Elhunyt az Oscar-díjas Cloris Leachman

94 éves korában elhunyt Az utolsó mozielőadás Oscar-díjas színésznője, Cloris Leachman. Hosszú pályafutása során rekordmennyiségű, 9 Emmy-díjat gyűjtött be.

A magyar nézők közül legtöbben Az utolsó mozielőadásból, a Mel Brooks-féle Az ifjú Frankensteinből, illetve a Nevelésből elégséges és a Már megint Malcolm című sorozatokból ismerhetik, Amerikában viszont a The Mary Tyler Moore Show-val nőtt össze a neve. A CBS legendás sitcomjában Phyllis Lindstromot, a neurotikus házmesterasszonyt alakította, amelyért 1972 és 76 közt minden évben Emmyre jelölték, 74-ben és 75-ben pedig meg is kapta a díjat. Később a karakter Phyllis néven saját spin-off sorozatot is kapott.

Leachmant a Már megint Malcolmban alakított nagymama szerepéért 2001 és 2006 közt minden évben jelölték a vendégszereplő vígjátéki kategóriában, kétszer el is nyerte a szobrot. A legutolsó volt a kilencedik Emmyje, ami rekordnak számít.

A színésznő feltűnt még többek közt a Butch Cassidy és a Sundance kölyökben, a Kiss Me Deadlyben, a Beverly Hill-diliben, a Lassie-ben, egy klasszikus Alkonyzóna epizódban (It’s a Good Life), és Ellen DeGeneres különc édesanyját is eljátszotta a The Ellen Show-ban. Hangját adta többek közt a Beavis és Butt-Head lenyomja Amerikát (1996), a Szuper haver (1999), a Ponyo (2008) és a Croodék (2013) című filmekhez.

82 évesen még részt vett a Dancing with the Stars - Mindenki táncol című celebtáncshow-ban, és 90 éves volt, amikor elvállalta Zorya Vechernyaya szerepét az Amerikai istenek című fantasysorozatban.

Halálhírét követően olyan sztárok emlékeztek meg róla a közösségi médiában, mint Mel Brooks, Steve Martin, Mark Hamill, Ellen DeGeneres és Stephen King.