Egy jó kis hongkongi akció bármikor jöhet

Bár a rémesen hangzó Flash Point – Tűréshatár címre biztos nem kapja fel a fejét senki, Donnie Yen nevére azért akadnak, akik igen, mert ő egy félisten.

Bár nálunk nincs olyan kultusza, mint több másik olyan távol-keleti színésznek, akik elsősorban harcművészetekkel foglakozó filmekben játszanak, Donnie Yen neve nálunk sem ismeretlen. Hogy Yen színészként mennyire sokoldalú, arról lehet vitatkozni, de amit a kamera előtt csinál, az rendszerint nem is a színjátszásról, hanem a harcról szól. Hősünk, aki még Yen Tze-dan néven Kínában született, az Amerikai Egyesült Államokban, Bostonban nőtt fel, itt tanult harcművészeteket nagymester édesanyjától. 19 éves volt, amikor felfedezte tehetségét a Mátrix koreográfiájáról is híres Jűn Vó-pheng. A többi pedig már filmtörténet: jött a Kínai történet 2. (1992), a Vasmajom (1993), a Hős (2002), Az elveszett kardforgató (2011) és persze nem is olyan régen az Ip Man filmek, de a listáról a rémes címmel megáldott/megvert Flash Point - Tűréshatár (2007) sem maradhat le.

Bár a rendező, az Ip Man filmeket is jegyző Wilson Yip tagadja az összefüggést, sokak szerint a film a rendkívül népszerű SPL (2005) előzménytörténete, ahol szintén egy Ma nevű, gyakran törvénytelen módszereket is alkalmazó nyomozó kénytelen igazságot szolgáltatni semmitől sem visszariadó bűnözőkkel szemben, és ebben azért van valami. Mert itteni hősünk neve Ma Jun, és az önbíráskodástól sem visszariadó rendőr társul egy fedett ügynökkel, Hua Shenggeé (Louis Koo), hogy elkapjanak egy kegyetlen csempészbandát, amelyet három vietnami fivér működtet. A legidősebb testvért elfogják, ám eközben fény derül az ügynök kilétére, akit majdnem meg is ölnek. Jun fáradhatatlanul üldözi a bandát, sokszor szabálytalan eszközöket is igénybe véve. Közeledik a csempészvezér tárgyalásának napja, a tanúk és a lebukott rendőr életét veszély fenyegeti, a leszámolás pedig elkerülhetetlen.

Az 1997 környékén, a Kínához való visszatérés előtti hónapokban játszódó Flash Point – Tűréshatár a helyi mércével is nagyon brutális történet, ami szakít a sokszor szépen koreografált összecsapások hagyományával. És ez kifejezetten jól áll Donnie Yennek, akinek nem a színészi finomságok az erőssége – bár milyen jó volt vak harcosként a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történetben! -, és itt aztán van ereszd el a hajam. A film végi leszámolás az egyik legkeményebb a műfajban, és mind Yen, mind az ellenfelét játszó Collin Chou azt nyilatkozta később, hogy ennek felvétele karrierjük legnagyobb erőfeszítését megkövetelő munkája volt. És egy fontos szerepben még Kína éppen legnépszerűbb színésznője, Bingbing Fan is látható – ő volt az, akit pár szerencsétlen nyilatkozata miatt nemrég néhány hónapra eltüntettek hazájában.