Egy bátor brit tévécsatorna a királynő temetése helyett Az emoji-filmet adta le

Bátorság vagy hülyeség? Az angol Channel 5 hétfőn a többi nagy brit tévécsatornától eltérően nem II. Erzsébet temetését közvetítette, hanem egy elég érdekes választással egy rettenetes családi filmet sugároztak.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy hétfőn délelőtt 11-től kezdve több órán keresztül nemcsak Nagy-Britanniában, de a világ legtöbb országában (így nálunk is) az volt a fő program a tévékben, hogy élőben közvetítették a szeptember 8-án 96 éves korában elhunyt közkedvelt uralkodó temetését – az első állami temetést Winston Churchill 1965-ben történt végső nyugalomra helyezését követően.

Aki azonban a szóban forgó időpontban véletlenül a brit Channel 5-ra kattintott, mintha egy másik bolygón találta volna magát, hiszen ott nem a közvetítést adták – helyette a gyerekeknek kínáltak alternatív programot az esemény idejére azzal, hogy műsorra tűzték a Stuart Little kisegér, az Énekelj! és Az emoji-film című családi mozikat.

Abban egyébként abszolút van ráció, hogy a csatorna igyekezett lefoglalni az iskolából a temetés miatt hazatérő gyerekeket, amíg a szüleik a szomorú eseményt követik, a Rotten Tomatoes kritikaösszesítő oldalon 6 százalékra értékelt Az emoji-film azonban érdekes választás volt az alkalomra: az életre kelt emojikat (köztük egy beszélő sz*rdarabot) felvonultató alkotás ugyanis a filmtörténelem egyik legrosszabb munkája, igazi audiovizuális szennyezés.


A közösségi média számos felhasználója hívta fel viccesen a figyelmet a visszásságra, de voltak olyanok is, akik támogatták a Channel 5 döntését, hiszen John Oliverhez hasonlóan úgy érzik, kicsit sok már a túláradó, közel két hete tartó gyászból („Az összes nagy csatorna a királynő temetését adja hétfőn, kivéve a Channel 5-ot, amelyik Az emoji-filmet. Szomorú, hogy egyesek inkább egy manipulatív, sekélyes, érzelmileg kiüresített pénzrablást választanak... Az emoji-film helyett” – írta találóan valaki).


A legviccesebb azonban az a poén, amit az Uproxx sütött el, elképzelve egy beszélgetést, amelynek egyik résztvevője épp egy pubban volt a temetés idején, ahol a közönség köztudottan szereti ide-oda kapcsolgatni a csatornákat.

„Te hogy búcsúztál a királynőtől, nyugodjék békében? / Megnéztem az emlékére a filmet, amelyben Patrick Stewart egy beszélő sz*rdarabot szinkronizál.”


(via Uproxx)