HBO-sorozat lesz a Watchmenből, Jeremy Irons a főszereplő!

A Prometheus gyűlölt írója, Damon Lindelof készíti el a kultképregény új változatát.

HBO-sorozat lesz Alan Moore 1986-os kultképregényéből, a Watchmenből, ami 2009-ben már kapott egy moziváltozatot Zack Snyder rendezésében. Az új verzióban viszont olyan nagynevű sztárok fognak majd szerepelni, mint Jeremy IronsLouis Gossett Jr. és Don Johnson. Egyelőre nem tudni, ki kit fog alakítani, Irons szerepéről is csak annyit lehet tudni, hogy „egy brit kúria idős és zsémbes ura” lesz, ami eléggé klasszikus Jeremy Irons-karakter, de előrébb nemigen vagyunk vele.

Alan Moore Watchmenje a '80-as években elég nagyot szólt. Nem valami idétlen pofozkodás volt néhány passzosgúnyás bohóc között, hanem egy nagyon összetett, társadalmi, politikai és lételméleti kérdéseket boncolgató, szépirodalmi igényű alkotás. Moore-nál Nixon nemhogy nem bukott bele a Watergate-ügybe, de megnyerte a választásokat és a vietnami háborút is, a szuperhősködést pedig betiltotta – ebből több elemző is azt olvasta ki, hogy Moore a Margaret Thatcher vezette brit kormány kritikáját fogalmazta meg a maga képregényes módján.

A történet úgy kezdődik, hogy valaki megöli a Komédiást, a Nixon-kormányzat házi szuperhősét, aki a vietnami kegyetlenkedése után elhallgattatta a Watergate-ügyet kirobbantó két újságírót, Bob Woodwardot és Carl Bernsteint (a filmben pedig ő a Kennedy-gyilkosság igazi merénylője). Az ő ügyében kezd el nyomozni Rorschach, a szadista hajlamú, konok igazságosztó, de felbukkan Dr. Manhattan, az érzelemmentes szupergéniusz (aki egy kutatólaborban végzett kísérlet óta molekulánként tudja újrarendezni magát) és a szerelme, Selyem Kísértet. Csakhogy a nő titkos viszonyba keveredik Éji Bagollyal, aki amolyan pszeudo-Batman: egy kövérkés, nőkkel félszeg, gátlásos fickó, aki megörökölte az idősebb Éji Bagoly felszerelését, és titokban maga is bűnüldözésbe kezd.

A sorozat azonban valószínűleg nem rájuk, hanem a mozifilmben jóformán csak régi fotókon látott, a képregényben pedig széljegyzetekben bemutatott Minutemenről szólna. Vagyis Metropolisz Kapitányról, Dollár Billről, Csuklyás Bíróról, Molyemberről, a régi Selyem Kísértetről és az Axis Kapitányt is kiütő, öreg Éjji Bagolyról. 

Egy baj van mindössze ezzel: a széria showrunnere az a Damon Lindelof lesz. Ő eléggé leszerepelt a geek rajongók előtt azzal, hogy feleslegesen túlbonyolította a Lost tévésorozatot, és átíratta Ridley Scott-tal a Prometheus eredeti forgatókönyvét. (via Consequenceofsound.net)