Ezek voltak minden idők legdrágább sorozatai

A hét legdrágább széria a Trónok harcától a Jóbarátokig.

A Netflixnek és az HBO-nak köszönhetően ma újra fénykorukat élik a sorozatok, és a producerek nem sajnálnak dollár milliókat beleölni egy-egy epizódba, hogy a kedves nézőknek jó legyen.

A The Crown (II. Erzsébet királynő életéről szól), a The Get Down (Dél-Bronxban játszódó sorozat a hiphop, a punk és a diszkó stílusok megszületéséről) és a Trónok harca is hatalmas költségvetésből készült.

Az Independent cikkéből kiderül: a legdrágább sorozatok a fizetős streaming szolgáltatásokat nyújtó cégektől származnak (Netflix), a hetes listán a „legolcsóbb” sorozat a Wachowski nővérek (korábban fivérek) Sense8 című sci-fi szériája a Netflixtől. A sorozat nyolc, egymás számára tökéletesen ismeretlen emberről szól, akik hirtelen – valamilyen esemény hatására – érzelmileg összekapcsolódnak, és „érzékelőkké” válnak. Epizódonként 9 millió dollárból (két és fél milliárd forint) hozták ki a produkciót.

Az HBO-féle Róma és a Trónok harca is fent van a listán: mindkettő 10 millióba (majdnem 3 milliárd forint) került epizódonként, bár az előbbi nem érte meg a tévétársaságnak, és két évad után befejezték. A Trónok harca azonban dübörög: talán nem kell tartaniuk a rajongóknak, hogy a Róma sorsára jut.

Viszonylag meglepő, de a kultstátuszt elért Jóbarátok is felkerült a legdrágább sorozatok hetes listájára: itt természetesen nem a technikai illetve produkciós költségek voltak magasak, hanem a szereplők gázsija került sokba. Minden egyes főszereplő epizódonként 1 millió dollárt (majdnem 300 millió forint) kapott, úgyhogy valóban ott a helye a listán.



A harmadik legdrágább sorozat a Vészhelyzet volt. A kórházas széria szintén A kategóriás sztárokat szerződtetett: George Clooney, Anthony Edwards vagy Sherry Stringfield fizetése is megnyomta a költségeket, így került minden epizód 13 millió dollárba (3 820 000 000 forint).

A második helyen a Baz Luhrmann-féle The Get Down című Netflix-sorozat áll, az első évad 120 millió dollárba (35 milliárd forint) fájt a készítőknek.

Minden idők legdrágább sorozata szintén a Netflixtől jön: a The Crown első évada 130 millió dollárba (38 milliárd) került.

És ha egy kicsit eltávolodunk a sorozatoktól, a legeslegdrágább film, ami ebben a büdös életben valaha készült, illetve készül, várhatóan a harmadik és negyedik Bosszúállók-filmek lesznek: összesen 1 milliárd (!) dollár (majdnem 300 milliárd forint) végösszeggel.