesre érkezik, kiderül, lenne itt egy üres praxis, mert a helyi dokinak (Bezerédi Zoltán) szívproblémái vannak, ez pont kapóra jön hősünknek, aki pesti egzisztenciáját és színésznő párját hátrahagyva pont úgy költözik le vidékre, mint Szabó István Zárójelentésében (2020) egy másik doki. Itt aztán sok minden várja: Egy Leo (Gula Péter) vállalkozó, aki a nagyapja (Bodrogi Gyula) telkén található különleges gyógyvízből akar milliárdos lenni, csakhogy ennek vannak akadályai, a nagypapa közben megszökteti Leo úr kedvesének nagymamáját (Voith Ági), előkerül egy motoros lány, egy maffiózó, míg fent Pesten a doki ügyvédjének és apjának is lesz valamiféle történetszála. Gyanítom, hogy a TV2 azért élt az amúgy nem szokatlan gyakorlattal, hogy rögtön két epizódot tegyen ki, mert így is nehéz volt a történetben kiigazodni.

Én például két rész után sem tudom, hogy akkor most egy főhős van, vagy a sokat kavaró Leo is annak számít, a hangnem sem teljesen tiszta, mert hol viccelődnek, hol bekeményítenek, de nagyjából látni, merre haladunk. Pont amerre A mi kis falunk és társai, csak egy fokkal komolyabban, de egy fokkal letisztulatlanabbul is. Egy ilyen szériától persze nem vár senki életműveket betetőző, Oscar-gyanús alakításokat, de feltűnő volt, hogy milyen vegyes az alakítások és úgy általában a színészek összképe. Merthogy az olyan veteránok mellett, mint Bezerédi, Voith, Bodrogi vagy Hirtling István, egy rakás ismeretlen arc tűnik fel, néha minősíthetetlenül rossz játékkal, és nyilván igazságtalan lenne bárkit is kiemelni innen, de az ilyesmit finomabbra kellett volna hangolni, ahogy a technikai részt is. Vagy harmincszor kellett visszatekernem, hogy megértsem, mit mondanak, mert egyenetlen volt a hangosítás, furcsa volt időnként a világítás, akadt jó pár előnytelen beállítás, de ne akadjunk el az apró részleteknél, lássuk a jót is.

A balatoni helyszín nyilvánvalóan jót tesz a sorozatnak, ahogy Gryllus Dorka  Ízig-vérig (2019)  című sorozatának is jó tett, és jó a főszereplő is. Azt gondolom, hogy Mészáros András elsősorban drámai színész – remek volt a Kojotban (2016) -, így talán kicsit ki is lóg ebből a szereplőgárdából, de talán pont ezért van igazi súlya a jelenlétének, amit persze kell tudni használni. Van is pár momentum, amikor látszik, hogy Mészáros nem feltétlenül találja a megfelelő tónust, de hamar visszazökken, és nyilván azért raknak mellé olyan figurákat, mint a csajozó ügyvéd, ne legyen túl komoly a karakter. És a komolysággal nincs is baj, a „falusi” sorozatokat szeretik a készítők idétlen marhákkal és félidióta közmunkásokkal telepakolni – speciel itt is engedtek a késztetésnek, és betettek egy falu bolondját.

 

Két epizód alapján persze nehéz ítélkezni, az biztos, hogy a Doktor Balaton még keresi a hangját és a fókuszt, különösen ami a hangtechnikát illeti, de maga a doktor szimpatikus, a Balatont pedig szeretjük, és most végre azt is látjuk, milyen egy Balaton-parti település, ahol különös módon egy árva turista és nyaraló sincsen, csak az itt lakók.

Értékelés: 6/10