Hétvégi klasszikusok

Három film összesen 17 Oscar-díjjal és megszámlálhatatlan más elismeréssel, avagy a hihetetlenül sikeres földönkívüli, gladiátor és a beteg angol, aki nem is angol, hanem magyar.

Péntek: E.T. - A földönkívüli (1982)

Egy amerikai kisváros szélén, a családi házaktól alig néhány méternyire húzódó erdőben földet ér egy űrhajó, melyből fura kinézetű "emberkék" szállnak ki, hogy felderítsék a terepet. Ám hamarosan a helyszínre érkeznek a földlakók: őrült zajt csapva, villódzó zseblámpájukkal megrémisztik a békés szándékú látogatókat, s miközben megpróbálják bekeríteni űrjárművüket, a furcsa kis lények menekülésbe fognak. Egy "valaki" közülük azonban lemarad a távozó űrjárműről. Ez a valaki pedig nem más, mint E.T., aki a számára ismeretlen bolygón marad dühös kutyák, nyüzsgő járművek - és egy furcsa kisfiú társaságában. Ennek a barátságnak állít feledhetetlen emléket Steven Spielberg minden idők legnagyobb filmsikerében és mindenki kedvenc családi filmjében, ami annak idején „csak” 4 Oscar-díjat ért.

Szombat: Az angol beteg (1996)

Hát igen, gróf Almásy László valóban sivatagkutató és nyelvész volt, világlátott, nagy tudású ember, aki egyrészt nem volt olyan jóképű, mint az itt őt játszó Ralph Fiennes, másrészt a világháború alatt történetesen nem a briteknek, hanem a németeknek dolgozott, ha minden igaz, még gróf sem volt, és melegként nyilván nem folytatott viszont egy angol arisztokrata feleségével. Ha ezektől az apró részletektől eltekintünk, akkor Anthony Minghella filmje rengeteg izgalmat, fordulatot és szépséget kínál, annyi drámát, hogy az három másik filmnek is sok, és persze nagyszerű színészek csodás alakításainak sokaságát. Nem is csoda, hogy a film készítői rendkívüli díjesőt tudhatnak magukénak: 7 Oscart (legjobb rendező, operatőr, női mellékszereplő, jelmeztervezés, hang, vágás és filmzene), valamint 5 BAFTA- és két Golden Globe-díjat.

Vasárnap: Gladiátor (2000)

Volt idő, amikor az ókori Rómában vagy Görögországban játszódó ún. kardos és szandálos filmeket szakmányba készítették, népszerű műfaj volt, de lassan önmaga paródiájává vált és elhalt – míg meg nem érkezett Ridley Scott, aki hatalmas sikerrel élesztette fel őket. Hőse Maximus, a nagyszerű római hadvezér, aki a népszerűségére féltékeny új császárnak köszönhetően elveszíti családját és a szabadságát, de legyőzhetetlen gladiátorként tér vissza, hogy bosszút álljon. És a szerep egy csapásra világsztárrá tette Russell Crowe-t, teljesen jogosan, mert más aligha játszhatta volna így el a tábornokból lett rabszolgát, főleg nem Mel Gibson, akinek elsőként kínálták fel a lehetőséget. A filmhez Scott elképesztő mennyiségű kutatómunkát végzett, ami közben azt is megtudta, hogy a modern termékelhelyezés már akkoriban is működött, a gladiátorok sokszor élő reklámhordozók voltak, mint ma egy sportoló – ezt végül nem tette bele a filmbe, mert úgy érezte, túl vicces lenne.