Durván sokkoló és szívbemarkolóan szomorú lesz a Trónok harca vége

Tuti, hogy bőgni fogunk, mert már a stáb is sírt, amikor elolvasták a 8. évad forgatókönyvét.

Alighanem jelenleg a Trónok harca befejező, 8. évada az a sorozat, amit az egész világ legjobban vár. A grandiózus finálé ugyanis egy olyan esemény lesz, amit eddig a két vezető showrunneren, D.B. Weissen és David Benioffon kívül egyedül George R. R. Martin ismert – ő viszont a mai napig nem volt képes ezt regényben megírni. A 2019 áprilisában adásba kerülő, mindössze 6 részes 8. évad olyan lezárást ígér, amit ugyanúgy emlegetni fogunk, mint azt, amikor a Dallas végén lelőtték Jockey-t! Ezt ráadásul nem én, a megveszekedett retrórajongó írom, hanem egy patinás brit lap, az Independent, ahol összegyűjtötték a Trónok harca főszereplőinek ódáit az utolsó évadról.

Vigyázat, spoilerveszély!!!

A sorozat egyik legnépszerűbb sztárja, Emilia Clarke, a sárkányszelídítő Daenerys Targaryen megformálója májusban a Vanity Fair magazinnak adott interjújában mesélt arról, milyen lesz az utolsó rész (ezt anno mi is megírtuk):

„Felb*szott, hogy meg kellett csinálnom azt a bizarr sz*rságot! Majd megérted, mire gondolok, ha már te is láttad!”

Ezzel kapcsolatban sok rajongó arra tippel, hogy Daenerys nem fogja megélni a finálét, és azt is valószínűsítik, hogy nem fanfárok közepette fog hősi halált halni, hanem az HBO-tól már megszokott, gyomorforgató módon.

Sophie Turner Sansa Starkot alakítja a sorozatban. Korábban a Digital Spy magazinban kellett magyarázkodnia amiatt, miért tetováltatott magára egy „A falka mindent túlél!” feliratot, ezt ugyanis sok rajongó úgy dekódolta, hogy a 8. évadban már nem fog meghalni több Stark-rokon.

Szörnyű volt, ha tehetném, nem tetoválnék magamra semmit az új évad végéig. Nagy butaság volt! Az emberek rengeteg rajongói teóriát gyártottak arra, mi lesz a befejezés, ki hol, ki kivel lesz a végén. Annyit mondhatok, most még tényleg megjósolhatatlan a sorozat tényleges vége. Én nagyon elégedett vagyok vele, és azt hiszem, a rajongók is elégedettek lesznek. Reménykedjünk! De majd úgyis meglátjuk.

Turner később a Just Jared magazinnak is lelkendezett a 8. évadról:

Ez a szezon véresebb, mint az összes eddigi volt. Tele lesz árulással, háborúval és veszéllyel.

Joe Dempsie Robert király fattyú fiát, Gendry Baratheont alakítja a sorozatban. Ő a rajongók egyik nagy kedvence, egyes teóriák egyenesen odáig merészkednek, hogy Gendry lesz a végén a Vastrón ura (mert hogy addigra már nem lesz életben se Daenerys, se Havas Jon)! A színész nemrég ezt nyilatkozta a két showrunnerről és a széria utolsó évadáról a Metro magazinnak:

Biztos vagyok benne, hogy David és Dan nem foglalkoznak az emberek elméleteivel és a spekulációival, amikkel tele az egész internet. Az mondjuk egy kicsit vicces anti-csúcspont lenne, ha egy népszerű rajongói teóriáról bebizonyosodna, hogy az a sorozat igazi befejezése. Ebben sok buktató lehet, nagyon remélem, hogy a készítők erre is felkészültek. De nem hinném, hogy olyan sokan agyalnának gondterhelten a sorozat befejezésén. Azt viszont tudom, hogy a nézők nagyon-nagyon szeretik ezt a szériát.

Peter Dinklage, a másik nagy közönségkedvenc, Tyrion Lannsiter megformálója a Belfast Telegraph kérdéseire válaszolva fényezte egy kicsit a 8. évadot: 

Szerintem ez lesz a televíziózás történetében a legjobb évad, amit valaha láttunk. Elvisz majd bennünket egy olyan pontig is, ahová senki sem gondolta volna, hogy eljutunk – még én sem! Csak figyeljenek! Olyan lesz, mint a legmenőbb hullámvasút!

De ugyanilyen lelkesen mesélt a fináléról az Entertainment Tonightnak:

Dan Weiss és David Benioff a tévéipar legjobb írói. A befejezésük briliáns. Sokkal jobb annál, mint amit én előzetesen elképzeltem, és még annál is jobb, mint amit a nézők várnak. A karakterem sorsa gyönyörűen fog véget érni. De hogy ez tragikus vég lesz-e vagy sem, ki tudja?

A Ser Jorah-ot alakító Iain Glen szintén csupa jót mondott az utolsó évadról a The Express Tribune hasábjain:

Már amikor elolvastam, tudtam, hogy briliáns. Jó, én a sorozat nagy rajongója vagyok, de nekem minden reményemet és várakozásomat kielégítette. De természetesen egy ekkora volumenű produkció, mint a Trónok harca, nem fog tudni megfelelni mindenki elvárásainak.

Az India Today munkatársának pedig hasonló nyilatkozatot tett, mint Peter Dinklage:

Ez minden idők legjobb tévésorozata! És a finálé majd meg is fogja mutatni, hogy miért.

Nikolaj Coster-Waldau aki a kezdetben gyűlölt, mostanra viszont lassan már megszeretett karaktert, Jaime Lannsitert, a Királyölőt alakítja az első évadtól kezdve a sorozatban, a Variety videójában beszélt arról,  milyen volt a 8. évad forgatása:

 Sokkal keményebben dolgoztunk, mint korábban bármikor. Kétszer annyi idő volt leforgatni ezt a hat epizódot, mint korábban két teljes évadot A költségek itt már nem számítottak, bemondtuk az all int! Nagyon bízom abban, hogy a nézőknek is bejön majd. Mi tényleg megtettünk minden tőlünk telhetőt.

Az HBO drámasorozat divíziójának elnökhelyettese, Francesca Orci a The Hollywood Reporter hasábjain vallott a Trónok harcához fűződő, igencsak érzelemdús munkakapcsolatáról:

Amikor az összes szereplő és stábtag leült a döbbenettől, miután elkezdték olvasni a 8. évad forgatókönyvét, az egy nagyon erőteljes pillanat volt. Nemcsak az eddigi életünkben, de az egész tévés karrierünkre nézve. Amikor a forgatókönyv utolsó szavaihoz értünk, már mindenkinek potyogtak a könnyei.

Az egyik vezető író-rendező-producer, David Benioff, aki már a 2000-es évek közepétől kezdve arról győzködte az HBO vezetőségét, hogy sorozatot kell forgatni George R.R. Martin nagyszabású fantasy eposzából, a Time-nak mesélt arról, milyen érzés volt túlszaladni Martin regényein, és ismeretlen vizekre evezni a világ legnépszerűbb sorozatával:

Most már túl késő. Leköröztük George írói tempóját, előrébb járunk, mint a könyvei – ez volt az, ami miatt George kezdettől fogva aggódott. De ebben az a jó dolog, hogy bár a két formátum egy ponton összeér, George könyvei okozhatnak majd meglepetéseket az olvasóknak a lezárással kapcsolatban, akkor is, ha már látták a sorozatot. Amikor találkoztunk vele Santa Fében, bizonyos dolgokról mesélt nekünk, más dolgokról viszont egyáltalán nem beszélt. Sőt, van olyan része is a történetnek, amiről most még maga George sem tudja, hogyan fog alakulni. Nekünk kellett rá valami magyarázatot adni a sorozatban annak a sokmillió olvasónak, akik már elolvasták az összes könyvet.

Isaac Hempstead Wright nagyon látványosan megnőtt, mióta az első évadban Jaime kilökte őt Deres tornyából. Most pedig már az ő karaktere, Bran Stark a széria leghatalmasabb mágikus lénye, a mindent látó és halló, időutazó Háromszemű Holló. A 19 éves brit színészpalánta így nyilatkozott a Hollywood Reporternek a Trónok harca 8. évadának fináléjáról:

Az biztosan nem fog összejönni, amit mindenki akar. Vagy túl boldog lesz a befejezés, vagy túl szomorú, vagy túl akármilyen – ez a finálék természete. Az évadok közepén mindig mindenki ötletelt, hogy vajon hogyan folytatódik a történet. Ez viszont most a lezárás, nem jön már semmi sem utána. És amikor erre rá fognak ébredni a nézők, az nagyon rossz érzés lesz nekik. Én pedig tudom, hogy ezt a gyomrost mi vittük be nekik, haha!

Végezetül az Independent maratoni hosszúságú cikke felidézi Steve Kullback szavait a 7. évad dvd-extráiból. A számítógépes effektesek vezetője arról beszélt, hogy Cersei  emblematikus térképszobájában ki kellett alakítaniuk egy erkélyes részt is – egyes rajongók szerint azért, hogy még nagyobbat üssön az a jelenet, amikor a régenskirálynő kint áll, és a város felett repkedő sárkány fenyegető árnyéka Westeros térképén is megjelenhessen! Hogy így van-e vagy sem, jövő tavasszal kiderül!