Egy friss Oscar-díjast ajánlunk - Sam Rockwell filmek hétvégére

Sam Rockwellt ezer éve imádjuk, és most láthatjuk a Három óriásplakát Ebbing határában rendezőjének előző munkájában, szélhámos régészként, illetve Robert De Niro tök normális fiaként.

Péntek: Áss csodát! (2015)

Íme egy teljesen ismeretlen film, amiről alig hallott valaki, de nem azért, mert olyan rossz, hanem, mert olyan furcsa. Az egyébként gyakorló vallásos mormon Jared Hess, a kultfilmmé vált Nevetséges Napóleon (2004) rendezője a tévútra ment vallásos áhítatról, a népszerűséghajhász lelkipásztorokról és egy kókler amatőr régészről csinált kissé gonosz szatírát, amit sokak gyomra nem vett be. Hőse a magát csak biblia archeológusként hirdető Don Verdean (Sam Rockwell szakállasan), aki amerikai kisegyházaknak árul a Szentföldről hozott bibliai ereklyéket, és egy dörzsölt egyházfővel (a mindig szórakoztató Danny McBride) közösen nagy dobásra készül: Góliát óriási koponyáját akarja megtalálni. Ehhez az izraeli hatóságoknak is lenne pár szava, de ha nincs igazi koponya, akkor más is megteszi!

Szombat: A hét pszichopata és a Si-cu (2012)

Martin McDonagh két zseniális filmje, a 2008-as Erőszakik és a tavaly bemutatott Három óriásplakát Ebbing határában között rendezett egy nagyon furcsa darabot, aminek se füle, se farka, mégis rendkívül élvezhető, és itt „jött össze” a rendező és Sam Rockwell, hogy aztán pár napja közösen vehessenek át egy Oscart. A film hőse egy alkotói válságban lévő író (Colin Farrell), aki A hét pszichopata című forgatókönyve befejezésével küszködik, és ebben csak akadályozza roppant segítőkész haverja, Billy (Sam Rockwell) a munkanélküli színész és részidős kutyatolvaj, aki mindenkire csak bajt hoz. Például azzal, hogy ellopja egy életveszélyes gengszter imádva szeretett si-cu kutyáját, és innentől már minden kiszámíthatatlanná válik. Ha nem is mindig követhető, de jó kis kaland.

Vasárnap: Mindenki megvan (2009)

Frank (Robert De Niro) egész életében keményen dolgozott, hogy családjának mindent meg tudjon adni. Nyugdíjas özvegyemberként ébred rá, túl kevés időt töltött gyerekeivel, így itt az ideje, hogy változtasson. Fel is kerekedik, hogy minden gyerekét meglátogassa, és mindegyikről olyasmi derül ki, amire egyáltalán nem számított. Robertről – és ő Sam Rockwell egy tőle szokatlanul normális szerepben – például úgy tudja, hogy karmester, de a találkozáskor döbben rá, hogy fia nem karmester, hanem csak egy dobos (ráadásul még dohányzik is, amit ki nem állhat). De ne tessék megijedni, az egész család végül összeborul, köztük Drew Barrymore, Kate Beckinsale és még néhány ismerős arc.