Idris Elba sem mindig jó fej

A fekete bőrű szupersztár hamarosan Dwayne Johnson és Jason Statham ördögi ellenfele lesz a Halálos iram spinoff filmben, de amúgy sem ma kezdte a gonoszkodást.

A nigériai származású, Angliában felnőtt, de ma már elsősorban Hollywoodban dolgozó – bár néha otthon filmet rendező - Idris Elba szimpatikus, rendkívül karizmatikus figura, így nem csoda, hogy rendszerint pozitív hősöket játszik, mint a Revolverhős A setét toronyban, vagy például Heimdall a Thor filmekben, de néha ő is átáll a sötét oldalra. Hamarosan ő lesz a Halálos iramban: Hobbs & Shaw genetikusan felturbózott főgonosza, de nem ez az első alkalom, hogy a színész, akiről sokáig azt híresztelték, hogy a következő James Bond lehet, igazán negatív karaktert alakított. A kissé spoileres című Tomboló bosszúvágyban (2014) például rendkívül sötét figura.

Terri odaadó feleség és kétgyermekes családanya, aki boldogságban, rendezett körülmények között él a családjával Atlanta egyik külvárosában, nyilván a legutolsó házban a soron, gyakorlatilag szomszédok nélkül, ahogy az ilyen filmekben szokás. Egy éjszaka azonban, pont amikor lefektetné a gyerekeket, megjelenik az ajtajában a sármos Colin - aki valójában veszélyes szökött fegyenc -, és arra hivatkozva, hogy balesetet szenvedett, a segítségét kéri. Amúgy tényleg balesetet szenvedett, de ez most lényegtelen mellékszál. Terri felajánlja neki telefonját, hogy segítséget hívjon, de hamar ráébred, hogy jócselekedete nem marad következmények nélkül. Colin behatol az otthonába, és terrorizálni kezdi a családját, és egy idő után kiderül, hogy nem csak találomra választott célpontot.

Az ún. home invasion – jobb híján erőszakos behatolás – nem túl komplikált, de nagyon hatásos műfaj, amelynek alapfelállása mindig ugyanaz, indítéktól függetlenül. Valaki (vagy valakik) behatol egy család intim, személyes terébe, átveszi az irányítást, és brutálisan megtorol minden kihágást, az általa sebtében felállított szabályok megszegését. Lezár minden menekülési útvonalat, és az áldozatoknak külső segítség nélkül kell magukban megtalálni azt az erőt és ügyességet, amivel civilként legyőzhetik a kegyetlen bűnözőket. A Tomboló bosszúvágy pontosan ezt a receptet követi lépésről lépésre, és bár van benne csavar a legvégére, az a lényegen semmit sem változtat, vagyis itt minden a színészeken múlik, azon, hogy elhisszük-e a saját házában fogságba esett nőt játszó Taraji P. Hensonnak, hogy kiszolgáltatott asszonyból harcossá válik, és elhisszük-e Idris Elbának, hogy velejéig gonosz és bármire képes. Az előbbiben én kicsit bizonytalan voltam, az utóbbiban cseppet sem.