Egy kis Brad Pitt senkinek sem árt

Görög félistenként, a vadon kiszámíthatatlan gyermekeként és az ENSZ zombiszakértőjeként tűnik fel a képernyőn Hollywood már deresedő szépfiúja, aki még mindig a legnagyobb sztárok közé tartozik.

Z világháború (2013)

Egy átlagos nap Gerry Lane, az egykori ENSZ-alkalmazott a családjával araszol a csúcsforgalomban. Hamarosan arra lesz figyelmes, hogy az emberek egymásra támadnak. A városban kitör a káosz, kiderül, hogy halálos járvány ütötte fel a fejét, ami harapás útján terjed. A globális méretűvé váló zombijárvány azzal fenyeget, hogy elpusztítja az emberiséget – mivel ezek rohadt gyors zombik. Lane azon dolgozik, hogy megtalálja a járvány forrását, ám ehhez Jeruzsálembe és Dél-Koreába kell mennie. A Max Brooks bestselleréből készült, Marc Forster rendezte film Budapesten forgatott, de Moszkvában játszódó részei végül nem kerültek a végső verzióba – talán azért, mert a magyar hatóságok nem igazán voltak segítőkészek Brad Pitt csapatával, aki itt már producer is volt.

Trója (2004)

Lehet szeretni vagy nem szeretni Wolfgang Petersen szuperprodukcióját, amely a legismertebb ókori görög mítoszkört dolgozta fel, csak az érintett istenek kihagyásával – Homérosz eredetijében a halhatatlanok egy része a göröget, másik részük a trójaiakat támogatta hathatósan -, de Brad Pitt a szörfös frizkó és a szolizott barnaság ellenére is remek Akhilleusz. Merthogy az ő személye tartja össze a kicsit hosszú, kicsit néhol széteső filmet, amely még a digitális effektek tökéletessé válása előtt készült. Ma már nyilván minden jobban nézne ki, de az ókori sztárparádé így is nagyon látványos, a könyörtelen Akhilleusz és Hektor harcát pedig kaszkadőrök nélkül vették fel. A megállapodás szerint minden félrement kis ütés után 50, nagyobb vágás, csapás után 100 dollárt fizetett a másiknak az elkövető: a végén Pitt 750 dollárt volt kénytelen perkálni Eric Banának, aki egyszer sem hibázott.

Szenvedélyek viharában (1994)

Brad Pitt sok érzelgős, már-már nyálas filmet készített karrierje elején, és ezek közül az Edward Zwick rendezte nagy generációs eposz viszi a pálmát. Hőse a három, egymástól mindenben különböző testvér és apjuk, a szigorú, de igazságos ezredes, a hátteret pedig a kemény, de gyönyörű határvidék, majd az első világháború pokla biztosítja. Pitt a középső testvér, az indiánokkal barátkozó, nehezen kezelhető, családját mindig bajba sodró Tristan – és nem véletlen a költői név és a lobogó szőke haj. A háború és a szerelem, a küzdelem és a családi kötelékek hol eltaszítják, hol mágnesként vonzzák a család tagjait: az apát, a fiúkat és a közéjük álló asszonyt, és mindez olyan érzelemgazdag, hogy az néha fáj, és van benne vad medve is! Sir Anthony Hopkins persze itt is remek, a film pedig a legjobb operatőri munkáért hazavihetett egy Oscart.