Hová tűntek mára A suli című kultsorozat szereplői?

A Disney-délután musical szériájának sztárjaiból Baywatch-lány, Emlékmás-szörny és rendezőasszisztens lett.

Aki a '90-es években volt gyerek, bizonyára nemcsak arra emlékszik kristálytisztán a mai napig, hogy félbe szakadt a Kacsamesék Antall József halála miatt, hanem arra is, mennyi szuper tévésorozat ment két rajzfilm között vasárnap délutánonként a Walt Disney bemutatja középső blokkjában. Az egyik ilyen kedves emlékünk A suli volt, ami tánc- és dalbetétekkel megszakítva mutatta be, milyen az élet egy amerikai kisváros átlagos középiskolájában, a Cordell Hull gimnáziumban, lényegében a High School Musical-filmek előfutáraként (a hasonlóság nem véletlen: mindkét produkciónak Kenny Ortega volt a hajtómotorja).

Az egyes epizódok egyrészt a tinisorozatok szokásos témáit járták körül: szerelem, barátság, tanulás, iskolai versenyek, osztálykirándulás, jogsi megszerzése, a sorsdöntő meccs, stb. Másrészt viszont olyan húzósabb témákkal is foglalkozott egy-egy epizód, mint a tiltott tanár-diák viszony, az emberjogi mozgalmak, a leterhelt bürokrácia, a büntetett előélethez való viszonyulás vagy a rasszizmus.

Az 1990-ben forgatott sorozat itthoni népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a legismertebb dalbetét, a Rescue Me a Filmslágerek Magyarul kazettákra is felkerült Szeress még! címmel. De mi lett a főszereplőkkel a '90-es évek óta? Ezt mutatjuk be eheti tévéajánlónkban!

Hétfő: Jóbarátok

A suli szexi irodalomtanárnőjét, Donna Breedlove-ot az 1990-ben 25 éves Nancy Valen alakította. Mivel a sorozatban a szende őzikét és a csábító végzet asszonyát is egyformán jól alakította, a TV Guide rögtön kikiáltotta a sorozatipar legígéretesebb új arcának. És igazuk is lett: Valen több, mint 20 sorozatban vendégszerepelt az elmúlt évtizedekben, köztük olyan ismert címekben, mint a Baywatch, a Kerge város, a Walker, a texasi kopó vagy a Helyszínelők. Később belekóstolt a producerkedésbe is,

A Jóbarátok egyik 1995-ös epizódjában Joey épp aktuális barátnőjét Lorraine-t alakította, aki egy Valentin napi négyes randin Chandler gyűlölt exével, Janice-szel jelent meg.

Kedd: Modernkori csodák

Will Lyman 42 évesen játszotta el a Hull gimnázium szívtipró történelemtanárát, a diákok nagy kedvencét, John Deerbornt. Testhezálló feladat volt neki, hiszen pár évvel korábban pont ő volt a '90-es években nálunk is nagy sikerrel vetített, kosztümös történelmi sorozat, a Tell Vilmos címszereplője.

Bár Lyman mindig is egy barátságos arcú, kellemes hangú, tehetséges színész volt (lényegében a tévéipar Kevin Costnere a '80-as évek végén, '90-es évek elején), sajnos a Tell Vilmos és A suli után már nem nagyon volt több emlékezetes dobása. Hiába a jófiús imidzs, örök mellékszereplőként tűnt fel tévésorozatokban, és olyan ismert filmekben, mint a Szükségállapot vagy a Titokzatos folyó. Rendszeresen felkérik viszont narrátornak az orgánuma miatt: többek között a 2008-as Vasemberben és a Modernkori csodák dokusorozatban lehetett hallani a hangját.

Szerda: Két pasi meg egy kicsi

Kristin Dattilo 20 évesen játszotta el A suli forradalmár lelkületű emberjogi harcosát, D.J.-t, aki még a tanulásnál is fontosabbnak tartotta a polgárpukkasztást, az oktatási rendszer reformját, a nemek közti egyenjogúságot és az ehető menzai ételt.

A sorozat fiatal főszereplői közül talán ő futotta be a legfényesebb karriert. Az Aerosmith videoklipjeiben szerepelt, feltűnt a '90-es évek összes többi kultikus tinisorozatában (21 Jump Street, Beverly Hills 90210, Parker Lewis sohasem veszít), benne volt egy-egy epizód erejéig a Jóbarátokban, a J.A.G.-ben, a Veronica Marsban, a Helyszínelőkben, a Rém rendetlen családban és a Két pasi - meg egy kicsiben is. De vajon a Dexter-rajongók tisztában vannak vele, hogy Barbara Gianna nyomozó és D.J. ugyanaz a személy?

Csütörtök: Deadwood

A markáns arcú, elfelejtett hollywoodi sztárokról szóló, korábbi Port.hu-cikkünkben már megírtuk, hogy Marshall Bell nélkül elképzelhetetlenek voltak a '80-as és a '90-es évek mozifilmjei és tévésorozatai. A suliban ő játszotta a folyton morgó, cinikus biosztanárt, Mr. Fanchert, aki gyűlölte a gyerekeket, és legszívesebben egész nap kávét kortyolgatott volna a tanáriban, vagy meccset nézett volna a biológia szertárban.

A 74 éves színész, bár mindig is örök mellékszereplő volt, igen szép filmográfiát hozott össze az elmúlt évtizedekben. Láthattuk többek között a Rémálom az Elm utcában 2-ben, az Állj mellém!-ben, az Ikrekben, az X-aktákban, a Mesék a kriptából-ban, a Dick Tracyben és a Csillagközi invázióban, a Total Recallban pedig ő volt a torz mutánsvezér, Kuato. Szerencsére a 2000-es évekre sem tűnt el a süllyesztőben: ő alakította például Magistrate Claggettet az HBO kultikus westernsorozatában, a Deadwoodban.

Péntek: Gyilkos ügyek

A suli szereplőgárdájából Mark Ballou futotta be a legérdekesebb karriert. 19 évesen ő játszotta el Mark Fullert, a kicsit lúzer, de szeretni való, a tompa agyát magolással kompenzáló eminenst, aki mindig szerette betartani a szabályokat, őrülten szerelmes volt a gimibe érkező új lányba, Camillába és teljesen be volt tojva, amikor őt nevezték ki az iskolai focicsapat, a Hull High Devils irányítójának.

Ballou nagyjából 2003-ig szerepelt filmekben és tévésorozatokban (Sonic, 21 Jump Street, Kaliforniába jöttem), utána egy merész elhatározással pályát váltott: kitanulta inkább a sebek, szörnymaszkok és kellékek készítését, amit utána olyan alkotásokban kamatoztatott, mint a Nem vénnek való vidék, a Legenda vagyok, a Narnia krónikái és a True Blood. 2009-ben pedig ismét szakmát váltott: az amerikai rendezők céhének gyakornokaként megfordult a Hősök, az NCIS, a Gyilkos elmék, a Döglött akták és a Glee forgatásán, azóta pedig már rendezőasszisztensként jegyzi a Kaliforgia, a Mad Men és a Kolónia számos epizódját.