Egy vagon Keanu Reeves-filmet nézhetünk meg hétvégén

Keanu Reeves mindent visz. Viszi Shakespeare-t, egy francia klasszikust, egy japán mondát, a Mátrix némileg felesleges folytatását, egy gyémántneppert és még egy kiégett zsarut is hoz a hétvégére.

Veszedelmes viszonyok (1988)

Stephen Frears filmje sokadik feldolgozása Choderlos de Laclos azonos című regényének, mely a múlt században tiltott olvasmány volt. Mindennek középpontjában a XVIII. század Franciaországának fülledt és romlott erotikája áll. Gyönyörű jelmezekben pompázó szereplők, az egzaltált, ugyanakkor meglepően erotikus John Malkovich, a szépséges Michelle Pfeiffer, a fiatal, vonzó Uma Thurman, illetve a cselszövő Glenn Close remekül érzékeltetik e kor hálószobáinak, titkos budoárjainak történéseit. És ott van Keanu Reeves is ifjú hősszerelmesként, és bár mellékszereplő, a szálak az ő kezében futnak össze.

Sok hűhó semmiért (1993)

A napsütötte Dél-Itáliában, míg szünetelnek a csaták, lángra lobbannak a szívek. Don Pedro, Aragónia hercege (Denzel Washington) és csapata megjött a csatából, hogy Leonato vidéki kúriáján töltsön egy felhőtlen hónapot. Egyik kísérője, Claudio rögtön szerelmes lesz Leonato szépséges lányába. Elválaszthatatlan cimborája, Benedek (Kenneth Branagh, a film rendezője is egyben) viszont megveszekedett nőgyűlölő: legújabb célpontja a makrancos Beatrice (Emma Thompson), aki hasonlóképpen érez a férfinem iránt. A kellemes együttlétet azonban megzavarja Don Juan, a herceg öccse (ez Keanu Reeves, az egyetlen morcos ember a filmben), aki álnok terveket szövöget. William Shakespeare még sosem volt ilyen vidám és napsütötte!

Mátrix - Forradalmak (2003)

Igen, a Wachowski fivérek - akik már nővérek - elkészítették a Mátrix tök felesleges folytatását, kapásból kettőt is, és nem tehetünk ellene semmit, legfeljebb igyekszünk valami jót találni bennük. A Forradalmakban a géphadsereg lassan eléri a földalatti Ziont, a szabadság utolsó bástyáját, miközben Smith ügynök, az immár öntudatra ébredt program kikerül a gépek ellenőrzése alól, és az a célja, hogy elpusztítsa a gépek birodalmát a való világgal és a Mátrixszal együtt. Mit tesz ilyenkor Neo és Trinity, illetve ugyanolyan jól áll a fekete szerkó és keskeny napszemüveg Keanunak, mint az első részben?

Az utca királyai (2008)

Los Angeles sokaknak napfényt, pálmafákat és könnyű, vidám életet jelent. És vannak olyanok, akiknek egészen mást. A városban dolgozó zsaruk számára ezekből az utcákból felesleges erőszak, hazugság és halál sugárzik. Tom Ludlow (Keanu Reeves) nem adja fel könnyen, pedig ő aztán igazán sötéten látja a világot. Felesége elvesztése után csak a rendőri munka marad számára. Amikor azonban egy nyomozás során rájön, hogy a kollégái közé is befurakodott a korrupció, minden dühét és haragját ebben az ügyben vezeti le. David Ayer (Harag, Suicide Squad) korai munkája nem lett túl népszerű, pedig Reeves mellett olyanok játszanak benne, mint Forest Whitaker, Hugh Laurie vagy Chris Evans.

47 Ronin (2013)

Ez a nagyszabású fantasy-kalandfilm az egyik legrégibb ősi japán történet alapján készült. Keanu Reeves alakítja Kait, a számkivetettet, aki csatlakozik Oishihez, a 47 ronin vezetőjéhez. Együtt akarnak bosszút állni az álnok nagyúron, aki megölte gazdájukat. Hogy szülőföldjük becsületét visszaállítsák, a gazda nélkül maradt szamurájok olyan küldetésbe kezdenek, amelynek viszontagságai az egyszerű harcosokat elpusztítanák. Van itt minden, a jól ismert hagyományos feudális japán hadviselés, egy kis nemzetközi középkor, ármány és szerelem, varázslat, mese és önfeláldozás. Tömény, de nagyon jó!

Gyémánthajsza (2018)

Lucas Hill gyémántkereskedő, és a legjobb a szakmájában. Miután előbb Pétervárra, majd egy szibériai kisvárosba utazik, hogy üzletet kössön egy kétes hírnevű vállalkozóval, rájön, hogy a tét most sokkal nagyobb, mint eddig bármikor. Bár nem tudott róla, de a nála lévő gyémántok eredete igencsak megkérdőjelezhető, és miután erre a vevő is rájön, Hill élete veszélybe kerül. Közben azonban megismerkedik egy bánatos tekintetű orosz lánnyal (Ana Ularu), és ez sok mindent megváltoztat ebben az amúgy is kockázatos szakmában.