Hogyan vált David Suchet a tökéletes Poirot-vá?

Szombaton megdolgoztathatjuk a kis szürke agysejtjeinket: képernyőre kerül Poirot egyik legizgalmasabb története, az Öt kismalac.

Az epizód egyike a legjobban sikerült Agatha Christie-adaptációknak, szinte tökéletesen lefedi a könyvet, nincsenek eltérések. David Suchet, vagyis Hercule Poirot pedig itt is, ahogy mindig, tökéletesen hozza a karaktert, ami persze nem meglepő: az angol színész kínosan ügyelt mindenre a forgatások alatt, hogy egy az egyben az írónő által leírt nyomozó bőrébe bújjon.

Poirot külső és belső tulajdonságai is nagyon jellegzetesek: Christie rendkívül pontosan leírta a nyomozót. Alacsony termetű, tojásfejű férfi bajusszal, aminek ápoltságára kínosan ügyel. Öltözködése mindig elegáns és hibátlan, viselkedése, pedantériája pedig sokak számára már idegesítő is lehet. Ezzel a tulajdonságával sok bűnelkövetőt az őrületbe tud kergetni, és bogaras megjegyzéseinek és fura történeteinek hatására sokszor kiugratja a nyulat a bokorból, vagyis lelepleződnek az elkövetők. Az idegesítő belgát még Agatha Christie is megunta az 1930-as években, de mivel tudta, hogy az olvasók imádják, ezért több Poirot-történetet írt, mint amit eredetileg tervezett. Az 50-es, 60-as években született regények nem is tettek szert nagy ismertségre.

És hogy ki volt a legpoirot-bb Poirot? Természetesen David Suchet, aki a nyomozót 1989-től egészen 2013-ig, pontosan 70 epizódon keresztül alakította. A színészt egyébként maga Christie családja javasolta Poirot szerepére, miután látták őt az 1985-ös Blott on the Landscape című filmben. Suchet Poirot karakteréről írt könyvében azt is leírja, hogy az írónő lánya és annak férje egy ebédre invitálták meg, ahol arról kérdezték, hogy mik a szándékai a szereppel.

David Suchet, aki az egyik legismertebb angol tévés színész, 2010-ben tiszteletbeli belga lett, elismerve Poirot megszemélyesítésének tökéletességét. Suchet minden egyes regényt, kisebb írást elolvasott, amiben szerepelt Poirot nyomozó: „volt egy dossziém saját magamról és egy halom Agatha Christie-regényem Hercule Poirot-ról, amiket napról napra, hétről hétre átnyálaztam, és leírtam a nyomozó összes jellemzőjét, mígnem lett egy teljes dokumentációm a karakterről. És aztán az volt a dolgom, hogy ne csak tudjam, milyen Poirot, hanem azzá is váljak.”

David Suchet mind fizikailag, mind érzelmileg átalakult a szerep kedvéért: mivel ő sokkal soványabb volt, mint ahogy Agatha Christie kitalálta Poirot figuráját, a ruhája alatt párnákat viselt, és szárnyas gallérral próbálta elérni, hogy a nyaka is kövérebbnek látsszon. A kezdetekben a feje tetején gyakrabban vágta a haját, hogy kopaszabbnak hasson, bár az idő ebben segítségére volt, és a későbbiekben valóban kopaszodni kezdett. Olyannyira azonosult a figurával, hogy még a forgatás szüneteiben sem esett ki a szerepéből, végig Poirot-ként viselkedett.

Az első széria felvételeikor a színész egyszer úgy összeveszett a rendezővel, hogy majdnem otthagyta a sorozatot: ragaszkodott hozzá, hogy benne maradjon Poirot viselkedésének egyik meghatározó jegye, miszerint mindig nagyon körültekintő és tüchtig, amit azzal szemléltetett, hogy mielőtt leült egy padra, leterítette a zsebkendőjét. Végül a zsebkendő és Suchet is maradt a sorozatban. A szerep valósággal hozzánőtt Suchet-hez, és jól tudta, hogy az utolsó epizód érzékenyen fogja érinteni. A Függöny - Poirot utolsó esete című epizód felvételekor – ebben a részben hal meg Poirot - forgatásakor megkérte a stábot, hogy a halál-jelenetet a forgatási nap kezdetén vegyék fel, hogy ne azzal kelljen elbúcsúznia a karaktertől. Így egy olyan jelenet maradt a végére, amiben a nyomozó még él és virul.