Hétfőn indul minden idők legjobb skandináv krimisorozata

Június 5-én, hétfőn 21:35-ös kezdettel debütál a DUNA Televízión A híd című 2011-es svéd-dán thrillersorozat, aminél sokak szerint azóta sem készült jobb.

Az eredeti dán címén Broen, svédül Bron címre hallgató súlyos bűnügyi alkotás meglehetősen brutális sztorija úgy indul, hogy egy svéd politikusnő holttestére bukkannak az Øresund híd közepén, ami Koppenhágát köti össze Malmővel. Mindkét ország, azaz Dánia és Svédország rendőrei is kénytelenek részt venni a nyomozásban – mivel a holttest félbe van vágva, és pontosan az országhatáron hagyták.

„Ha valamit kultikus szériának lehet nevezni, akkor ezt a svéd-dán gyöngyszemet biztosan. A híd

minden ikonikus jegyet képvisel, amiért annyira odavagyunk az északi filmekért és sorozatokért:

a csodás csupasz tájak nagytotálja, a borongós éghajlat, a rideg valóság és a karakterek misztikuma. De ami tényleg beránt minket, az a hangulat, ugyanis olyan nyomasztóan vánszorog a nyomozás – a szó pozitív értelmében –, hogy öröm nézni” – írta a szériáról A 7. sor közepe kritikusa.

 

Szerintetek is az egyik legjobb

A 21. század 10 legjobb tévésorozata – a PORT.hu olvasói szerint

Vajon bekerült a legjobbak legjobbjai közé a Trónok harca? Hát a Downton Abbey? No és a Lost, a Battlestar Galactica vagy a Walking Dead?

Tovább


Fontos tudni, hogy A híd egyébként négy évad után zárult 2018-ban, szóval annak érdemes belevágnia, aki el tudja magát kötelezni huzamosabb időre is, mert az alkotás hangulata garantáltan be fogja rántani. A DUNA Televízió terveivel persze nem vagyunk tisztában, de arra mérget vehetünk, hogy az első évadot még bizton leadják, szóval tíz egy-egyórás epizód erejéig kell szabaddá tennünk magunkat hétfő esténként – érdemes lesz!

Ahogy arra az idézett site újságírója is utalt, A hídban (sok más skandináv krimihez/thrillerhez hasonlóan) kiemelten fontossá válik a nyomozók karaktere is. Esetünkben a svéd Saga áll a középpontban, aki eleinte, az első két bűnesetben a dán Martinnal dolgozik együtt (a későbbi évadokban más társa lesz). Martint pedig nem más alakítja, mint Kim Bodnia, akit olyan filmekben és szériákban láthattunk, mint az Éjféli játszma (az Éjjeliőr a hullaházban eredetije), az Egy jobb világ, a Vaják vagy a Megszállottak viadala.

 

Még több skandináv jóság

A legjobb skandináv bűnfilmek és -sorozatok az elmúlt 5 évből

A skandináv krimi, angolszász területen a nordic noir évek, sőt lassan évtizedek óta igazi hívószónak számít, hiszen garantálja az egyszerre okos, izgalmas és atmoszféradús bűnügyi történeteket. 2017-es válogatásunk után ezért összeszedtük, mi minden jóság készült azóta északon.

Tovább


A kémia pedig nagyszerűen működik közte és a nálunk kevésbé ismert, de nem kevésbé kiváló Sofia Helin között (aki az autisztikus vonásokkal rendelkező Sagát hozza), és – ahogy azt a skandináv művektől, azaz az ún. nordic noir darabjaitól szintén megszokhattuk –

kettejük kapcsolatának alakulása mellett a két nyomozó egyéni sorstragédiái is elő fognak kerülni a cselekmény folyamán.

És ha esetleg mindez nem lenne elég felcsigázó, Saga és Martin a második évadban nem kevésbé izgalmas bűnügyben fog nyomozni: egy hajó érthetetlen módon beleütközik a Koppenhágát Malmővel összekötő, fent már említett Øresund hídba. A kapitány és a személyzet sehol, csak öt leláncolt tinédzsert találnak a helyszínen…

Csak győzzük kivárni!