Egy angol lány és a három kérője

Thomas Hardy klasszikus regényéből készített viktoriánus melodrámát Távol a világ zajától címmel a dán Thomas Vinterberg, és ebben benne van minden szenvedés, árulás és jellemgyengeség, ami csak kell!

Thomas Hardy nem csupán az angol - és ezzel a világirodalom - egyik nagy klasszikusa, de művei révén a kosztümös drámákhoz valamilyen okból vonzódó rendezők és nézők egyik kedvence is egyben. Merthogy hányszor filmesítették már meg jól vagy rosszul az Egy tiszta nőt, az Erdőlakókat vagy a Lidércfényt és más munkáit, azt össze sem tudjuk számolni. Az 1874-ben megjelent, magyarra különös módon még soha le nem fordított Far from the Madding Crowd is háromszor került feldolgozásra, legutóbb a dán Thomas Vinterberg (Vadászat, Kedves Wendy! Születésnap) nyúlt hozzá, akiről amúgy nem feltételeztük, hogy a kezére áll ez a korszak és a téma.

Hősnőnk, az árva Bathsheba Everdene független, erős, önfejű és nagyon szép, különösen angol viszonylatban. Nem csoda, hogy aki látja, beleszeret - pláne azután, hogy egy birtokot örököl rokonaitól, amit aztán ő maga vezet, ami sokakból vált ki megdöbbenést és sokakból tiszteletet. És az sem csoda, hogy ő maga nem tud választani az érte versengő férfiak között. Először Gabrielt, a birkapásztort bűvöli el, és bár kölcsönösnek tűnik köztük a vonzalom, a nő nemet mond a házassági ajánlatra, viszont felfogadja a férfit a birtokra, és különös barátság alakul ki köztük. De szerelmével üldözi őt a környék legjobb módú agglegénye, Boldwood is, a legvonzóbbnak pedig egy katona, a snájdig, merész és férfias Troy őrmester tűnik. A választás nehéz: sok megpróbáltatás és öröm; vonzódás, hazugság, féltékenység kell hozzá, hogy Bathsheba rájöjjön, ki az, akire igazán szüksége van.

És Vinterbergnek fel kellett kötnie a nadrágját, mert a regény első megfilmesítését még a legendás rendező, John Schlesinger készítette a nagyszerű Julie Christie, Terence Stamp és Alan Bates főszereplésével, vagyis volt hová felnőnie. Ő pedig igyekezett, és megszerezte a Távol a világ zajától (2015) női főszerepére Carey Mulligant (Drive – Gázt!, A nagy Gatsby), a férfi főszerepre pedig a zseniális belga Matthias Schoenaerts (Bikanyak, Kurszk), a két másik kérőt pedig Michael Sheen és Tom Sturridge alakítják, de Juno Temple-nek is jutott egy nagyszerű szerep. És ők szépen átgyalogolnak a regény és az élet számos hol tragikus, hol szerencsés fordulatán, megélnek – és néha okoznak – tragédiákat, jó és rossz dolgokat, mi pedig megismerjük, milyen lehetett erős, független nőnek lenni a XIX. század második felében Angliában – és meglátjuk, mit kezd a szereppel Mulligan, akinek nem ez az első alakítása korhű kosztümben. És aki a forgatás végén a lóról leesve olyan agyrázkódást szenvedett, hogy hat hétig ápolták, és a film számos jelenetének elkészítésére azóta sem emlékszik.