Hátborzongatóan jó lett a Trónok harca 8. évadának startja!

Közönségkedvenc karakterek találkoztak hosszú idő után újra, de kaptunk bőven ármányt, szerelmet, sőt, Alien-filmekbe illő horrort is!

Milyen egy jó Trónok harca-epizód? Olyan, mint a 8. évad várva várt nyitánya: a végén nagyon ideges lesz az ember, hogy miért kell egy teljes hetet várnia a folytatásra, és hangosan dühöng amiatt, miért nem darálhatja le rögtön az újabb részeket is, mint a Netflix-sorozatoknál. Ugyanakkor a Trónok harca tipikusan az a széria, ahol megérni kivárni az epizódok közti, hosszú napokat – mert ezalatt az idő alatt pompás képkockánkénti elemzéseket, rajongói konteókat, kiszivárogtatott, lehetséges befejezéseket és sok egyebet lehet olvasni a sorozattal kapcsolatban a neten.

Az HBO mestere az ilyesminek: a Trónok harca, a True Detective kultikus első évada és a Westworld nemcsak a szórakozás élményét nyújtja a nézőknek, hanem az eufórikus várakozást és a látottakon való közös agyalást is ugyanúgy a sorozat részévé tette, mint a tévé (vagy a laptop) elé telepedést.

Na de milyen lett a a 8. évad 1. része?

Hátborzongatóan jó! Közönségkedvenc karakterek találkoztak hosszú idő után újra, de kaptunk bőven ármányt, szerelmet, sőt, Alien-filmekbe illő horrort is! Az alábbiakban részletesen is kielemezzük a látottakat (és hat héten át minden hétfőn ugyanígy teszünk majd itt a Port.hun), szóval aki nem akar lelőni magának minden poént, az még most kattintson át máshová!

Vigyázat, extrém spoileres kibeszélő következik! Mindenki csak saját felelősségre olvassa el!

Bizonyára minden Trónok harca-rajongó emlékszik még, hogy 2017-ben felrobbantotta az internetet egy kiszivárgott sztorivázlat, ami epizódokra lebontva előre elmesélte az egész évadot. Nos, bár sokan kamunak, fanfictionnek tartották az irományt (többek között én is, mert a vége eléggé zavarosra sikeredett), elég sok dolog bejött belőle. Lássuk is részletesen!

(A korábban kiszivárgott jelenetleírásokat dőlt betűvel szedtük.)

A nyitójelenet közvetlenül ott folytatódik, ahol a 6. évad abbamaradt. Az Éjkirály megtámadta a Keleti Őrséget, Óriásvész Tormund és a futóbajnok Gendry őrült tempóban menekül, az élőholt Viserion válogatás nélkül fújja a jeges lángját (antianyag nyalábját???) a fekete ruhásokra és az élőholtakra. Berric Dondarrion hősiesen harcol egy Mással, amelyik előtte megölte Bánatos Eddet. Tormund és Gendry lóval vágtatnak Deres felé, a hátuk mögött lángol a Fekete Vár. Bár Dondarrion halálát közvetlenül nem mutatják, itt már tudni lehet, hogy megölték a zombik.

Sajnos nem kaptunk ilyen blockbuster mozifilmeket idéző nyitányt – a futás viszont stimmel! A szépen megkomponált intróban ugyanis egy kisfiú rohangál fel-alá a hóban az északi emberek lábainak gyűrűjében, hogy minél jobban láthassa Havas Jon, Daenerys, Tyrion, Varys, a makulátlanok, Szürke Féreg, Missandei és a mogorva Véreb Deresbe való bevonulását (egy fára mászik fel a legjobb kilátásért, talán pont amiatt, hogy a jelenetet párba lehessen állítani Bran első évados toronymászásával). Genrdy is a Deresbe érkezők közt van, ügyes kezű kovácsként ő fogja az epizód későbbi jeleneteiben felügyelni a sárkányüveg nyílhegyek és pengék gyártását (ez ugyanis az egyetlen fegyver a valyriai acélon kívül, ami képes megsebezni a Másokat és a zombikjaikat).

Bánatos Eddet és a lángoló karddal harcoló Beric Dondarriont ugyan már eltemette a szivárogtató, de róluk egy későbbi jelenetben kiderül, hogy nagyon is élnek! Velük van Óriásvész Tormund is, ők fedezik fel az Utolsó Menedékben az epizód elején rohangáló kisfiút (az Umber-ház örökösét), akit egy Alien-filmekbe illő jelenetben a Mások üzenet gyanánt felszögeztek a falra egy rakás levágott kézzel együtt – Dondarrion pedig ugyanúgy tüzes karddal végez a gyomorforgatóan ocsmány falidísszel, ahogy Ripley lángszóróval irtotta ki az idegenek fészkét! Ez egyébként a nyitóepizód egyik legütősebb képsora, pont ugyanúgy betojtam rajta kis híján, mint amikor A bolygó neve: Halálban kinyitotta a szemét a félig bebábozódott nő a falon!

Daenerys, Jon, Tyrion, Davos, Jorah, Brienne, Podrick, Missandei, Varys, Theon és a véreb megérkeznek Deresbe. Davos szomorúan megjegyzi, hogy sokkal sötétebb és hidegebb lett azóta, hogy utoljára itt jártak Jonnal. Jon és Arya hosszú idő után végre újra találkoznak.

Ez nagyjából így is történt, kivéve, hogy Theon épp a testvérét, Yarát menti ki Euron fogságából, hogy utána a Vas-szigetek felé vegyék az irányt. Egyikük fenn északon harcolna, másikuk viszont visszaküldene mindenkit a sirályszaros családi várukba, mert lehet, hogy ez a szigetekből álló országrész lesz később az egyetlen hely, amit nem fognak tudni letarolni a Mások (ezt még le kell majd valamikor meccselniük). Jon és Arya valóban találkoznak, az arcot ábrázoló varsafánál – ez az epizód másik legemlékezetesebb jelenete.

Daenerys megismerkedik Sansával, Sansa rákérdez, hogy akkor most a sárkánykirálynő együtt van-e Jonnal, de Daenerys kitérő választ ad. Sansa jól láthatóan nem örül Jon visszatérésének és Daenerys felbukkanásának. Ez Jonnak is feltűnik, ezért beszél a féltestvérével (oké, mi már tudjuk, hogy csak unokatestvérek). Sansa elmeséli Kisujj kivégzését, és azt, hogy a szarkeverő Baelish hogyan árulta el és vezette végig az orránál fogva. Végül azt is megjegyzi, ostoba tervnek tartja az összefogást Cersei-vel.

A szivárogtató jól tudta: Daenerys egyáltalán nem szimpatikus Sansának. Sansa azonban nem mesél Jonnak Kisujj kivégzéséről, és csak Tyrionnak mondja el, hogy nem hisz abban, hogy Cersei is benne van a Mások ellen felállított koalícióban.

Arya és a Véreb is kapnak egy külön jelenetet. Arya elmondja, egyáltalán nem bánta meg, hogy anno nem ölte meg, hanem magára hagyta a seblázban fetrengő Sandort. A Véreb erre azt válaszolja, inkább ölje meg itt és most, mint hogy a Falon túli szörnyetegek végezzenek vele.

Valóban volt egy ilyen jelenet, de a Véreb nem ezt válaszolta erre, hanem azt, hogy Arya „egy jéghideg kis cafka, ezért élt eddig mindent túl”.

Euron visszatér Királyvárba, az Essosról áthozott Arany Kompániával együtt. A zsoldoscsapat vezéreit egyenesen Cersei tróntermébe vezeti. Cersei köszönetet mond neki, aztán elküldi a Kompániát Viharvégbe, hogy foglalják el Robert Baratheon egykori várát, az elég masszív ahhoz, hogy át lehessen benne vészelni a Mások és a zombik elleni nagy háborút. Cersei és Euron este szexelnek (a névtelen forrás szerint Lena Heady talán itt is cicit villant), a hülye Euron azzal viccelődik, hogy ha a királynő megtudja, mire képes az ágyban, nem is fog neki hiányozni többé Jaime. Cersei arca elég beszédes, nem igazán élvezi a szexet a suttyó martalócvezérrel. Másnap Euron elhajózik a Csönd nevű bárkájával Viharvég felé, a fedélzeten az Arany Kompániával. Miután kitette a zsoldosokat, visszajön Királyvárba, és azt mondja Cersei-nek, szívesen lenne mellette király.

Ez nagyjából mind benne volt Euron és a királynő közös jeleneteiben – kivéve a Viharvégbe hajózást és Cersei villantását.

Előtte a Csönd fedélzetén Euron arról beszél a fogoly Yarával, mik a tervei Cersei-vel. Yara szerint Euron csak megjátssza, hogy a királynő férje/pincsikutyája akar lenni, de a kalózvezér ezen csak röhög egyet, és sejtelmesen annyit mond, a braavosi barátai hamarosan megoldanak minden problémát.

Ez a jelenet oda lett áttéve, amikor Euron és az Arayn Kompánia megérkeznek Királyvárba.

Daenerys, Jon, Sansa, Tyrion, Davos, Missandei, Sam, Varys, Észak zászlósurai és a Völgy lovagjai Deres nagytermében gyűlnek össze. Itt van Yohn Royce és a mesüge Robin Arryn is a Sasfészekből, Jon hosszú idő után most látja viszont régi cimboráját, Samet, barátságosan meglapogatják egymás hátát.

Nagyjából ezt láthattuk, bár Robin Arryn nem jött el Sasfészekből, Havas Jon pedig nem ekkor találkozott Sammel.

Az északi uraknak azonban nem nagyon fűlik a foga ahhoz, hogy Daenerys legyen a királynőjük, pedig Dany elég jó beszédben vázolja a terveit. A kis Lyanna Mormont még külön el is mondja Daenerysnek, hogy nem fogja Felségnek szólítani őt, mert számára csak egy uralkodó létezik, az pedig Havas Jon, Észak Királya. Tyrion meg is jegyzi, micsoda vad kislány ez a Lyanna, Jorah pedig (aki ugye Lyanna unokatestvére, mivel az apja és a lány anyja testvérek voltak) hozzáteszi, hogy ezek a Mormontok már csak ilyen nyakas népség, nem hátrálnak meg sosem. Jon rájuk szól, hogy nincs idő ilyeneken civakodni, főleg hogy még semmit nem tudnak arról, hogy a Lannisterek tényleg segítenek-e nekik a Mások elleni harcban. Sansa puffog, hogy Cersei-ben sosem lett volna szabad megbízni, Tyrion viszont azt állítja, Jaime igenis tartani fogja a szavát, ismeri milyen, tud ő jófej is lenni – Daenerys viszont ezt nem hiszi el neki.

Daenerys semmilyen ütős beszédet nem mondott Deres nagytermében. Helyette Tyrion próbált egy vérszegény monológgal mindenkit biztosítani arról, hogy a Mások elleni nagykoalíció úgy is működni fog, hogy a szövetségesek nemrég még egymást gyilkolták. A kis Lyanna valóban szóvá teszi, hogy számára csak Észak Királya létezik, de Jorah Mormont erre nem szól semmit. Tyrion tényleg biztos benne, hogy Jaime állni fogja a szavát és beállít hamarosan a Lannister-sereggel, de nem Daenerys, hanem Sansa az, aki ebben nem hisz, miután szóba kerül közöttük a téma.

A Deresben tanácskozó karakterek végül csak kiókumulálják, hogyan lehetne megnyerni a Mások elleni háborút. Jon felveti Robinnak, hogy a nehezen megközelíthető, bevehetetlen Sasfészekbe kéne csalni a zombisereget, és ott megölni az Éjkirályt, de a félkegyelmű örökösnek nem nagyon tetszik a terv. Daenerys a kupaktanács után meg is jegyzi Jonnak, milyen csökönyös tökfilkók az északiak.

Ez a jelenet baromság, úgy ahogy van. A kiszivárogtató alighanem egy korai forgatókönyv-vázlatban olvashatta, vagy ő maga találta ki.

Theon meglátogatja Deres istenerdejét, és közben a Robb-bal meg a többi Stark-gyerekkel eltöltött ifjúkorára gondol. A fehér fák között találja a székében ücsörgő Brant, akitől rögtön bocsánatot is kér minden bűnért, amit a Starkok ellen követett el. Bran azt válaszolja neki, nincs miért bocsánatot kérnie, hiszen látta, hogy ő volt az, aki megmentette Sansát. Sőt, azt is látta, Ramsay Bolton milyen kegyetlenül bánt velük. Theon csodálkozva rákérdez, hogy ezeket mégis honnan a fenéből tudja, de Bran nem válaszol.

Nem volt ilyen jelenet, Theon különben is már úton van ekkor a Vas-szigetek felé.

Arya és Brienne megint vívógyakorlatot tartanak, Jon elképedve látja, milyen ügyes harcos lett a húga. A kis gyilkológép Arya felidézi a régi közös viccüket: semmi az egész, igazából csak nem felejtette el, hogy a kard hegyes végével kell megszúrni az ellent. Jon megkérdi a húgától az is, miért nem volt ott a nagyteremben a tanácskozáson, de erre Arya azt válaszolja, hogy Sansa sokkal jobban ért a politizáláshoz meg a diplomáciához, mint ő, neki kell ott lennie ezeken.

Brienne nem vívott Aryával, Jon pedig nem beszélt újra a húgával az előző közös jelenetük óta.

Volantisban látjuk Melisandre-t, amint belép a tűzpapok Vörös Templomába, ahol Lady Kinvara fogadja. Melisandre közli, hogy elvégezte a feladatát, amit rá szabtak a Nagy Háborúban, összehozta a jeget a tűzzel, hűségesen szolgálta Havas Jon királyt, akit az életbe is visszahozott. Kinvara elismeri Melisandre tetteit, valóban nagy szolgálatot tett a Fény Urának, de rögtön hozzá teszi, olyan hibákat vétett a küldetése alatt, amikért meg kell bűnhődnie. Elmondja, R'hllor még egy emberáldozatot követel az ügyük sikere érdekében, ami miatt Melisandre-nek vissza kell térnie Északra. A vörös asszony nem érti a dolgot, szerinte nem ez az út van kijelölve a számára, de Kinvara csak mosolyog, hogy a westerosi utazása a büntetése része lesz.

Sajnos ilyen jelenet sem volt az új évad nyitóepizódjában, pedig nem lett volna rossz, ha leforgatják...

Jaime Lannsiter egy kocsmában iszogat Bronn-nal, és megkérdi tőle, miért jött mégis utána. A zsoldos azt válaszolja, hogy a bűzös fővárosban nem nagyon maradt már neki semmi, Északon viszont jó kis kalandokba keveredhet. Jaime örül, hogy Bronnt ismét maga mellett tudhatja, mint a régi szép időkben. Bronn elkezdi faggatni Jaime-t, miért hagyta ott az egyetlen nőt, akit szeret, de Jaime elmismásolja a választ. Bronn így inkább arról kezdi faggatni, mi a terve, mire Jaime előadja, hogy visszamennek a Folyóvidékre, és összehívják a Lannsiter-sereget, feladva a Tully-háztól elfoglalt erődöket. Bronn nem igazán érti, mi értelme feladni egy meghódított várat, de Jaime megnyugtatja, hogy nincs más választásuk, majd Edmure Tully lejátssza a rokonaival, ki lesz Zúgó új ura (ő ugye segített anno a Lannistereknek elfoglalni nagybátyja, a Fekete Hal kezén levő Folyóvidéket).

Nem volt ilyen jelenet – ami persze nem jelenti azt, hogy később ne lehetne majd. Bronn (helyesebben: Feketevízi Ser Bronn!) egyelőre még Királyvárban henceg a kalandjaival a kuplerájok kéjhölgyeinek, egészen addig, amíg Qyburn mester, a Királynő Segítője fel nem kéri arra, hogy egy szekérnyi aranyért cserébe intézze el a Vastrón ellenségeit, többek között a saját testvéreit, Tyriont és Jaime-t (és ehhez gyaníthatóan pont azt a nyílpuskát adja neki oda, amivel Tyrion anno lelőtte a budin ülő apját, Tywin Lannsitert).

Tormund és Gendry is befutnak Deresbe. Jon rákérdez Sansánál arra, Bran testvérkéjük miért nem vesz részt a nagyteremben tartott tanácskozásokon. Sansa elmondja, hogy Bran nagyon megváltozott, nem lehet már vele úgy beszélgetni, mint régen, mert most már ő a Háromszemű Holló. Sam is megemlíti Jonnak hogy oda kéne menni a kisöcsihez az erdőbe, mert rájöttek együtt pár igencsak fontos dologra. Jon épp múltba révedezés közben látja meg a testvérét, és eszébe jut, hogy látott már ilyen wargolót a Falnál, a vadak között. Sam viszont kijavítja: Bran már nem egy egyszerű warg, hanem ő az utolsó zöldlátó. Sam és Bran elmondják Jonnak, kik az igazi szülei, de a a Ned Starkra, mint apára mindig büszke Havas fiú nem igazán akarja ezt elhinni nekik. Bran kijelenti, hogy márpedig ő mindent tud Havas Jonról: látta a Falon túl kommandózni, látta, amikor körbe vették és foglyul ejtették a Vadak, látta, hogy harcolt az Éjkirály ellen, mint ahogy azt is, hogy a saját emberei, az Éjjeli őrség tagjai ölték meg. Jont eléggé sokkolja, hogy ő akkor valójában Targaryen, az meg pláne, hogy így akkor nem is Daenerys a Vastrón örököse, hanem ő (Dany ugyanis „csak” Rhaegar Targaryen herceg húga, míg Jon, vagyis Aegon a fia).

Ez sem egészen így történt. Havas Jon azután tudja meg Samtől, kik voltak az igazi szülei, miután szegény Sam értesül az apja és a bátyja haláláról (Daenerys égette el őket a sárkánytűzben, miután nem fogadtak neki hűséget). Ez egyébként számomra az epizód harmadik legfontosabb és legerősebb jelenete – ahogy mondani szokás: „instant libabőr”! Az viszont valóban igaznak bizonyult a kiszivárogtatásból, hogy szegény Jont eléggé sokkolja, hogy ő az igazi Targaryen-trónörökös, aki ráadásul épp a saját nagynénjével romantikázik.

Amit viszont nem említett 2017-ben a titokzatos szivárogtató, az az, hogy Havas Jon és Daenerys a kosztümös-romantikus filmek kötelező együtt vágtázós jelenetét eleveníti fel egy látványos sárkánylovaglás során. Emellett azt sem sikerült előre látnia, hogy a készítők nem vacakolnak annyit Jaime karakterével, egyből elküldik őt egy kopott utazóköpenyben, loncsos szakállal Deresbe – ezzel ér véget az első epizód. Összességében tehát nagyjából 60-70%-ban valóban arról szólt minden, amit már 2017-ben is elolvashattunk a szinopszisban... Kérdés, hogy vajon a 2-6. részt illető jóslatokkal is ugyanez lesz-e a helyzet?