Elkaszálták a Trónok harca spin offját, miután egyetlen részre 9,6 milliárdot költöttek

A Naomi Watts főszereplésével készülő széria pilot epizódja nem tetszett a WarnerMedia szórakoztatóipari divízióját irányító elnöknek. A Sárkányok házának viszont már ő adott zöld utat.

Igen érdekes dologról számolt be James Andrew Miller újságíró a nemrég megjelent Tinderbox: HBO's Ruthless Pursuit of New Frontiers (kb. Tűzszerszám: Az HBO kíméletlen vágtája az új határok felé) című könyvében. Ebben ugyanis az áll, hogy akkor kaszálta el az HBO a Naomi Watts főszereplésével készülő Trónok harca spin off tévésorozatot, amikor annak az első epizódjára már több, mint 30 millió dollárt elköltöttek (ez az összeg mai árfolyamon nagyjából 9 630 000 000 forintnak felel meg).

Forrás: HBO

 

A The Long Night munkacímen futó széria 5000 évvel a Trónok harca eseményei előtt játszódott volna. A címet annak idején maga George R. R. MartinA tűz és jég dala-regényciklus írója kotyogta el, be is rágott rá emiatt az HBO. És bár Martin kifejezetten lelkes volt az új projekttel kapcsolatban (ami érthető is, mert évek óta bármibe szívesen fejest ugrik, csak ne kelljen a maradék két regénye írásával foglalkoznia), a WarnerMedia szórakoztatóipari divíziójának akkori elnöke, az azóta már távozó Bob Greenblatt kevésbé látta derűsnek a projekt jövőjét:

Több mint 30 millió dollárt költöttek el a Trónok harca előzménysorozat pilotjára, amely már forgott, amikor én becsatlakoztam. Amikor néhány hónappal az érkezésem után láttam belőle egy vágott verziót, azt mondtam [az HBO főnökének, Casey Bloysnak], hogy »Ez egyszerűen nem működik, és nem hiszem, hogy beváltaná az eredeti sorozat támasztotta elvárásokat.« És ő nem ellenkezett, ami igazából megkönnyebbülés volt. Ezért sajnos úgy döntöttünk, lehúzzuk a rolót. Óriási nyomás volt rajtunk, hogy jól csináljuk, de nem hiszem, hogy ez működött volna.

A szóban forgó Trónok harca spin off Jane Goldman forgatókönyvíró (Kingsman: A titkos szolgálat, X-Men: Az elsők) és S.J. Clarkson rendező közös munkája volt. A sorozat konkrét cselekményének részleteit sosem árulták el, az HBO hivatalosan csak annyit lengetett be róla, hogy a sorozat Westeros világnak a hősies aranykorból a legsötétebb időkbe való lesüllyedését mutatná be. Lettek volna benne Mások, és a Stark család akkori rokonságával is találkozhattunk volna. Mielőtt az HBO jegelte volna a projektet, még maga Naomi Watts is lenyilatkozta a világsajtónak, mennyire örül annak, hogy ő is részese lett a Trónok harca univerzumának.

A Trónok harca előzmény- és spin off sorozatainak egy részét még 2017-ben jelentette be az HBO. 2019-ben azonban szinte napra pontosan ugyanakkor tudták meg a rajongók, hogy Naomi Wattsék előzménysorozatából nem lesz semmi, zöld utat kapott viszont egy teljesen különálló széria, a Sárkányok háza. A Tinderbox című könyvben Greenblatt azt is elmondta, hogy mindkettő az ő döntése volt:

Én voltam az, aki arra bátorította Caseyt, hogy adjon zöld utat a sorozatnak. Azt mondtam neki, ne kockáztassunk meg újabb 30 millió dollárt egy pilotra. Nem költhetünk el 30 millió egy pilotra, nem forgathatjuk le! Kerítsünk inkább egy jó sorozatot, amiben jól érezzük magunkat, és csak azt csináljuk meg! Vagy ne is csináljuk meg.

Az HBO egyelőre nem reagált Greenblatt elkaszált illetve zöld utat nyert Trónok harca előzménysorozatokkal kapcsolatban tett állításaira. (via Indiewire & Insider)