Ezeket a sorozatokat szeretik a legjobban a világ országaiból

Nagyszabású kutatásban tárták fel, melyik ország melyik helyi gyártású szériáját értékelik a legmagasabbra a nézők.

A felmérést egy RAVE Reviews nevű, a legkülönfélébb termékek értékelésével foglalkozó site készítette. Arra voltak kíváncsiak, hogy az amerikai és brit, ám világszerte nézett és kedvelt sorozatok mellett milyen helyi gyártású szériákat szeretünk a leginkább a világ országaiból.

Az elemzők az IMDb-értékelések alapján jártak utána, hogy a felhasználók egy adott ország mely műsorát pontozzák a legmagasabbra. Ennek keretében olyan országokat is vizsgáltak, mint Brunei, Kongó vagy akár Malawi, és amennyiben nem találtak helyi gyártású sorozatot, olyat választottak, amit ott forgattak vagy amelynek a cselekménye az adott országban játszódik.

A nagyobb országokat illetően a kutatás nem hozott váratlan fordulatokat: az amerikai alkotások közül a nézők a Breaking Badet szeretik a legjobban (10-ből 9,5 pontos értékelés), a britek közül a Sherlockot (9,1), a kanadaiak közül pedig az X-aktákat (8,7). Kolumbia egy Pablo Escobarról szóló életrajzi bűnszériával képviselteti magát (Pablo Escobar: El Patrón del Mal – 8,5 pont), mi, magyarok pedig az Aranyélettel vagyunk jelen (8,9 pont).

Erre a linkre kattintva egy nagyítható térképet találunk, ahol mi magunk is végigböngészhetjük, melyik ország mely sorozatát preferálja a közönség.

A RAVE Reviews munkatársai szerint így igazi kincsekre is lelhetünk, amelyekről amúgy sosem hallottunk volna. Az ő figyelmüket például egy Srí Lanka-i bűnszéria keltette fel, a 2017-es Koombiyo (Hangyák), ami arról szól, hogy egy hajléktalan férfi bekerül a szervezett bűnözés világába.

A Koombiyót nagyon magasra, 10-ből 9,8 pontra értékelték a nézők, ám a sorozat jövője veszélybe került, mivel fő forgatókönyvírója tavaly év végén rejtélyes módon eltűnt.


(via RAVE Reviews)