George R. R Martin elmondta, melyik Trónok harca-jelenetet utálta a legjobban

Az 1. évadban olyan is szerepelt, amit ő sosem írt le a könyveiben, a szűkös büdzsé miatt viszont nem is mutatott jól a végeredmény a képernyőn.

George R. R. Martin néhány promóciós célú fejezeten túl valószínűleg egyetlen sort sem írt még le a 2011 óta várt The Winds of Winter című regényéből, ami az A Dream of Spring című kötettel együtt az HBO-verziónál méltóbb lezárása lenne a Trónok harca (helyesebben: A tűz és jég dala) történetének. Az évek óta csak ígérgetett regények ellenére a 72 éves író mindig is előszeretettel haknizta körbe a médiát (főleg a tévésorozat elindulása óta), James Hibberdnek pedig nagyon szívesen mesélt mindenféle kulisszatitkokat az október 6-án megjelenő Fire Cannot Kill a Dragon: Game of Thrones and the Official Untold Story of the Epic Series (azaz: A tűz nem tudja megölni a sárkányt: A Trónok harca és a kultikus sorozat hivatalosan el nem mondott történetecímű könyv megírásakor.

David Benioff, George R.R. Martin és D.B. Weiss az HBO egyik vörös szőnyeges Trónok harca-premierjén (fotó: Jeff Kravitz / FilmMagic for HBO / Getty Images)

 

Martin a könyvben ódákat zeng arról, mennyire jól adaptálta a két showrunner, David Benioff és D.B. Weiss például Ned Stark halálát, és a hírhedt Vörös Nászt. Ám az első évadban Martin nagyon sok negatívumot is talált – bár ezeknek nyilvánvalóan költségvetési okai voltak, hiszen az HBO kezdetben még csak epizódonként 6 millió dollárt biztosított a munkálatokra (míg a későbbi évadokat már mozifilmes méretű büdzséből forgatták le). Martin legjobban utált jelenete saját bevallása szerint egy olyan rész volt az 1. évadban, amit ő egészen máshogyan mutatott volna be a könyvében is és a tévéképernyőkön is:

Négy fickó gyalogosan sétál az erdőben. Lándzsákat cipelnek, és közben Robert király [az öccsét,] Renlyt cseszegeti. A könyvben Robert elmegy vadászni, aztán kapunk egy hírt arról, hogy egy vaddisznó felnyársalta, és visszahozzák holtan. Én viszont soha sem írtam vadászjelenetet. Tudom persze, hogy milyennek kellett volna lennie egy királyi vadászatnak. Lett volna ott vagy száz ember, mindenhol pavilonok, vadászok, kutyák, fújják a kürtöket – így megy a király vadászni! Nem úgy, hogy három cimborájával sétálgat az erdőben lándzsával a kezében, abban reménykedve, hogy hátha összefut egy vadkannal. De akkor [a forgatás idején] nem engedhettük meg magunknak a lovakat, a kutyákat meg a pavilonokat.

Itt van egyébként az ominózus jelenet az 1. évadból, amelyben Robert Baratheon és Renly Baratheon mellett az apródként szolgáló Lancel Lannister (Cersei és Jaime unokaöccse) látható, valamint Ser Barristan Selmy, a királyi testőrség akkori parancsnoka:

(via Uproxx)