Eltűntek a lányok!

Jennifer Lopez egyik legjobb filmje, a Bordertown - Átkelő a halálba (2006) a határ menti mexikói város, Ciudad Juarez megoldatlan gyilkossági ügyeivel foglalkozik, elfogultan, de izgalmasan.

Mexikó már a nagy drogháború és a kartelek ámokfutása előtt is veszélyes hely volt, különösen a nők számára, elsősorban az Egyesült Államokhoz közeli határszakasz nagyvárosaiban. A leghírhedtebb ilyen város Ciudad Juarez volt, ahol 1993-től egészen a 2000-es évek közepéig megközelítőleg 370 meggyilkolt nő és fiatal lány holttestét találták meg, és további legalább 400-an tűntek el nyomtalanul. No nem, mintha nagyon keresték volna szerencsétleneket, a hírhedten korrupt mexikói rendőrségnek kisebb baja is nagyobb volt, mint a szegénysorról származó lányok felkutatása.

Merthogy az áldozatok mind szegénysorból származó fiatal munkásnők, akiket haláluk előtt megkínoznak és megerőszakolnak. És azért van Juarezben ennyi fiatal, alulfizetett munkásnő, mert az USA és Mexikó között létrejött szabadkereskedelmi egyezménynek köszönhetően itt jöttek létre azok a vámmentességet élvező, maquiladora névre keresztelt összeszerelő üzemek, amelyek a legolcsóbb munkaerőt alkalmazták. A gyilkosságsorozatról az ambiciózus amerikai újságírónőnek, Lauren Adriannek (Jennifer Lopez) kell beszámolót készítenie, ami a nő számára kisebb csalódás, hiszen ő az iraki háborúról akart tudósítani. Juarezbe érkezve azonban megdöbbentő tényekkel találja magát szemben, elsősorban a mexikói kollégának, a helyi napilap szerkesztőjének (Antonio Banderas) köszönhetően, majd előkerül egy lány, akinek valahogy sikerült túlélnie a támadást, és rajta keresztül meg lehetne a nagy sztori, ami előrelendíti a karrierjét.

Az már első ránézésre látszik, hogy a Bordertown - Átkelő a halálba (2006) nem arról fog szólni, hogy Jennifer Lopez a karrierjét helyezi a meggyilkolt lányok és a további lehetséges áldozatok elé, mert ha ő beáll egy ilyen projekt mögé, akkor azt egyrészt nyilván szívvel lélekkel csinálja, másrészt annak üzenete is van, már csak saját latin származása miatt is. És valóban, a film második fele arról szól, hogy az újságírónő a saját bőrét viszi a vásárra, amikor beáll munkásnőnek az egyik maquiladorába, majd egyre közelebb kerül a gyilkosokhoz – vagy azok kerülnek egyre közelebb hozzá. És mindez nem csak tanulságos, de nagyon izgalmas elegyet is tartogat számunkra Gregory Nava filmjében, JLo pedig ismét bebizonyíthatta, hogy jó színésznő is tud lenni, ha akar – vagy legalábbis abszolút vállalható.  A téma egyébként nagyon népszerűnek bizonyult ebben az évben, ekkor készült Minnie Driver főszereplésével a The Virgin of Juarez is, ami sajnos teljesen érdektelennek bizonyult.

Alig egy évvel a film bemutatása után robbant ki a brutális helyi drogháború a Juárez és a Sinaloa kartelek között, soha nem látott erőszakhullámot indítva el, olyan vérfürdővel borítva el a várost, hogy az eltűnt lányok sorsa hamar elfelejtődött, pedig az is lehet, hogy a gyilkosságok nem is maradtak abba.