Holtak hajnala - Véres részletek a forgatásól

Hogy a vérbe' árasztották el az egész filmet vérrel? Minden, amit a Holtak hajnala vérzuhatagáról tudni érdemes.

A film több szempontból érdekes: ez volt Zack Snyder debütálása rendezőként, valamint az egyik főszereplő az a Sarah Polley, aki a tévénézők körében a Váratlan utazásból is ismerős lehet, felnőve pedig nagyszerű független filmeket hozott tető alá íróként, rendezőként és producerként is.

A Holtak hajnala zombifilm a javából: Snyder a műfaj egyik legnagyobbja, George A. Romero 1978-as, azonos című horrorfilmjét dolgozta fel. Zombifilmeknek nincs igazán komoly sztorija, és ez a kijelentés esetünkben tökéletesen megállja a helyét – egy kisvárosban hirtelen megszaporodnak a zombik, a lakók pedig menekülnek. Nagyjából ennyi lenne a történet, de persze a látvány kárpótol mindenért. 

És hogy hogyan oldották meg a véres jeleneteket? A zombit játszó színészek legtöbbje egy távirányítóval a kezében rohangált a forgatáson, hogy segítségével a legmegfelelőbb pillanatban felrobbantsa a hátára szerelt művértartályt. Az így kapott látvány nagyszerűen modellezte az igazi golyótalálatot.

A filmhez különböző színű művért használtak aszerint, hogy a zombik a bomlás éppen melyik fázisában voltak: pirosat a nemrég elhunytak kaptak, barnát a pár hete halottak, és fekete, olajosabb vérük volt azoknak a zombiknak, akik már jó ideje kimúltak.

A forgatás meglehetősen morbid lehetett, főleg annál a jelenetnél, amikor Ana összevarrja Kenneth sérüléseit. A rendező egy valódi nővért alkalmazott a közelik miatt. Ekkor történt, hogy az ápolónő félreértette a rendező utasítását, és véletlenül mélyebbre ment a tűvel, és ki is lyukasztotta Ving Rhames bőrét, és valóban a karjához varrta a protézist. A színész meg sem nyikkant az akció közben, és a rendező is azt gondolta, hogy milyen nagyszerű effekt volt a valóban kibuggyanó, igazi vér.

Az operatőröknek is nejlon védőruhát kellett viselniük, mivel szinte az egész forgatás alatt csak úgy folyt a művér. A produkciónak ezért volt egy külön művéres kézikocsija is, ami végig készenlétben állt. A forgatáson nagyjából 3000 zombisminket készítettek a sminkesek, akiken elég sok múlt: David LeRoy Anderson, a sminkmester számos törvényszéki orvostani könyvet és rendőrségi helyszíni fotót nézett meg, hogy minél élethűbb hullaábrázatokat fessen a statiszták arcára.Nagy különbség viszont sok zombifilmhez képest, hogy a zombik itt a megszokottól eltérően gyorsan járnak, sőt futnak is! Erre Snyder azt mondta, hogy szerette volna elkerülni, hogy a lassú járású zombik komikus hatást keltsenek, ezért inkább felgyorsította tempójukat.

A végére pedig egy újabb vérdekesség: a film kezdő és záró feliratához a dizájner, Kyle Cooper valódi vért használt.