George Clooney újra sorozatban

Itt az előzetese az első tévés munkájának a kilencvenes évekbeli Vészhelyzet óta.

Ahogy arról korábban már írtunk, Clooney executive producerként és két epizód rendezőjeként a Hulunál készített hatrészes szériát Joseph Heller klasszikus háborús szatírája, A 22-es csapdája alapján. Az eredeti tervek szerint a sztár játszotta volna a saját hiúsága miatt katonáit minél több bevetésbe belehajszoló Cathcart ezredest, ez a szerep azonban végül Kyle Chandleré lett. Clooney egy másik negatív figurát, egy Scheisskopf nevű kiképző tisztet formál meg.

A mű valódi főhőse azonban John Yossarian első osztályú bombázótiszt (őt a Csajok című sorozatból ismert Christopher Abbott játssza), aki sorstársaival együtt egy lehetetlen szabály miatt hiába próbálja elmebetegségre hivatkozva elkerülni az egyre szaporodó bevetéseket, s így megmenteni a saját életét.

„Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós helyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot.

Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető”

– olvasható a regényben a címbeli fogós helyzet.

Az adaptációban az említetteken kívül szerepel még Hugh Laurie (Doktor House) és Giancarlo Giannini (Hannibal, Casino Royale) is. Habár a szériát már tavaly be akarták mutatni, végül csak május 17-én jut el a nézőkhöz. Addig pedig íme az előzetese! A 22-es csapdájából egyébként 1970-ben készült már egy filmadaptáció, nem kisebb rendező munkájaként, mint Mike Nichols, és olyan sztárok közreműködésével, mint Alan Arkin, Martin Balsam, Anthony Perkins, Martin Sheen, Jon Voight és Orson Welles – szóval mindenképpen érdemes azt is megnézni.


(via Consequence of Sound)