Dolgok, amiket Fábrynak köszönhetünk

Összeszedtük „az ország első számú showmesterének” legjobb húzásait.

Az már kiderült, hogy a Duna televízió csatornán látható 2023-as Fábry-műsorok annyira nem viccesek. Ettől függetlenül nem lehet elvitatni azt a temérdek mennyiségű jó adást, ötletet és műfaji újítást, amit a múltban követett el. Ezek közül választottuk ki azokat, amiket akár egy modern művészetek múzeumában 0-24-ben lehetne vetíteni, mint felbecsülhetetlen értékű műalkotást.

Megnéztük, hogy mennyire vicces még a Fábry Show

Egy Duna Televízión futó mai adást összehasonlítani sem lehet egy korai, RTL Klubon vetített epizóddal. Más idők, más poénok. Eltelt közel 20 év, minden megváltozott.

Tovább


Spiccbergák okozta teljes őrület

Aki látta, soha nem fogja elfelejteni azt a kezelhetetlen káoszba fulladt interjút, ami akkor készült, amikor Frei Tamás elment Fábry műsorába. Nem Frei Tamással volt a “baj” és nem is Fábryval, hanem a másik két vendéggel, akik csak hozták a formájukat. A Markos-Nádas duó alapból ellopta a show-t Frei elől, így esély nem volt rá, hogy annak a bizonyos történetnek a végére érjen az ismert riporter. De amikor elhagyta a száját az a szó, hogy Spiccbergák, hát onnan már tényleg nem lehetett visszafordulni a teljes őrületből. 

Leírni nem lehet, ami itt történt, ezért itt a rossz minőségű felvétel, ami még így sem vesz el semmit a mű élvezeti értékéből.


Dizájncenter

A dizájncenter önmagában is külön cikket érdemelne. A műsor ezen szegmense nem szólt másról a kezdetekben, minthogy elképesztően kinéző és szokatlan funkciójú tárgyakat mutogatott a mester. Természetesen egyszerű volt a padláson, pincében, ócskás piacokon összeszedett volt szovjet, csehszlovák és NSZK-s meg NDK-s holmikon nosztalgiázni, amiken jót lehetett röhögni. Fábry prezentálásában egy Hot-dog kifli melegítő sem csak egy hot-dog kifli melegítő volt első körben, hanem akár valami dekoratívnak éppen nem mondható, ellenben robosztus kényeztető eszköz, amit kedve szerint bárhova dughat az ember.

 

Bödőcs Tibor és Kiss Ádám

Talán a komplett Showder Klub veteránjait fel lehetne sorolni, de legyen elég két név, akik vastagon Fábry Sándornak köszönhetik kezdeti népszerűségüket.

Bödőcs Tibor és Kiss Ádám is az Esti Showder istállójának csodaparipái voltak.

Sokak ősélménye ezzel a két híres humoristával garantáltan az, amikor először kiálltak a színpadra és elmondták történeteiket Feriről, a búcsúszentlászlói szüretelésről, tükörjégen való disznóvágásról, vagy éppen a szerencsi történeteket sulis évekről. 


Egy különleges Road movie

Végül, de nem utolsó sorban egy kevésbé ismert/elismert műsor is Fábrynak köszönhető. Ez a Cadillac drive, ami egy elég sajátos Road movie, amit szerintem nagyon röviden úgy lehetne leírni, hogy

már akkor túlságosan is meghaladta korát, így nem értette a közönség, hogy mi is az, amit lát. 

Ma már megint túl Metro lenne, de 2016-2019 között simán elment volna, hisz akkor robbantak be csak igazán az utazós vlogok a YouTube-on. Na, Fábry Sándor és Wahorn András ezt már akkor megcsinálta, mielőtt még cool vagy cringe lett volna ez az egész műfaj. Ráadásul szemmel látható indokot is találtak az utazós műsoruknak. A Cadillac drive alapja az volt, hogy egy tűzpiros Cadillacet el kell hozni Amerikából Szibérián át Magyarországra. 


A nyolc epizódon át ívelő sztori jól bemutatja egy ilyen kaland szépségét és minden árnyoldalát is. Keserédes szenvedve nevetés az egész. Követhetjük Fábry és Wahorn hangulatingadozásait, az út viszontagságait, a szép, de a kelleténél többször szerelőre szoruló autó adta bosszúskodásokat. 

 

Borítókép: IMDB / Fábry Show