Egy tévhiten alapuló, mégis nagyon menő akcióthriller a 90-es évekből

Ashley Judd azóta sajnos mondhatni, hogy eltűnt a film világából, de a 90-es és 2000-es években volt pár jó dobása – a Kettős kockázat az egyik. Tévéajánló.

Bruce Beresford (A lány alibije, Miss Daisy sofőrje, Mister Johnson, Afrika koktél, A csend fogságában, Láger az édenkertben) filmjének sztorija szerint Libby Parsonsnak mindene megvan:

jóképű, gazdag férje, akit szeret, egy fia, akiért mindketten rajonganak, csodálatos otthona Seattle közelében, és remek barátai, akikre mindig lehet számítani.

Idillikus élete azonban hirtelen rémálommá válik, mikor férje, Nick egy romantikus hétvégi vitorlázás során eltűnik a hajó fedélzetéről, és Libbyt vádolják a meggyilkolásával. A Kettős kockázat hivatalos sztorileírása eddig tart, de a film lényege, hogy a férfi valójában nagyon is él, csak egy igazi szemétláda, aki megrendezte a saját halálát, hogy utána bemártsa a feleségét. (Szolgálati közlemény: vigyázat, a lenti előzetes ennél tovább is elmeséli a film cselekményét!)


A később a meg sem történt gyilkosságért valóban felelősségre vont nő a börtönben egy rabtársától azt az információt kapja, hogy ha már egyszer elítélték a férje megöléséért, akkor most már büntetlenül megölheti, mivel az amerikai alkotmány kétszeres büntethetőség elleni védelme megtiltja, hogy valakit kétszer állítsanak bíróság elé ugyanazért a bűncselekményért.

Ahogy arról 8 film, mely makacs és népszerű tévhiteken alapul című cikkünkben is beszámoltunk, a film cselekményének alapja

sajnos városi legenda,

hiszen a valóságban ha Libby tényleg megölné a férjét egy másik helyszínen és időpontban, akkor az már új bűncselekménynek minősül, így a kettős büntethetőség elleni védelem nem áll fenn.

 

Említett cikkünk

8 film, mely makacs és népszerű tévhiteken alapul

A Jurassic Park óta szentül hisszük, hogy lehetséges dínót klónozni gyantába ragadt szúnyogokból. De a vikingek sem hordtak szarvas sisakot, pedig minden kosztümös történelmi filmben így ábrázolják őket.

Tovább


De ettől az apróságtól eltekintve (és hát miért ne tekinthetnénk el tőle, nem egy dokumentumfilmet nézünk az amerikai jogról) a Kettős kockázat igazi bűnös élvezet egyenesen a 90-es évekből, a kor olyan sztárjaival, mint a barázdált arcú Tommy Lee Jones (ő játssza a börtönből megszökő főhősnő pártfogó tisztjét, aki munkaköri kötelességénél fogva vadászni kezd Libbyre), Bruce Greenwood (a gonosz férj), Annabeth Gish (a gonosz szerető) és a főszerepet alakító Ashley Judd.

Utóbbi színésznő, akit a 90-es és 2000-es években még olyan sikerfilmekben láthattunk, mint a Szemtől szemben, a Ha ölni kell, A gyűjtő, A csábítás elmélete vagy a Tiszta ügy, sajnos azóta nem futotta be azt a pályát, ami kijárt volna neki (elsősorban a szexragadozó Harvey Weinsteinnek köszönhetően),

de ebben a filmben még nemcsak kiválóan játszik, de akcióhősként is meggyőzően alakít.