Egymilliárd dollárba kerül majd A Gyűrűk Ura sorozat

Egymilliárd mind fölött.

Mióta kipattant a hír, hogy az Amazon sorozatot készít A Gyűrűk Urából, rögtön megindultak a találgatások, hogy pontosan miről is fog majd szólni. Peter Jackson trilógiája azért nem olyan régi, és mivel elég jól sikerült, kár is lenne bolygatni - a Hobbitot most hagyjuk, szóra sem érdemes -, viszont Tolkien elég részletesen, az ősidőkig visszamenően megalkotta Középfölde krónikáját a Szilmarilokban, ami gyakorlatilag mítoszgyűjtemény lévén elég jó alapanyagul szolgálhatna a sorozathoz.

De míg a történetről eddig semmit nem tudni, addig a költségvetésről már lehet fogalmunk, és olyan borzalmasan drága lesz a sorozat, ami egy hollywoodi blockbuster büdzséjét is sokszorosan meghaladja.

Egymilliárd dollár. Ennyibe fog kerülni az Amazon A Gyűrűk Ura sorozata.

Csak a felhasználási jogok megszerzéséért potom 250 milliót fizettek, és az Amazon megállapodása öt évadról és egy lehetséges spin-offról szól. Ebben a gigantikus összegben az egésznek a költségvetése benne van, stábbal, helyszínekkel, felszereléssel, trükkökkel együtt. Az eddigi legdrágább sorozat a Netflix The Crownja volt az évadonkénti 130 milliójával, és a Trónok harca jelenleg több, mint 10 millió dollár per epizód, de az egymilliárd akkor is félelmetesen óriási összeg. Ha a Középföldén játszódó két filmtrilógiát nézzük:  A Gyűrűk Ura-trilógia 281 millióba került (plusz marketing) - Peter Jackson rendkívül költséghatékonyan dolgozott, -, és csaknem 3 milliárdot hozott a konyhára, a Hobbitok 675 millióba kerültek, és szintén majdnem 3 milliárd bevételt termeltek.

J.R.R. Tolkien örökségét eddig a most 91 éves fia, Christopher Tolkien kezelte, aki anyaoroszlánként védte a jogokat. Peter Jackson filmjeit is utálta, és a Warnerrel évekig pereskedett, hogy a Hobbitban felbukkanó Gyűrűk Ura-szereplők után fizessenek neki. Augusztus 31-én azonban lemondott az örökséget kezelő szervezet éléről - és egy hétre rá nyilvánossá vált az Amazonnal kötött egyezség. Úgy tűnik, végre szabad az út Középföldére, csak aztán nehogy annyira elfajuljon, mint ahogy a Star Wars esetében, és Gollam nézzen majd ránk a teszkós csirkefarhátról.