Ez a Kickboxer nem az a Kickboxer, de majdnem

Az 1989-es Kickboxer remake ugyan nem ad nekünk egy új Jean-Claude Van Damme-ot, de megkapjuk a gonosz Tong Po új, nagyon is ütőképes verzióját.

Ne vitassuk, hogy érdemes volt elkészíteni egy újabb régi sikerfilm, történetesen az 1989-es Kickboxer remake-jét, pláne úgy, hogy annak is volt legalább négy félig vagy egyáltalán nem hivatalos folytatása – nyilván nem, de volt rá közönség és pénzt is hozott -, inkább próbáljunk előítélet nélkül foglalkozni a késztermékkel. A történet gyakorlatilag ugyanaz. két amerikai testvér érkezik Thaiföldre, hogy az idősebbik egy illegális, szabályok nélküli mérkőzésen megküzdjön a thai bajnokkal, bizonyos Tong Póval, aki nem csak könnyedén győz, hanem ott a ringben végez ellenfelével. A gyászoló öcs bosszúért kiált, és felkeresi a halott testvérét is kiképző edzőt, az őserdőben (?) élő Durand mestert.

Jön is a minden harcművészeti film kötelező elemének számító edző-montázs, sok fizikai munkával és egy kis lelki úttal, lesz egy kis szerelmi szál, majd látunk egy kis utcai harcot, mire elérünk a nagy leszámolásig a rettentő Tong Póval. A baj csak az, hogy a főszereplő srác arcát képtelenség megjegyezni, amit csak részben magyaráz, hogy az illető, a kanadai Alain Moussi nem színész, hanem kaszkadőr, vagyis nyilván jó a mozgása, de hamar kiderül, hogy felejthető a játéka, és akkor még finomak és udvariasak voltunk. Helyette megkapjuk az eredeti főszereplőt, Jean-Claude Van Damme-t, most azonban edzőként, viharvert, sokat látott pasasként, aki Paolo Coelho idézetekkel erősíti pártfogoltját, és megkapjuk a volt pankrátor Dave Bautistát.

Az eredeti Kickboxernek is a borotvált fejű, hosszú copfos Po volt az igazi erőssége, és Bautista is egy vérnősző barom - hozza az 1989-es film ikonikus pillanatait, amikor szétrúg egy betontömböt, és amikor a végső harchoz törött üvegbe mártja a kesztyűjét. Az majdnem lényegtelen, hogy Bautistának az égvilágon semmi köze Thaiföldhöz, hiszen ez az eredeti Tong Póra, a marokkói születésű belga Michel Qissire, van Damme gyerekkori barátjára is igaz volt – ő egyébként kapott egy kisebb szerepet, de senki sem fogja felismerni. A Kickboxer: Vengeance amerikai premierjét szeptember elejére ütemezték, és aki jártas a harcművészetek világában, annak nyilván sokat mondanak majd a következő nevek: Cain Velasquez, Fabricio Werdum vagy Georges St-Pierre, és Gina Carano is kapott egy fontosabb szerepet  ő sajnos nem harcol, hanme szervezi az illegális meccseket. A filmet az egykor jó névnek tartott, mára inkább ZS kategóriát rendező John Stockwell (Végzetes kitérő, A tenger vadjai, Sorsdöntő nyár) készítette. És tisztes munkát végzett, abban biztosan, hogy visszahozta az eredeti film hangulatát és adott nekünk egy új Tong Pót.