Egy alulértékelt remekmű

A Super 8 (2011) olyan, mintha Spielberg megbízta volna J.J. Abramst, hogy csináljon már neki egy olyan filmet, mint amiket ő szokott régen csinálni, és Abrams gond nélkül megcsinálta neki.

Egy kis érdekesség rögtön az elejére: a ma már rendezőként és producerként is iszonyú nagy névnek számító J.J. Abrams első igazi, fizetős munkája tinédzserként az volt, hogy ő és legjobb haverja, Matt Reeves (Cloverfield, A majmok bolygója - Forradalom, The Batman) digitalizálták az akkor már befutott Steven Spielberg Super 8-as formátumra felvett házivideóit. Ki gondolta volna akkor, hogy ő és Spielberg majd valamikor, úgy 2011 táján pont Super 8 címen készítenek egy közös filmet, ami pontosan olyan lesz, mintha maga Spielberg csinálta volna 40 évvel korábban!

 A kulcsszavak: gyerekek egy kisvárosban, különös rejtély, egy idegen lény, felnőttek, akikben nem lehet bízni, filmkészítés a filmen belül. És nem az E.T. – A földönkívüli (1982) keresőszavairól van szó, hanem egy másik történetről, amely a híres/hírhedt 51-es körzetben játszódik, amelynek egy részét az Amerikai Légierő éppen lezárja, és minden titkos anyagot vonattal egy szigorúan őrzött létesítménybe szállítanak. Az éj leple alatt a tehervonat látványos balesetet szenved – valaki egy kisteherautóval belerohan, a szállítmány kisiklik, szétszóródik, az egészet pedig videóra veszi néhány tizenéves gyerek, akik éppen egy amatőr filmet forgatnak. Hamarosan megjelennek a légierő emberei, mindent felforgatnak, a gyerekek is gyanúsítottá válnak, miközben különös események sora veszi kezdetét a kisvárosban. Megszöknek a háziállatok, és több lakónak is nyoma veszik, ingadozik az áram, miközben nagyobb fémtárgyaknak is lába kel, hőseink pedig utána akarnak járni annak, mi is történik, még akkor is, ha ezzel rengeteget kockáztatnak.

Az itt rendező, forgatókönyvíró és egyben producer Abrams persze nem csak a rendkívül izgalmas történetre koncentrált, hanem a gyerekkarakterekre is. Köztük ott van a hősszerelmes Joe Lamb (Joel Courtney) és Alice (Elle Fanning), a zűrös családi hátterű kislány, de a többieknek is külön egyénisége és fontos szerepe van, míg a felnőttek közül Joe apja, a helyi seriff (Kyle Chandler) a legfontosabb karakter. És ez így együtt tényleg olyan, mint a régimódi, de örök kedvenc Kincsvadászok (1985) – aminek, mit tesz isten, szintén Spielberg volt a producere.