Fájóan aktuális film a családon belüli erőszakról

A 2002-es Most már elég! a házasságon belüli erőszak "megszokott verziójával" indít, majd Jennifer Lopez az asztalra csap.

Nem a mi reszortunk leírni a pontos adatokat, hogy hány nő hal bele évente kapcsolaton belüli erőszakba, de hátborzongatóan sokan, ahogy az sem a mi tisztünk, hogy megmondjuk, az ilyen esetekben milyen kevesen akarnak vagy tudnak segíteni az áldozatnak. Amíg nem folyik vér, addig nem lép senki, akkor meg már gyakran késő -, és van, ahol a társadalmi normák és elvárások sem segítenek sokat, hogy mást ne mondjunk, az ide vonatkozó alapvető nemzetközi egyezmények ratifikálásának megtagadásának is elég súlyos üzenete van. Mindez persze nem rettenti el Jennifer Lopezt, legalábbis egy film erejéig. Erről szól a Most már elég! (2002).

Minden csodálatosan alakul a szerény sorban élő, de csinos és kedves Slim (Lopez) életében. Megismerkedik a jóképű és gazdag Mitch-el (Bill Campbell), és esküvőjük után nem sokkal megszületik kislányuk is. A tökéletes boldogság azonban szertefoszlik, mikor Slim megismeri férje rejtett, sötét oldalát. Bár nyíltan megcsalja, a brutális férj a veréstől sem riad vissza, hogy sakkban tartsa feleségét. Az egyetlen kiút a szökés a pokollá vált családi fészekből. Mitch azonban ördögi módon a nyomukra bukkan, pénze és befolyásos barátai segítségével mindenhol fenyegeti őket, pedig eleve kevés helyen fogadják tárt karokkal hősnőnket – a saját édesanyja őt tartja felelősnek a kialakult helyzetért, mert ugye minek kellett ugrálnia. Anya és lánya már sehol sincsen biztonságban. Slimnek nincs más választása: a menekülés helyett fel kell vennie a harcot. Megkezdődik a küzdelem életre-halálra, és előkerül a bűvös elnevezés: krav maga!

Hollywood az ezredfordulón fedezte fel magának az izraeli hadsereg önvédelemre kifejlesztett küzdősportját – az érdeklődés nem tartott túl sokáig! -, Angelina Jolie ezzel készült a Tomb Raider filmekre, és Jennifer Lopeznek is megtetszett. Merthogy a krav maga révén hihetővé válik, hogy egy apró, de elszánt nő képes elbánni egy nála jóval nagyobb férfival – J-Lo 164 centis,  Campbell 192. Azt pedig írjuk az angol rendező, Michael Apted (Gorillák a ködben, James Bond: A világ nem elég) javára, hogy végigviszi a sztorit következetesen, mert itt nem arról van szó, hogy ha egyszer sikerült tökön rúgni a zaklató férjet, akkor majd leáll. Azt persze túlzás lenne mondani, hogy Jennifer nagyszerű színésznő, viszont vannak szerepek, amik jól állnak neki, és ez azok közé tartozik – akárcsak a Mint a kámfor vagy A sejt vagy legutóbb A Wall Street pillangói -, és ettől működik jól maga a film is.

Amiben azért a remek Fred Ward és Juliette Lewis is fontos szerepet kaptak, a mindig szerethető Noah Wyle pedig kivételesen egy igazi genyót játszik.