Gyilkos sztárok a Columbóban

A sorozat 13 évada alatt komoly színészsztárok is kést vagy egyéb gyilkos szerszámot ragadtak. És volt, akit a hadnagy futni is hagyott!

Mindenki kedvenc ballonkabátos nyomozója 35 éven, 13 évadon és 69 részen át kergette a gyilkosokat, akiket a néző már az epizódok elején megismert. A legtöbb krimiben csak a történet vége felé derül fény az elkövető személyére, ezért nem jó ötlet nagyon híres emberre osztani a szerepet. A Columbóban viszont, épp azért, mert a gyilkos már az első percekben feltűnik, nyugodtan be lehetett dobni nagy neveket is, sőt, általában annál jobb egy epizód, minél nagyobb kaliberű színész alakítja a legendás hadnagy ellenlábasát. Mutatjuk a kedvenceinket a sorozat leghíresebb gyilkosai közül.

John Cassavetes

Fekete etűd (2. évad, 1. rész)

Peter Falk egyik legjobb barátja a színész-rendező John Cassavetes volt, akinek több filmjében is szerepelt (Férjek, Egy hatás alatt álló nő). Ennek is köszönhető, hogy sikerült rávenni egy tévés vendégszereplésre. Cassavetes egy világhíres karmestert alakít, akit szeretője, a fiatal és tehetséges zongoraművész, Jennifer Welles azzal zsarol, hogy a nyilvánosság elé tárja kapcsolatukat. A botránytól és befolyásos anyósától rettegő férfi úgy dönt, örökre elhallgattatja a nőt.

Leonard Nimoy

Gyilkosság a műtőasztalon (2. évad, 6. epizód)

Ki más lenne alkalmasabb egy hidegvérű gyilkos megformálására, mint az az ember, akinek összeforrt a neve egy érzelmeket nem ismerő idegen lénnyel? A sorozat készítő is így gondolkodhattak, amikor felkérték Spockot, vagyis a Star Trek első tisztjét alakító Leonard Nimoyt, és tökéletesen bevált a számításuk. Nimoy félelmetes hitelességgel játssza el az ambiciózus dr. Barry Mayfield szerepét, aki előbb szándékosan műhibát követ el kutatótársa és riválisa szívműtéte közben, majd megöli az őt leleplezni készülő műtősnőt. A doktor annyira szívtelen és cinikus, hogy a mindig higgadt Columbo hadnagy is látványosan kijön a sodrából, ami csak alig néhány alkalommal fordult elő a 13 évad alatt.

Johnny Cash

Hattyúdal (3. évad, 7. epizód)

A legendás énekes, Johnny Cash korábban csak néhány westernben tűnt fel kisebb szerepekben, de logikus választás volt őt kérni fel az epizód gyilkosának. Karaktere, Tommy Brown ugyanis maga is népszerű és sikeres countryénekes. A sztori szerint a férfi megelégeli, hogy hitbuzgó neje a koncerteken befolyt összegek nagyobb részét templomok építésére és egyéb egyházi tevékenységekre költi, az asszony ráadásul azzal is megfenyegeti, hogy feljelenti a rendőrségen, amiért lefeküdt egy kiskorú lánnyal. Az énekes úgy dönt, végez a nővel, és a gyilkosságot repülőgép-balesetnek állítja be, amelynek véletlenül pont ő az egyetlen túlélője. Az epizód önmagában is az erősebbek közé tartozik, de Cash kiváló játéka miatt is érdemes kiemelni, illetve azért is, mert Columbo itt kivételesen nem a társadalmi elit egyik tagjával, hanem egy börtönviselt, földhözragadt figurával kerül szembe.

Janet Leigh

Elfelejtett hölgy (5. évad, 1. epizód)

Leghíresebb szerepében Janet Leigh meztelenül sikoltozott a zuhany alatt, miközben halálra szurkálta a parókás Norman Bates, itt viszont már ő a gyilkos. Érdekesség, hogy nem ő az első nő a Psychóból, aki embert ölt a sorozatban: Vera Miles, aki Hitchcock klasszikusában a nővérét alakította, a 3. évad nyitó epizódjában tűnt fel. Leigh karaktere viszont a kettőből az egyik a sorozat történelmében, akit Columbo hadnagy nem tartóztat le az epizód végén, és ő az egyik legellentmondásosabb figura is. Leigh alakításának (és a forgatókönyv fordulatának) köszönhetően a néző nem tudja eldönteni, sajnálja-e vagy megvesse őt. A bemutató idején 48 éves Leigh egy hatvanhoz közeli nőt alakít, aki egykor híres színész és táncos volt, de már visszavonultan él. Úgy gondolja, ideje visszatérnie a rivaldafénybe, de dúsgazdag orvos férje ellenzi a tervét. Az asszony azonban nem akar lemondani a karrierje folytatásáról, ezért elteszi az útból a férfit.

William Shatner

Két detektív, egy gyilkosság (6. évad, 1. epizód)

Nem Leonard Nimoy volt az egyetlen a Star Trek fedélzetéről, aki kipróbálta magát gyilkosként: maga Kirk kapitány, azaz William Shatner is beugrott, hogy eljátssza saját és egyben Peter Falk alteregóját. Ward Fowlert, a népszerű detektívsorozat sztárját alakítja, akinek viszonya van a producerével. A nő tud róla, hogy Fowler a koreai háború idején dezertált, és évek óta ezzel zsarolja a férfi. A színész végül úgy dönt, megöli szeretőjét, a gyilkosságot pedig rablótámadásként tünteti föl. William Shatner tökéletes választás volt a tévés detektív szerepére, a Peter Falkkal közös jeleneteken pedig egyértelműen meglátszik, hogy kiváló volt a kémia a két színész közt, olyannyira, hogy néhol még improvizáltak is.

És megint William Shatner

Pillangó a sötétség árnyékában (10. évad, 8. epizód)

Közel húsz év után Shatner visszatért, hogy a sorozat utolsó évadában újra gyilkoljon. Ezúttal természetesen egy másik karaktert alakít, Fielding Chase rádiós műsorvezetőt. Betelefonálós műsorának köszönhetően ő is országosan ismert, nagy hatalmú sztárnak számít. Titokban szerelmes fogadott lányába, a 25 éves Victoriába, aki egyben a producere is. Amikor a műsora egyik, egyébként meleg riportere (Jack Laufer) segíteni akar a lánynak, hogy beindíthassa önálló írói karrierjét, Chase a saját lakásán végez a férfival.

Faye Dunaway

Nehéz ügy (10. évad, 7. epizód)

Ahogy a vendégsztárok esetében szinte mindig, Faye Dunaway is (Bonnie és Clyde, Kínai negyed)  saját alteregóját alakítja, vagyis egy hollywoodi színésznőt játszik – olyan jól, hogy Emmy-díjat is kapott érte. A sztori szerint a nő tudomást szerez róla, hogy lányát egy erőszakos, szélhámos figura szédíti, aki ráadásul őt is megfenyegeti. Anya és lánya közösen teszik el láb alól a férfit, majd amikor Columbo nyomozni kezd az ügyben, a vonzó nő megpróbálja elcsábítani a hadnagyot, hogy elterelje a figyelmét a lányához vezető nyomokról. Az epizód több szempontból is különleges: nem egy, hanem két elkövető van, és az Elfelejtett hölgyhöz hasonlóan az egyikük itt is megússza a letartóztatást. Plusz ez az egyetlen rész az egész sorozatban, amit maga Peter Falk írt.