Ezekre figyelj, ha újranézed az Igazából szerelmet

Vannak olyan apró részletek, amiket még a feketeöves rajongók se szúrnak ki.

Ember, illetve statisztikus legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy karácsony környékén a Reszkessetek, betörők!-et vagy az Igazából szerelmet szokták többször vetíteni, a rajongóknak mindenesetre még egyik filmet se sikerült megunniuk. A múlt héten arról írtunk, mire érdemes figyelniük azoknak, akik idén is újranézik Kevin kalandjait, most pedig lássuk, hogy mi az, amit eddig még (szinte) senki nem vett észre az Igazából szerelemben. Olvasás után, pedig irány tesztelni a tudásotok, itt egy remek kvíz hozzá és ne feledjétek Rowan Attkinson, igazából angyal.

Nem mindenkinek jött be az álomesküvő

Forrás: Universal Pictures

 

Peter és Juliet esküvője még a legszőrösebb szívű nézőket is felvidítja, pláne amikor kiderül, hogy Mark milyen zenei meglepetéssel készült. Jamie-nek és Sarah-nak is fülig ér a szája, és úgy tűnik, a templomban mindenki az esemény hatása alá kerül. Mi, nézők is annyira belemerülünk ebbe az örömhullámba, hogy észre se vesszük, hogy van ott valaki, akit teljesen hidegen hagynak az események. Ki lehet a fekete kalapos nő? Peter vagy Juliet exe? És mi lehet a baja? Csak a zene nem jön be neki, vagy ő maga a megtestesült gonoszság? Más magyarázat nincs erre a savanyúságra.

Jamie írógépe

 

Forrás: Universal Pictures

 

Miért tartja vajon jó ötletnek Jamie, hogy egy komplett regényt írógépen pötyögjön be? Az írógépek persze jól néznek ki, és menő, ahogy kattognak a billentyűk, de veszélyes műfaj, pláne ha nem készítünk másolatot, és ezt Colin Firth karaktere is megtapasztalja a saját kárán. Ha megengedheti magának, hogy csak úgy átruccanjon egy franciaországi nyaralóba, ha rosszul érzi magát, akkor talán egy laptop is beleférne a büdzsébe.

A nagyon éles szeműek, illetve akik jókor nyomják le a pause gombot Jamie első jelenetében, láthatják, hogy milyen könyvet olvas éppen. Ez az 1976-ban kiadott „Print and the People 1819-1851” című kötet, amely a munkásosztály által fogyasztott populáris irodalomból ad ízelítőt. Ebből akár arra is következtethetünk, hogy

Jamie nemcsak hipszterkedés miatt használ írógépet, hanem az 1800-as évek iránti nosztalgiáját éli így ki.

Juliet megtolja az esküvőt

Forrás: Universal Pictures

 

Amíg azt figyeljük, hogy Colin az esküvői fogadáson körbekínálja a kaját és közben kikezd mindenkivel, Juliet úgy lehajt egy pohár pezsgőt, mintha csak víz lenne. Az egyik pillanatban még tele a pohár, a másikban már üres, és mire Colin fordul egyet, már kéri is az újratöltést, és látszik rajta, hogy büszke a teljesítményére.

Colin, az orrtúró

Forrás: Universal Pictures

 

Közvetlenül híres mondata, a „Colin vagyok, szexisten” előtt Colin egy nem túl szexi elfoglaltságnak hódol: piszkálja az orrát.

Testvéri szeretet

Amikor Sarah „túlórázik” (azaz sminkel, és várja a megfelelő alkalmat, hogy szerelmet valljon Karlnak), egy pillanatra beleshetünk a munkaállomására. Annak ellenére, hogy naponta többször is beszél a testvérével, még egy nagy fotója is van róla az asztalán, jelezve, hogy mindig is Michael volt számára az első, és ez így is marad.

Forrás: Universal Pictures

 

Sarah feladta

Amikor első alkalommal túlórázik, Sarah kisminkeli magát, abban bízva, hogy Karl felfigyel rá. Onnan is tudhatjuk, hogy már nem bízik abban, hogy összejönnek, hogy a félresikerült randi után, a második túlórázásnál már nem látja értelmét a sminknek. Egy másik árulkodó jel, hogy ez az egyetlen alkalom a filmben, amikor nem Michael hívja fel őt, hanem ő érzi úgy, hogy fel kell tárcsáznia a testvérét.

Mark a leskelődős filmeket szereti

Forrás: Universal Pictures

 

Megírtuk mi is, hogy Mark történetszálával kapcsolatban merült fel a legtöbb kifogás a nézők körében. Sokak szerint a szerelmes férfi által választott módszerek ma már zaklatásnak és/vagy érzelmi zsarolásnak minősülnének, és amennyire romantikus, annyira ijesztő is, hogy képes volt egy olyan esküvői videót készíteni, ahol kizárólag Juliet látható szuperközelikben. Abban a jelenetben, ahol a lány megjelenik a férfi lakásán, hogy megnézze a videót, látszik a polcon a Hitchcock-féle Hátsó ablak egy példánya is, amiben a James Stewart által alakított főhős megszállottan fényképezi a szomszédait. Hát persze, hogy ez Mark kedvenc filmje.

Mark ijesztget

Forrás: Universal Pictures

 

Akit esetleg nagyon lefoglal az, hogy Markot sajnálja, miután Juliet megnézni az esküvőről forgatott felvételét, az lemarad az Igazából szerelem igazi áldozatáról: az ártatlan és gyanútlan vásárlóról, aki csak menne a dolgára, amikor Mark halálra rémiszti.

A Launderette-logó

Forrás: Universal Pictures

 

Nem olyan nehéz észrevenni, hogy Daniel és Sam otthonában van egy Launderette-logó, de az talán kevesebbeknek tűnik fel, hogy ugyanez a tábla a Tony lakása melletti önkiszolgáló mosoda mellett is látható, abban a jelenetben, amikor Colin a wisconsini utazása előtt meglátogatja őt. Lehet, hogy innen vette Daniel és Joanna is az inspirációt, amikor a házukat dekorálták? Tony lakása mellett egyébként egy "Lisboa" (Lisszabon) felirat is látható, ami akár utalás is lehet Jamie (Colin Firth) történetszálára, aki végül egy portugál nő mellett találja meg a boldogságot.

Sekélyes jelenet

Forrás: Universal Pictures

 

Igazán romantikus az a pillanat, amikor Jamie és Aurelia belevetik magukat a tóba, hogy kimentsék belőle a férfi kéziratát, a forgatás helyszínén viszont csak 30 centis volt a víz, a színészeknek így térdre kellett ereszkedniük, hogy mélyebbnek tűnjön, és látszik is, hogy nem úsznak. Néző legyen mondjuk a talpán, aki ezt elsőre kiszúrja.

Joe tényleg szereti Billy Macket

Forrás: Universal Pictures

 

Joe lakásába is bepillanthatunk, amikor Billy megjelenik nála, hogy „szerelmet valljon”, de talán észre se vesszük, hogy hat különböző Mack-fotó és plakát is látható a szoba különböző pontjain. Gondolhatnánk, hogy nincs ebben semmi rendhagyó, elvégre menedzserként Billy Joe legfontosabb ügyfele, de kiderül az is, hogy a zenész CD-je, illetve egy lemeze is a közelben van, vagyis Gregor Fisher karaktere nemcsak munkaköri kötelességből hallgatja a zenéjét, hanem tényleg szereti.

Korkülönbség

Forrás: Universal Pictures

Juliet egy felnőtt nő, amit onnan is lehet tudni, hogy végignézhetjük az esküvőjét, Sam pedig egy cuki kisgyerek, aki épp az első szerelmet éli át. A két színész közt azonban mindössze négy év korkülönbség van, a forgatás idején ugyanis Keira Knightley 17, Thomas Brodie Sangster pedig 13 éves volt.

Hitelesség

Érdemes a reptéri jeleneteknél megfigyelni, mennyire természetesen mozognak a kamera előtt a statiszták, és milyen hiteles, amikor a családok és a barátok üdvözlik egymást. Erre egyszerű a magyarázat: valójában nem színészeket látunk, a stáb kamerákat rejtett el a Heathrow repülőtéren, hogy őszinte reakciókat tudjanak megörökíteni egy héten keresztül. Utólag persze kikérték a szereplők engedélyét.

Igazából…

Az „actually”, azaz az "igazából" nemcsak a címben szerepel, a filmben is elhangzik párszor, és az számol jól, aki 23-ig jut.

Drag queen propaganda!

Forrás: Universal Pictures

A filmben két drag queen is szerepel, de aki rosszkor pislog, lemarad róla. Valójában nem két nőnek öltözött férfit, hanem két Ken-babát láthatunk női ruhában. A kérdéses jelenetben Emma Thompson emeli fel a babákat, hogy megkérdezze, melyiket vigyék el ajándékba Emilynek, Daisy barátnőjének.

A kevesebb több

Forrás: Universal Pictures

 

Olivia Olson, aki Sam amerikai szerelmét alakítja nagyon jól énekel, sőt talán egy kicsit túl jól is, ezért miután előadta az All I Want For Christmas Is You saját verzióját, Richard Curtis rendező megkérte, hogy másodjára ne legyen olyan tökéletes, vegyen például hangosabban levegőt, mert a nézők nem fogják elhinni, hogy egy kamaszlány ilyen teljesítményre képes.

Via: Hello Giggles / Cosmopolitan / Russh

 

A SZESSÖN legújabb részében kiderül, mennyire van a vérében Lady Szomjasnak a kubai ritmus és a latin lüktetés.