Egy buta, mégis imádni való vígjáték ma este a tévében

A randiguru Will Smith főszereplésével mai szemmel nézve kicsit már problémás gender szempontból, de lehetetlen ellenállni neki. Elsősorban persze a csodálatos Eva Mendes miatt!

A romkomszakértő Andy Tennant (Bolond szél fúj, Örökkön-örökké, Mindenütt nő, Bolondok aranya, Exférj újratöltve) rendezésében Will Smith egy olyan fickót alakít, akit a film 2005-ös bemutatása után elterjedt szakszóval pickup artistnak neveznek.

Smith karaktere, Alex „Hitch” Hitchens foglalkozása tehát az, hogy különféle módszerekkel és trükkökkel segít felszedni a nála kevésbé talpraesett férfitársainak az általuk kiszemelt nőt (erre az alaphelyzetre céloztunk gender szempontból problémásként a felvezetőben).


Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta). Albert trenírozása közben azonban Hitch is emberére talál a bámulatos és ambiciózus Sara Melas (Eva Mendes) személyében, aki – mivel egy pletykarovatnak dolgozik – állandóan Allegra nyomában van.

Hitch, az agglegények utolsó mohikánja pedig hamarosan azt veszi észre, hogy őrülten belehabarodott Sarába, a riporterbe, akinek élete nagy fogása (lapjának pedig óriási szenzációja) lenne, ha le tudná leplezni Manhattan leghíresebb randidoktorát.


Amint látható, A randiguru cselekménye meglehetősen sablonos, mégis lehetetlenség utálni, elsősorban a szerethető figurák (James esetlen, bumfordi Albertje kifejezetten szimpatikus) és a főhős által megvalósított jellemfejlődés miatt – ami kifejezetten ritka a hasonló műfajú filmekben.

A mű legnagyobb telitalálata azonban egyértelműen a csodálatos Eva Mendes (akiről ebben a korábbi cikkünkben zengtünk ódákat). Mendesnek a Kiképzés mellékszerepével elért nagy áttörését követően ez volt az első emlékezetesebb szerepe, és nagyrészt neki köszönhető, hogy A randiguru azóta is fogyasztható.

Nagy kár, hogy a színésznőt – visszavonulása okán – már csak ilyen régi filmekben láthatjuk.

 

Óda Eva Mendeshez

Nem csak egy szexbomba – Ezért hiányzik Eva Mendes

Március 5-én lett 47 éves, és 2014 óta, azaz hét éve nem láthattuk a vásznon a csodálatos Eva Mendest, aki a közhiedelemmel ellentétben nem csak egy szexbomba, és amíg játszott, kifejezetten mély alakításai is voltak. Ezekből válogattunk.

Tovább