Elhunyt a Waczak Szálló Manuelje

Gyászolnak a Waczak Szálló-rajongók. Meghalt Andrew Sachs, aki a BBC 1975-ben készült sorozatában a Barcelonából származó Manuelt alakította. A színész 86 évesen hunyt el november végén.

November végén elhunyt Andrew Sachs, akit leginkább a Waczak szálló Manueljeként ismerhetünk. Sachs négy éve demenciában szenvedett, a halál egy idősek otthonában érte. A Waczak Szálló mellett feltűnt a Dr Who-ban és a The History of Mr. Polly című minisorozatban is.

Talán meglepő, de a hihetetlen sikereket elérő Waczak szállóból csupán 12 rész készült, amit két szériában adtak le. A BBC először nem rajongott John Cleese forgatókönyvötletéért, de bíztak a színészben, és zöld utat adtak a sorozatnak.

Andrew Sachs, azaz Manuel a kissé buta spanyolt alakította, akinek gyakran meggyűlt a baja az angol nyelvvel, és a legtöbb kérdésre csak azt a választ adta, hogy „¿qué?”. A jószívű, de együgyű szereplő a spanyolokra nézve bántó sztereotípiákat testesített meg, épp ezért Spanyolország legnagyobb részén Manuel mexikóivá avanzsált, a Baszkföldön vetített verzióban pedig Manuelt olaszra változtatták, és Manolóra keresztelték. A szereplő népszerűségét az is bizonyítja, hogy a londoni Madame Tussaud Panoptikum vendégeit érkezéskor Manuel viaszszobra fogadja.

Az Indexen augusztusban jelent meg a hír, hogy John Cleese újra vígjátéksorozatot forgatna a BBC-nek, ahol a Monty Python Repülő Cirkuszával és a Waczak szállóval is nagy sikereket ért el. Októberben a Daily Mail részleteket is közölt az új szériáról. A címe Edith lesz, a keserédes romantikus komédia egyik főszerepét Cleese játssza majd. Ő lesz a sok férfi közül az egyik, aki a címszereplő, Edith kegyeiért verseng.

Érdekességképp még megjegyezzük, hogy Amerikában készült egy remake 1999-ben a híres brit sorozatról Payne címmel, de elég nagy bukás lett belőle. A készítők szerették volna, ha John Cleese is vállal benne egy kis szerepet, a rivális hotel menedzserét kellett volna eljátszania, de ő nemet mondott a felkérésre.