Gyerekkorunk kedvenc sorozatai

Ma számtalan sorozatból válogathatunk, de aki a '80-as években nőtt fel, azt nézte, amit a tévében adtak, így nagyjából ugyanazokról nosztalgiázunk: a Lada Nivával közlekedő, időutazó Látogatókról, Szupernagyiról, a gaz Pernahajder Campbellről és A hegy gyomrában gyászhuszár gonoszáról, Wilbeforce-ról, akitől mindenki félt.

Látogatók

Az 1983-as csehszlovák sorozat mai szemmel nézve is piszkosul szórakoztató, és egyben meghökkentő, hogy 35 évvel ezelőtt mennyire kendőzetlenebb volt egy ifjúsági sorozat, mint manapság - az első rész rögtön Dagmar Patrasová meztelen testével nyit, és a csehszlovák szexszimbólum a további részekben sem szégyellősködik.

Aki annak idején látta Jindřich Polák sorozatát, ha másra nem is, a föld alatt is közlekedő Lada Nivára és a szocialista kor ételremekeit gyors egymásutánban felvillantó, majd gusztustalan zselévé öszeálló nasperre valószínűleg emlékszik - no meg Karel Svoboda zenéjére.

2485-ben óriási katasztrófa fenyegeti a Földet: a központi mesterséges intelligenca szerint egy meteor közeledik bolygónk felé, és ha nem tesznek valamit, becsapódik, megsemmisítve az addigra fejlett, békés emberi (és delfin) civilizációt. Az egyetlen megoldás, ha megszerzik Adam Bernau legendás matematikai képletét, aminek felhasználásával elmozdíthatják a kontinenseket, de akár az egész bolygót is. Csakhogy a szuper Lada Nivával közlekedő Adam-84 expedíció tagjai hamar rájönnek, hogy a 13 éves, majdani Nagy Tanító javíthatatlan csirkefogó.

A trükkök bár megmosolyogtatóak, de hangulatosak, a szereplők viccesek, és a remek történetben van egy jó adag - ahogy én nevezem - egészséges trógerség, például, amikor a jövőből tévedésből száz évvel korábbi pénzt küldenek és a szállodai tartozásukat úgy fizetik ki, hogy visszaváltják az alkesz Drchlík bácsi üres üvegjeit. A legvégén pedig egy óriási csattanó, ami után csak fogjuk a fejünket.

Aki megteheti, érdemes próbát tennie Jindřich Polák Holnap felkelek, és leforrázom magam teával zseniális című sci-vígjátékával, amiben szintén időutazók szerepelnek, és Hitlert meg a nácikat szívatják. De a rendező olyan régi klasszikusokat is jegyez, mint a Polipok a második emeletről és a Boldog karácsonyt kívánnak a polipok (talán ezek futottak Gyurmanók címmel) és a Tau bácsi - amiben a mindig elegáns címszereplő megkocogtatta a kalapját, és bábuvá változott.

Szupernagyi

A 26 részes angol sorozat 1985 és 87 között futott. Főszereplője a rozoga nagymama, aki Black feltaláló bűvös sugarától igazi szuperhőssé válik, és rendre megfutamítja ősellenségét, Chisleton fő gonosztevőjét, a gaz Pernahajder Campbellt és kétballábas bandáját. A címszereplő Gudrun Ure majdnem 60 éves volt a forgatás idején, de fiatalokat megszégyenítő lendülettel játszotta el az igazságtevő nagymamát, és még ma is él, bár 2002 óta nem állt a kamerák elé.

 

A hegy gyomrában

Bár a Wikipedia 1993-ra datálja a magyar bemutatót, talán egyetlen sorozat sem hagyott olyan mély nyomot a 80-as években felnövő generációban, mint az 1982-es új-zélandi A hegy gyomrában. A Látogatókhoz hasonlóan ez is egy letűnt korból való, ugyanis horror, és helyenként nagyon félelmetes: a bolygókat egymás után lakhatatlanná tévő óriásférgek a kisváros alatt egy egész H.R. Giger biomechanikus lázálmaira hajazó organikus alagútrendszert hoztak létre, hogy onnan igázhassák le a világot az emberalakot öltött, folyton nyálkát izzadó Wilbeforce vezetésével. Csak egy szintén földönkívüli öreg, Mr. Jones akadályozhatja meg az inváziót egy különös telepatikus kapcsolatban lévő ikerpár segítségével.

A sorozat Maurice Gee Új-Zélandon klasszikus ifjúsági regénye alapján készült, és 2009-ben egy egész estés film is készült belőle Sam Neill főszereplésével.

 

Szellem a toronyházban

Szintén 1982-es ez az NDK-ban készült sorozat, de jóval kevesebbszer emlegetjük, mint az előzőket. Nem volt meghatározó, de talán a falból előbukkanó fejekre sokan emlékeznek, vagy arra, hogy a szellemeknek hármat kellett koppantani, hogy átmehessenek a falon. A Szellem a toronyházban egy aljas fogadós házaspárról szól, akik saját kapzsiságuknak esnek áldozatul, de haláluk előtt még megátkozzák őket: hét jócselekedetet kell végrehajtaniuk, hogy jóvá tegyék bűneiket. Kétszáz évvel később egy panelház magasodik az egykori fogadó helyén, a két szutykos szellem pedig igyekszik segíteni a lakókon.

 

Benji

A kistestű, keverék kutya köré egy egész franchise épült, több filmben és egy tévésorozatban is felbukkant. Az évtizedek alatt három kutya játszotta Benjit - az első, civilben Higgins nevű eb kiképzője szerint  egy kistestű uszkár, egy törpe schnauzer és egy angol cocker spániel kereszteződése lehetett. Itthon egy tévésorozatból ismerhettük meg, amiben már Higgins kölyke szerepelt. A Benji, Zax & the Alien Prince-ben  (nálunk csak simán Benji) a derék négylábú egy földönkívüli hercegnek segít menekülni az őt üldöző furgonos intergalaktikus fejvadászok elől. A herceggel érkezik Zax, a leginkább  aranyszínű asztali lámpára hajazó robot (magyar hangja Usztics Mátyás), akinek van egy gonosz mása is, a fekete Zord.