Emlékezzünk Alan Rickmanre: ezeket a filmjeit nézhetjük meg mostanában a tévében

Öt évvel ezelőtt váratlanul jött a szomorú hír: 69 éves korában meghalt Alan Rickman. Megnéztük, hogy a napokban milyen filmeket adnak a tévék, amelyekben játszott.

Alice Tükörországban

Tim Burton Alice Csodaországában Alan Rickman szólaltatta meg a kedélyesen pipázgató Hernyót, és a folytatásban is felbukkan. Noha csak aprócska szerep, ezt a filmjét mutatták be tőle utoljára, és a végefőcím is neki állít emléket.

 

Az élet ára

Az Alice jött ki később, de valójában ez a háborús filmdráma volt Rickman utolsó filmje, és pályafutásához méltóbb is lett volna, ha ezt tartjuk meg emlékezetünkben mint utolsó filmjét. A történet egy sokszor felmerülő, ám nehezen megoldható dilemmát boncolgat: feláldozhatunk-e egy ártatlant, ha azzal sokakat megmenthetünk? Alan Rickman mellett olyan kitűnő színészeket láthatunk a filmben mint Helen Mirren, Iain Glen és Aaron Paul. A filmet megtaláljuk a Netflixen is.

 

CBGB

A cím egy legendás, a punk bölcsőjeként számontartott New York-i klub neve, ahol a 70-es évek közepén olyanok léptek fel, mint a Ramones, a Talking Heads és Patti Smith, és gyakorlatilag innen indult Blondie, a Talking Heads és a The Police.  Rickman a klub tulajdonosát, Hilly Kristalt alakítja.

 

Parfüm: Egy gyilkos története

Patrick Süskind egyszerre megkapó és visszataszító regényének filmfeldolgozása az alapanyaghoz illő rétegfilm, sok szenvedéllyel és gyomorforgató erőszakkal. A főszereplő Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) szaglása rendkívül érzékeny, ám ő magának egyáltalán nincs szaga, és csak egyetlen dolog vezérli, hogy illat formájában megőrizhesse a tökéletes szépséget, ehhez pedig gyönyörű lányokat gyilkol.

 

Harry Potter-sorozat

Alan Rickman tökéletes választás volt Perselus Piton szerepére: a kezdetben zord és utálatos tanárról fokozatosan derült ki, hogy a szigorúsága és rosszindulata csupán álca, és valójában egy őszintén szeretni képes, tragikus sorsú ember. A színész azon kevesek közé tartozott, akiknek J.K. Rowling elmesélte a karakter egész történetét, hogy még jobban megismerhesse és annak megfelelően játszhassa el. És noha egyik-másik részben Pitonnak nem sok szerepe van, de Rickman már az egyszerű jelenlétével is csodákra képes.