Ezek a legjobb Agatha Christie-filmek

45 éve hunyt el Agatha Christie, a krimi legendás nagyasszonya.

Az 1890-ben született angol írónő élete során 125 könyvet adott ki, ebből 74 regényt. Művei eddig több mint kétmilliárd példányban keltek el, ezzel ő minden idők második legnépszerűbb szerzője William Shakespeare után.

Csavaros sztorijait mindig is imádták a filmesek. Első, 1920-ban megjelent regényét követően mindössze 8 évet kellett várni az első adaptációra, 1929-ben pedig már az első „idegen nyelvű” feldolgozás is elkészült. Érdekesség, hogy az azóta bemutatott több mint 30 mozifilmes adaptációból 14 nem angol nyelvű. A feldolgozásoknak ezek persze csak a töredékét jelentik, híres nyomozói közül Miss Marple és Hercule Poirot is több önálló sorozatban feltűnt.  Mi most a legemlékezetesebb filmek közül ajánlunk néhányat.

Gyilkosság az Orient expresszen (1974) 

Agatha Christie főművéből négy televíziós, több rádiós és megszámlálhatatlanul sok színpadi feldolgozás készült, és két moziverzió is, amelyek közül egyértelműen Sidney Lumet 6 Oscar-nevezést begyűjtő rendezése a legjobb. A főbb szerepeket olyan legendás színészek alakítják, mint Albert Finney, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset, Sean Connery, Anthony Perkins, Michael York és Vanessa Redgrave.

A helyszín a híres Orient Express, ahol gyilkosság történik, az egyik fülkében egy halott férfit találnak, több késszúrás végzett vele. Hercule Poirot, a híres mesterdetektív is a vonaton utazik. Tudja, hogy a gyilkos még a vonaton van, mert a lavinák miatt nem tudott volna elmenekülni. Minden és mindenki gyanús. Poirot nyomozni kezd.

Halál a Níluson

Híres Poirot-történet ez is, és még az alaphelyzet is hasonlít a Gyilkosság az Orient expresszenére, csak itt vonat helyett luxushajón utaznak a gyanúsítottá váló szereplők, akiket ezúttal is a kor legnagyobb sztárjai (Peter Ustinov, Jane Birkin, Mia Farrow, David Niven, Bette Davis) alakítanak.

A sztori szerint Linnet Ridgeway-t, a fiatal amerikai milliomos örökösnőt egy nílusi hajókiránduláson meggyilkolják. A híres detektív, Hercules Poirot véletlenül a helyszínen tartózkodik, és megpróbálja felgöngyölíteni a titokzatos bűntény szálait Race ezredes segítségével. Minden utasnak van megfelelő indoka a gyilkosság elkövetésére: Jacqueline-nek, az áldozat barátnőjének, Messnernek, a svájci orvosnak, Lousie-nak, a szolgálónak vagy akár Salom Otterbournnek, a regényírónak. Szerencsére a detektív éles elméje és megérzései fokozatosan feltárják a bűntény kulisszatitkait.

Gyilkosság, szólt a hölgy

Miss Marple esteinek első filmes feldolgozásában a változatosság kedvéért ismét egy vonaton történő gyilkosság vár megfejtésre. Christie kedvenc amatőr nyomozója a vonaton utazva személyesen lesz tanúja annak, hogy a párhuzamos sínen haladó szerelvényben megfojtanak egy fiatal nőt. A rendőrökhöz fordul, akik nem hisznek neki, ezért saját maga kezdi felgöngyölíteni az esetet. Elsőként a hullát kellene megtalálnia. George Pollock filmjét az írónő nem kifejezetten kedvelte, a kritikusok azonban jól fogadták, és a Rotten Tomatoeson is 83 százalékon áll.

A vád tanúja

Christie először novellaként írta meg ezt a történetet, majd színpadi verziót készített belőle - utóbbi szolgált Billy Wilder filmjének alapjául. A hat kategóriában Oscarra jelölt tárgyalótermi drámában olyan színészek tűnnek fel, mint Tyrone Power, Marlene Dietrich, Charles Laughton és Elsa Lanchester.

A főszereplő Wilfried Robarts, a jónevű ügyvéd, aki egy özvegyasszony megölésével vádolt Leonard Vole-t védi. Bár Vole-nak sem indítéka, sem alibije nincs, Sir Wilfried hisz az ártatlanságában, még ha Mrs. Vole, ez a kemény, rideg asszony, nem sokat tesz is férje fölmentése érdekében. Sőt, inkább ő a vád tanúja, aki minden megszólalásával csak árt férjének. Minden látszat ellenére Sir Wilfried biztosra veszi, hogy Mrs. Vole valamit titkol.

Nyaraló gyilkosok

Guy Hamilton filmjében Peter Ustinov alakítja emlékezetesen a legendás Poirot nyomozót, aki ezúttal a szokásosnál is egzotikusabb környezetben tűnik fel.

Poirot-t egy biztosítási cég kéri fel, hogy segítsen kideríteni két rejtélyes esetet: először is egy női holttestre bukkannak egy mocsárban, majd egy értékes ékszerről, amelyet a cég biztosít, kiderül, hogy hamisítvány. Poirot megtudja, hogy a gyémántot Arlena Marshall újdonsült férjétől, Sir Horace Platt-tól kapta. A házaspár éppen nászútját tölti egy trópusi szigeten, ahova utánuk utazik a belga magánnyomozó is. Nem kell hozzá azonban sok idő, hogy Poirot rájöjjön arra, hogy a szigeten mindenki utálja Arlene-t. Ezért aztán azon sem lepődik meg, amikor egy szép napon rábukkannak az asszony holttestére.
                                        

...és azután nyomuk veszett

A Christie mesterművének tartott Tíz kicsi négerből nagyon sok feldolgozás készült, de máig a leghíresebb René Clair 1945-ös rendezése.

A sztori: tíz, egymásnak ismeretlen ember érkezik a Néger-szigetre, Devon partjaihoz. A szigetet az ismeretlen és rejtélyes Mr. V. A. Lacky vásárolta meg, és egy pazar villát építtetett rá. A vendégeket a fényűző házban a két alkalmazott, Mr. és Mrs. Rogers fogadja. Hamar kiderül, hogy Mr. Lacky nincsen sehol, sőt arra is fény derül, hogy valójában még egyik vendég és a személyzet sem találkozott vele személyesen. Amikor a vendégek vacsorához asztalhoz ülnek, egy elrejtett gramofonból ismeretlen hang szólal meg, és a vendégek mindegyikét gyilkosság elkövetésével vádolja meg.