Hurrá, 5 év után most először nem zuhant be az Oscar-gála nézettsége!

Idén 29,6 millióan követték élőben a díjátadót, ami sokkal jobb eredmény a tavalyi 26,5 milliós nézőszámnál.

Tavaly 26,5 millió nézővel negatív rekordot döntött az Oscar-gála tévés közvetítése, idén viszont felugrott 29,6 millióra azok száma, akik az ABC csatornán élőben nézték végig a díjátadót. 2014 óta most először alakult úgy a nézettség, hogy nem zuhant mélyebbre a tavalyinál, a mostani 29,6 milliós nézőszám az impozáns 7,7-es ratinget érte el a kereskedelmileg legfontosabb korcsoportban, a 18-49 évesek között.

Rami Malek így ünnepelte meg az Oscar-díját (fotó: Kevork Djansezian/Getty Images)

 

Pedig nem sokon múlt, hogy sosem látott mélységekbe csússzon az idei Oscar-gála! A házigazdának választott Kevin Hart meleggyűlölő megjegyzései miatt inkább visszalépett, így végül nem is lett műsorvezetője a gálának, a díjátadó színészek mondtak felkonfokat. Korábban úgy volt, hogy az ABC leszorítja 3 óra alá a műsoridőt, például azzal, hogy néhány kategória díjazottja majd a tévéközvetítés reklámszünetében mondja el a köszönőbeszédét. Szerencsére ezt a tervet is ugyanúgy leszavazták végül, ahogy a Legjobb populáris film kategória bevezetését, ahol a blockbusterek a művészfilmektől külön küzdhettek volna meg az Oscarért.

Az elemzők szerint viszont valóban a populáris filmek jelölései és díjai húzták fel az idei nézettséget, mivel sokan kíváncsiak voltak arra, hogy a kasszáknál jól szereplő szuperhősös és zenés produkciók hány Oscart fognak kapni. A világszerte 1,3 milliárd dollárt kaszáló Fekete Párduc a legjobb látványterv, jelmez és eredeti filmzene kategóriában győzött. Rami Malek lett a legjobb férfi főszereplő a Bohém rapszódiával, de a 860 millió dolláros bevételnél járó Queen-film behúzta emellé a legjobb vágás, hangvágás és hangkeverás díját is (ki is akadt miatta a Twitter népe!), Lady Gaga és Bradley Cooper filmje, a 424 millió dollárnál járó Csillag születik pedig a legjobb betétdal díját söpörte be.

Így örült Lady Gaga a Shallow című dallal elnyert Oscar-díjnak (fotó: Frazer Harrison/Getty Images)

 

Az ABC csatorna tehát a maga részéről teljesítette azt az előzetes elvárást, hogy hozzák vissza a régi nézettséget. A Filmakadémiánál viszont lehet, hogy el kellene gondolkodni azon, milyen metódus szerint oszt díjakat, mert ahogyan azt ebben a cikkben is megírtuk, sokan vittek haza Oscart úgy, hogy nem feltétlenül érdemelték meg, és volt, aki méltatlanul ment haza üres kézzel. (via Collider)